Autor Wątek: Zimno - gaśnie!  (Przeczytany 13446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grafi99

• Gość
Zimno - gaśnie!
« dnia: 07 Listopada 2005, 21:52:44 »
Mam camry USA 93r.i nie mogędojść co boli mój 3-litrowy silnik. Zimny po odpaleniu pracuje ładnie ale kiedy tylko dotknępedał gazu i puszczęto obroty spadają i silnik gaśnie, ale jak jest ciepły to pracuje bez zastrzeżeń i mogęnormalnie jechać. Dodam, że na gazie "cyka" bez zastrzeżeń bez względu na temperature . Może zanim siępodepnępod komputer powinienem coś jeszcze sprawdzić?
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 20:12:59 wysłana przez janmor »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2005, 01:16:33 »
ja mam to samo na gazie ,już nie wiem co lepsze:) pomacaj rurki od podciśnienia, to moje ostatnie odkrycie:) może zalej z pół zbiornika, do tego 2 flaszki denaturatu i przegoń ją na Pb, stary sposób, ale jary - jeżdżąc na gazie nie używamy zbiornika, woda siękondensuje i motor na zimno nie może spalić benzyny z wodą, nie mówięże to pewne,ale jedno z możliwych.

a może popytaj jeszcze kogoś kto ma V6,bo 2.2 to zupełnie inna bajka:) pzdr
3VZ.pl

Mr Q

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2005, 07:57:12 »
Duzo jezdzisz na benzynie? Moze wtryski sie troszke zapiekły? :)

rincewind

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2005, 20:36:13 »
Ujujuj... nie życzę, ale u mnie było to samo... po zmnianie przepływomierza ustało... niestety, dopiero po wymianie. A  próbowaliśmy wszystkiego. Strzeliło ci coś na gazie? Jeśli nie -  pociesze Cię. Tak jak pisze marcinm - mojemu kumplowi pozamieniali rurki od podciśnienia i gasł momentalnie po dodaniu gazu na zimnym silniku. U niego naprawa była znacznie tańsza, czego i Tobie życzę;) No i koniecznie sprawdź ich szczelność!!

rincewind

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2005, 20:40:52 »
Marcinm!! A ja miałem tak na gazie jak mi zabrakło płynu chłodzącego w zbiorniku wyrownawczym ;) Po dolaniu i wyrównaniu poziomu znikło. Nie znam sie ale podobno cos sie zapowietrza w układzie skraplania gazu. PODOBNO. Pozdr.

Ale ustało ;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2005, 21:55:02 »
no to muszęto pomacać, bo coś mi sięwydaje że mam za mało tego płynu, mimo że ostatnio dolewałem, bojęsięże te matoły coś sknociły, tylko jak im to udowodnić:( no ale obejrzęjak tylko wrócędo domu w sobotę. dzięki z góry:) pzdr
3VZ.pl

maniek_camry

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2005, 11:14:38 »
Udowodnisz bardzo prosto - w miejscach gdzie stale wycieka  plyn pojawia sie nalot. Przyjrzyj siędokładnie miejscom, w którch wcięli siędo ogrzewania - zakładają najtańsze = badziewne opaski i potem leci.
A odpowietrzanie układu chłodzenia to bardzo ważna sprawa. Zajmuje około godziny. Jak chcecie opis to let's me know i naskrobięw wolnej chwili...

BTW Marcin jednak jadęspotkanie w Wiedniu może aktualne  :P

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2005, 11:40:56 »
Cytat: maniek_camry
Udowodnisz bardzo prosto - w miejscach gdzie stale wycieka  plyn pojawia sie nalot. Przyjrzyj siędokładnie miejscom, w którch wcięli siędo ogrzewania - zakładają najtańsze = badziewne opaski i potem leci.
A odpowietrzanie układu chłodzenia to bardzo ważna sprawa. Zajmuje około godziny. Jak chcecie opis to let's me know i naskrobięw wolnej chwili...

BTW Marcin jednak jadęspotkanie w Wiedniu może aktualne  :P

naskrob, naskrob, akurat mam wolny weekend, to może siępobawię:) opaski pooglądam niezależnie od wszystkiego, przecież nie uwierzęże mi auto żre wodę:)

do wiednia jak najbardziej zapraszam - pokażęCi uczelnię, bo żadnych innych godnych uwagi miejsc nie znam z bardzo prozaicznego powodu:)
pzdr
3VZ.pl

maniek_camry

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2005, 12:07:46 »
Odpowietrzanie robiłem w następujący sposób (2.2 i 3.0 tak samo):
przy zimnym silniku - przez korek chłodnicy lub w bloku (3.0) dolewałem na maxa płyn, dolewałem też do MAX w zbiorniku przelewowym. Ręką zatykałem wlew do chłodnicy i ściskałem wąż dolny do chłodnicy w celu wyciśnięcia z niego powietrza, Po kilku takich pompowaniach dolewałem znowu płyn przez wlew chlodnicy. Nastepnie wyciskanie z węża górnego i to samo dolewanie pod korek w chłodnicy - przy odrobinie cierpliwości po kilkunastu takich wyciskaniach mozna pozbyć sięznacznej ilości powietrza. Potem należy uruchomić silnik WŁĄCZYÆ OBIEG WODY PRZEZ NAGRZEWNICÊ (ogrzewanie) i poczekać do pełnego nagrzania aż włączy sięwentylator. W międzyczasie wygniatać powietrze z górnej rury i ewentualnie płynu do zbiorniczka wyrównawczego.
Po ostygnięciu silnika sprawdzić czy nie ma już powietrza w wężach - gniotąc gumki :-)
To wszystko - u mnie działało   :lol:

Lusiek

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2005, 02:00:01 »
cze no widzęże siębardzo nakombinowaleś przy tym odpowietrzaniu układu chłodzenia, ale chwala ci za to że masz czas dla swojej "Niuni".W Camry jest układ chłodzenia ciśnieniowy i z założenia powinien odpowietrzuć sięsam ale jak wynika z Twojego doświadczenia czasami szczęściu trzeba pomóc- szczególnie gdy jest to wersja przerobiona na LPG.W tym wypadku układ chłodzenia zwiększa sięo kilka elementów(mieszlnik i przewody do jego ogrzania)Jak słusznie kolega zauważyl większość zakładów które montują LPG robią to po prostu na odwal siębo liczy sięczas i ilość przerobionych sztuk(czytaj-kasa dla właściciela)Ale moim zdaniem im bardziej skomplikowany uklad tym większe problemy,sprawdż sobie kolego czy ci fachowcy którzy montowali gaz nie popełnili gafy i nie podłączyli układu chłodzenia w  odwrotny sposób czyli wejście ciepłej wody pomylili z wyjściem ,to jest bardzo częsty przypadek.Sprawdz sobie  dodatkowo silnik krokowy bo on też odpowiada za pracęsilnika zarówno na wolnych obrotach jak i na wyższych czylitzw.układ przejściowy.Pozdrawiam Lusiek

darex

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2005, 22:23:38 »
witam wszystkich serdecznie i zwracam sie z prośbą bo widze że tu sami specjaliśći mam problemik własnie z temperaturami a mianowicie gdy samochud stoi wszystko jest ok po chwili rośnie temperaturka i wszystko oki ale jak sie przejade to po gdzieś 2 km  temperatura na wskażniku spada do prawie zera i zaczyna gasnąć ( mowa o jażdzie na gazie ) kich szkubie i żłopie jak 12l silnik bo wyszło że 20 litrów na 100  a i zauważyłem że reduktor jest zimny  po zatrzymaniu temperatura rośnie w oczach i wszystko wraca do normy prosze pomozcie bo już niemam siłyi niewiem co robić  zapomniałem dodać że układ nie jest zapowietrzony

Mr Q

• Gość
zimna ga¶nie
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2005, 03:10:45 »
moze termostat masz walniety?

mademan

• Gość
Odp: Zimno - gaśnie!
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2008, 01:19:38 »
Przy niskich temperaturach jak silnik jest zimny to czesto sie zdarza ze samochod gasnie na gazie albo chodzi nierowno. Dopiero jak parownik nagrzeje sie do 50 stopni silnik zaczyna chodzic rowno. Ewentualnie mozna wymienic filr gazu jezeli nie byl wymieniany.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lutego 2008, 08:44:00 »
Po przejechaniu sie 2-4 kilometrow parownik powinien byc cieply i to wyczuwalnie jesli tak nie jest to znaczy ze cos jest nie tak z grzaniem silnika , no i oczywiscie nie jest nowoscia ze jak masz ni dogrzany to spalanie idzie w gore jest to norma. Jednak to troche wiwne ze temp spada jak zaczynasz jechac. az tak drastycznie ale powodem moze byc termostat, jak ruszasz przepuszczas zimne powietrze przez chlodnice i temp spada. Zobacz czy wogle po jakims czasie jak pojezdzisz masz goraca chlodnice bo taka powinna byc jesli nie to udaj sie do mechanika.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lutego 2008, 13:09:45 »
ja zawsz robie jak odpalam camry z nocy że przkręcam grzanie na zimno wtedy temp szybciutko łapie :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl