Autor Wątek: Zmiana biegów automat V6- przy jakich obrotach i na jakie  (Przeczytany 16478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rincewind

• Gość
Zmiana biegów automat V6- przy jakich obrotach i na jakie
« dnia: 08 Listopada 2005, 20:52:41 »
Hmmm. Moje autko robi mi tak: mocno przyspieszająć (decha) raz zmienia bieg (np. z 1 na 2) w ten sposób, że oboty spadają po zmianie na 4000 lub 4100 obrotów - utrzymując silnik na optymalnych do przyspieszania, a innym razem na 3700-3800... To samo dotyczy innych biegów - czasem zmienia przy niższych, czasem przy wyższych obrotach (mimo pedału wciśniętego do oporu)... Jak jest u was?? Pozdr.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 18:46:53 wysłana przez Marcjan »

yufuyf

• Gość
Zniana biegów automat V6- przy jakich obrotach i na jakie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2005, 21:24:23 »
zmiana zależy od obrotów, szybkości i położenia przepustnicy.

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2005, 21:36:40 »
Z opisu i podanych zakresów wygląda, że wszystko jest OK. Obroty ok. 4000 to chwila przed 'szczytem' mocy ZTCP 4200RPMów

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2005, 21:57:26 »
dokładnie ta, V6 ma 255Nm/4400Rpm, 2.2 195Nm/4200Rpm, a różnica tych 200-300Rpm przy zrzucaniu na niższy bieg to szczegół nie? :) wydaje mi sięże wynika to z tego że zrzuca przed odcięciem, a nie na odcięciu. chociaż tyle to nawet na sprzęgle może ślizgnąć:)
3VZ.pl

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2005, 08:49:55 »
No więc właśnie te 300 obrotów przy przerzucamiu biegu jest dosyć istotne - silnik ciągnie od 4000 wyraźnie mocniej. Wiem również że zmiana zależy od obrotow, szybkości i poł. przeputnicy. Nie wiem natomiast dlaczego zmiania raz na 3700  a raz na 4100. I to przy zmianie tych samych biegow... hmmm...

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2005, 11:07:16 »
wiart, góka, obciązenie samochodu, gorsze paliwo  lub nie całkiem do dechy, albo ! i ten problem miał mój kolega - dywanik wsuwający siępod pedał gazu - wtedy nie masz albo jest późny kick-down. Tomcio jak chciał sięścigać to zawsze odsuwał dywanik spod nóg :-)

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2005, 11:14:09 »
Ja też zawsze odsuwam dywanik :) Taki dywanik - ważna sprawa sięokazuje ;) A jeśli chodzi o wiatr, górkęczy obciążenie - nie ma to znaczenia w tym przypadku, bo biegi zmieniają sięinaczej na każdych światłach i przy każdym ruszaniu. I z odsuniętym dywanikiem też ;)

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2005, 11:21:45 »
To musimy sięspotkać i empirycznie ocenić  :D  Może da sięcoś wymyśleć - to nie Ty miałeś dylemat z naciągiem linki gazu ?

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2005, 18:20:32 »
tia.... Linkęnapiąłem. Wyrażnie szybciej reaguje na gaz i nie trzeba ciasnąć żeby zredukował. Podkręciłem śrubami przy przepustnicy i w tym strasznym czarnym pudle ;) Przy okazji - Kołowrót i inne elementy w tymże pudle strasznie latają na boki - takie rozklekotane są jakieś.... Co prawda w zakresie efektywnej pracy luzów nie mają (tzn naprężając rozamaite linki) ale na boki tak... Hm. Następna zagwostka ;)

A wracając do zmiany biegów - najbardziej interesuje mnie to, na jakie obroty zrzuca u was z 1 na 2 i czy zawsze jest tak samo?

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2005, 18:21:45 »
Bo naciąg linki na to akurat nie pomógł... :/

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2005, 18:37:38 »
Cytat: rincewind

A wracając do zmiany biegów - najbardziej interesuje mnie to, na jakie obroty zrzuca u was z 1 na 2 i czy zawsze jest tak samo?

U mnie wrzucała przy następujących prędkościach obrotowych:
1800RPM, 1801RPM, 1802RPM.... , 6198RPM, 6199RPM, 6200RPM   :-DD  
zależy ile cegieł nakładłem w danym momencie na nogę  :cnice

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2005, 18:46:46 »
Maniek, no to wrzucała  :D A mnie interesuje to, na jakie zrzuca hehehe ;) W sensie - z jakich na jakie pzry zmiane z jedynki na dwójkę.Np z 6200 na 4000 albo z 5900 na 3700. Ot co!

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2005, 21:33:21 »
tia.... Linkęnapiąłem. Wyrażnie szybciej reaguje na gaz i nie trzeba ciasnąć żeby zredukował. Podkręciłem śrubami przy przepustnicy i w tym strasznym czarnym pudle ;) Przy okazji - Kołowrót i inne elementy w tymże pudle strasznie latają na boki - takie rozklekotane są jakieś.... Co prawda w zakresie efektywnej pracy luzów nie mają (tzn naprężając rozamaite linki) ale na boki tak... Hm. Następna zagwostka ;)

co tam dokładnie napiołes?  masz jakies fotki czy przynajmniej opisz troszke dokładniej  hm...??  bede wdzieczny...

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2005, 22:11:19 »
Fotek niestety nie mam... napinałem śrubami przy lince gazu - jedna para srub jest przy przepustnicy - kolektor dolotowy, druga -  w czrnym pudelku kolo akumulatora. Oddaliłem koncowki oplotu o kakieś pol centymetra z kazdej strony. Jesli planujesz tęoperację- pamietaj żeby przepustnica ani drgnęła jeśli chodzi o położenie!! Chayba kazda linka, nawet stalowa z biegiem lat potrafi sie ciut wyciągnąć ;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Listopada 2005, 22:24:19 »
Chyba kazda linka, nawet stalowa z biegiem lat potrafi sie ciut wyciągnąć ;)
- zwłaszcza jak sięma żeliwne buty:)  :aclap
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl