Autor Wątek: Czy warto ...  (Przeczytany 4192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Czy warto ...
« dnia: 10 Listopada 2005, 18:26:34 »
... kupić tęCorollę ?
Na co zwrócić uwagępodczas oglądania?
-  na pewno na to, czy jest to wersja brytyjska, czy japońska
- wziąć ze sobą cyfrówkęi go obfotografować (może na cyfrowych zdjęciach wyjdą np. wady lakieru?)
- stan tapicerki wewnątrz
- stan zawieszenia - czyli sięnim przejechać (przy okazji przekonać się, czy sięcoś nie "telepie")
- wjechać na kanał i zobaczyć, czy nie ma wycieków oleju i z amortyzatorów
- sprawdzić poziom oleju i zapytać, czy bierze (choć tu właściciel może zaklinać się, że nie bierze, a i tak nam to samo wyjdzie przy eksploatacji)
- sprawdzić stan amortyzatorków tylnej klapy (to wiem z autopsji  :roll:    :cnice, bo musiałem sobie kupić nowe)
- a może wręcz: pojechać na stacjędiagnostyczną i wydać te 100 zł, żeby go sprawdzili?

Moi znajomi są ewentualnie zainteresowani kupnem samochodu do 25000 zł i zastanawiam się, czy tego by im nie zaproponować. Oni mieszkają na Bielanach, rejestracja tej Toyoty też jest z Bielan, tyle że niedawno rejestrowana (teraz rejestracje zaczynają sięna WD 52...). Czyli to nie jest pierwszy właściciel, ale napisane że wóz serwisowany (a więc trzeba spytać o książkęserwisową).

Coś jeszcze?

A może ktoś z Was może polecić jakiś wóz godny zainteresowania za kwotęrzędu do 25000 zł? Musi to być samochód 4 lub 5 drzwiowy (dla rodziny), marka niby nie ma znaczenia (ewentualnie zastanawiają sięnad Volkswagenem).

Thx from the mountain

Jacho

PS. A może lepiej sprowadzić auto z Zachodu? Ale chyba wtedy będzie droższe, bo akcyza ...
Coday, Comorrow, Corolla

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Czy warto ...
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2005, 18:37:12 »
PROSZE POCZYTAÆ TUTAJ

a swoją drogą to ciekawy kolor - orginalny ??   :chmmm

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Czy warto ...
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2005, 18:46:30 »
Dzięki - co prawda w FAQ jest mowa o E11 z 1998 roku, ale rozumiem że 2 lata in "+" to niewielka różnica.
Poczytam :reed  

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tej Corolli : niby rok młodsza, tylko ten przebieg - tylko 60000 km ...  możliwe? Może był kręcony licznik ...  :?:
No i poprzednia serwisowana, a ta nie wiadomo i w dodatku przez komis ...  :chmmm  
Tamta złota (lakier raczej oryginalny - może jakaś limidet edition; pamiętam, że kiedyś robili specjalnie złote Polonezy dla piłkarzy z Olimpiady w Barcelonie), a ta z kolei jest srebrna  :cnice

No nic, ja sobie poczytam :reed , ale mimo wszystko gdyby ktoś miał jeszcze dodatkowo jakieś wskazówki co do kupowania tych roczników, to chętnie posłucham  :music    :-DD    :-DD

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

rwaw

• Gość
Czy warto ...
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2005, 19:33:40 »
Jacho, moja Toyota przyjechała z Belgii była sprowadzona na zamówienie a osoba która sprowadzała to kolega z pracy mojego kuzyna auto kosztowało mnie jakieś 1500 PLN taniej niz na rynku allegro gazety) plusem auta sprowadzanego z zagranicy jest to że nie jeździło po naszych drogach a więc zawieszenie lepsze dróg nie solą na paliwie oszukują mniej  :wink: no i tylko kwestia osoby która sprowadza czy zna sięna tym i czy niechce Cięoszukać.
w mojej sytuacji nie mam żadnych zastrzeżeń  i polecam ten sposób
a jeszce coś 8)  od początku auto miało być  bezwypadkowe a więc lekkie otarcia  ok  
i jest  8)

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
Czy warto ...
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2005, 20:37:57 »
Jeżeli właścicielem tey Toyki ( http://www.trader.pl/details,131,581407721103020051034021.asp# ) jest Daniel - nie pamiętam jaką miał rejestracjęto w 100% POLECAM - Bardzo zadbany samochód.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Czy warto ...
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2005, 20:46:05 »
a co - znasz Daniela, który ma złotą Corollę(z rejestracją bielańską) i może to właśnie on? Myślę, że raczej mało złotych Corollek jeździ po Warszawie ...
Ok, w przyszłym tygodniu zadzwonięi sięczegoś o tym wozie dowiem. I o Danielu  :wink:    :cnice

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
Czy warto ...
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2005, 20:58:32 »
Jeżeli to Daniel to na 90% to on. - Wiadmo o co chodzi.

Powinienem sięz Nim widzieć w środęto zapytam.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

Pigletto

• Gość
Czy warto ...
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2005, 22:06:06 »
Kolor złoty jest oryginalny. Widziałem już takie rollki. Co do auta to zapytaj czy robili wymianęshort bloku silnika albo komputera... i poczytaj tu:
http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=1847
i tu:
http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=275779907&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1

:-/

maro

• Gość
Czy warto ...
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2005, 22:37:56 »
Jacho przecież masz taką ,to wiesz czy warto,...ona ma gaz? :?: fajny kolor  :D

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Czy warto ...
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2005, 23:30:23 »
Naturalnie - mam taką, ale moja ma 176 400 km na liczniku i jest z "innej bajki", bo najpierw jeździła jako wóz firmowy (stąd ta dzika ilość kilometrów - tu była regularnie serwisowana, nie patyczkowali sięi wszystkie naprawy robili drobiazgowo w ASO), a potem to był wóz pracownika Toyota Motor Poland (też regularnie serwisował i w dodatku jako pracownik miał zniżki).
W moim samochodzie wymieniłem do tej pory poduszki stabilizatorów z tyłu i amortyzatorki tylnej klapy (jest o tym osobny temat, który sięjuż zdezaktualizował, bo sobie te amortyzatorki kupiłem  8)  ).

Jeśli chodzi o to "złotko", to gazu chyba nie ma (przynajmniej nie widać zaworu).

A co do moich pytań: ja o swoim egzemplarzu trochęjuż wiem (przejechałem dopiero 1500 km), ale każda uwaga dotycząca tego modelu jest dla mnie interesująca/cenna, jak na przykład pytanie o komputer czy short blok. Oczywiście i tak sam (a w zasadzie z tymi znajomymi) muszęto "złotko" obejrzeć, ale chciałbym wiedzieć/umieć wyeliminować jak najwięcej ewentualnych wad.

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

patroc

• Gość
Czy warto ...
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2005, 14:09:54 »
Jacho, jak juz poważnie sie zastanowisz nad tym samochodem, to umow sie z włąsicielem i najpierw, co jest podstawa przejedź sięautem. W czasie jazdy można wychytać jakieś mankamenty, potem przejżyj sobie go dokłądnie, pootwieraj maski, drzwi, pozagladaj do każdego zakamarka;) i jeśli nie wzbudzi w Tobie w tym samochodzie nic szczególnego , to jeszcze dla pewności juz przed zakupem, zrób test na Cartec-u ( amortyzatory, hamulce, szarpaki, emisja spalin) Sprawdź opony czy nie są nierównomiernie zjechane, mozesz jeszcze sprawdzić grubosc lakieru próbnikiem. Jak sie troche znasz na samochodach, to daszsobie rade. Powodzenia

P.S Moj kolega ma, albo miał do sprzedania ( musiałbym sie dowiedzieć jeszcze) Mazdę323 Kombi, czerwoną, ładnie utrzymaną, sprowadzoną w tym roku. Jak sie nie szajsłem to chciał za nią cos 15000PLN-16000PLN. Myślęże zawsze mozna sięnegocjować.
Ja mieszkam w Katowciach, on tez. Gdy będziesz zainteresowany to sie popytam co i jak.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
Czy warto ...
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopada 2005, 16:27:39 »
Dzięki, dzięki. Jeśli chodzi o lakier, to dziś w TVN (Automaniak) facet pokazał ciekawą metodę, aby sprzwdzić czy samochód nie był szpachlowany: mianowicie wziąć ze sobą taki zwykły magnesik na lodówkęi poprzyczepiać go do oglądanego samochodu - w miejscu szpachlowanym magnes sięnie przyczepi  :roll:  
No tak, ale ta metoda może sięnie sprawdzić np. w Renault Clio, gdzie przednie błotniki są plastikowe ...  :wink:

Nie kończyłem żadnej szkoły samochodowej, ale miałem już 2 samochody (Ford Sierra 2.0 i Corolla E9 XL) i - przynajmniej w tych modelach - wiem, na co zwracać uwagę. W innych samochodach to tak "na chłopski rozum" - zwracałbym uwagęna jakieś podstawowe rzeczy (czy np. nie widać, że auto jest po "dzwonie", czy nie widać jakichś wycieków oleju itp.), natomiast jeśli chodzi o ten model, to np. nie przyszło by mi do głowy pytać o komputer czy short blok. Pewnie, że chciałbym siędowiedzieć, czy samochód nie bierze oleju i czy np. nie trzeba będzie zaraz zrobić pierścieni czy jakiejś innej większej naprawy. No ale "na słowo" to ja sobie mogę: wady i tak wyjdą w późniejszej eksploatacji. Oczywiście zanim sięzabiorędo oglądania tego samochodu, przejrzętematy na forum, dotyczące tego modelu i "powyławiam" z nich np. najczęstsze usterki. Ale - jak podkreślam - każda wskazówka będzie dla mnie cenna. Ewentualnie po oberzeniu auta i wychwyceniu jakichś nieprawidłowości/usterek (wycieków czy braków czegoś) zapytam Was o to, czy ta usterka może być znacząca.

Thx
Jacho

PS. A co do Mazdy, kolego patroc, to zapytam tych znajomych. 15-16 tysięcy ... a który to rocznik? Plusem będzie pewnie to, że sprowadzony i zapewne zawieszenie ma w lepszym stanie. Z drugiej strony 323 będzie pewnie nieco mniejsza niż ta Corolla ... no ale z drugiej strony mówisz, że to kombi ... zapytam, dzięki  8)
Coday, Comorrow, Corolla

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl