Autor Wątek: Przegub w ukladzie wydechowym (F)  (Przeczytany 12878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piwo

• Gość
Przegub w ukladzie wydechowym (F)
« dnia: 17 Sierpnia 2004, 12:04:23 »
Witam!

Prosze Was-grupowiczow o porade. Podjechalem ostatnio do serwisu poniewaz wydawalo mi sie ze moje auto jest zbyt glosne - przy predkosci 120-130 km/h i obrotach 3-3.5 tys obrotow jest dosc glosna (jak na auto klasy sredniej) - slychac taki metaliczny pomruk. Podejrzewalem ze byc moze chodzi o przepalony tlumik, ew jakis otworek w ukladzie wydechowym ktory akurat przy tej predkosci rezonuje. Ale okazalo sie ze to jest wina fabrycznej usterki Cariny E - pewna partia aut miala zamontowany zly przegub w ukladzie wylotowym - i powoduje to taki halas. Podobno Toyota wymieniala to w ramach gwarancji jesli sie ktos upomnial.
Pytanie jest nastepujace - ile kosztuje kompletny uklad wydechowy do tego auta i jakiej firmy polecacie (Bosal, Walker i ew inni). Zalezy mi raczej na dlugiej bezawaryjnej eksploatacji i jak najmniejszym poziomie halasu - bez basowego mruczenia.. :lol:
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 14:13:58 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2004, 14:39:46 »
Jaki masz silnik ?
Do 2.0 sama dwururka z tym przegubem kosztuje ok. 700,- i jest dostępna tylko w ASO.
Więcej przy wydechu nie dotykałem :D
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

piwo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2004, 14:59:47 »
Cytat: Perzan
Jaki masz silnik ?
Do 2.0 sama dwururka z tym przegubem kosztuje ok. 700,- i jest dostępna tylko w ASO.
Więcej przy wydechu nie dotykałem :D
Pozdro.

Silnik 1.6 16V
A jesli chodzi o firme produkujaca tlumiki to ktora wybrac...??

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2004, 10:19:07 »
Jeżli z goowych i cichych to zastanów sie nad Bosalem, jak już bedziesz miał cene do odiwdz Elteca i zobacz ile oni bedą chcieli za układ. Zyskasz pare koni a co do głośności to zrobią taki jak bedziesz chciał.

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
Re: Przegub w ukladzie wydechowym
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2004, 13:09:28 »
Cytat: piwo

Pytanie jest nastepujace - ile kosztuje kompletny uklad wydechowy do tego auta i jakiej firmy polecacie (Bosal, Walker i ew inni). Zalezy mi raczej na dlugiej bezawaryjnej eksploatacji i jak najmniejszym poziomie halasu - bez basowego mruczenia.. :lol:

Ja mam carine e 1.6 107KM.

W wieku 8 lat fabryczny wydech zaczął gwizdać dziurami w kilku miejscach, więc postanowiłem go wymienić. W warsztacie chciałem Walkera, bo dużo dobrych opini słyszałem. Ale na już mieli jakis ROSE made in england, ponoc b.dobry do japonczykow w podobnej cenie. Powiedzialem ze niech bedzie ale nic mi nie ma buczec, niechce zadnego sportu tylko max mozliwie cicho. Zlozyli i bylo ok, tylko ze miedzy 2,5 a 3 tys obr wydech sie jakos wzbudzal i buczal , za 3 dni mi go zdjeli i zalozyli Walkera (550zl z wymiana). Dzwięk ok, bez zastrzezen. Na fabrycznym wydechu byly przetloczenia "Walker for Toyta" i ten Wlaker wygladal identycznie co do milimetra jak oryginal, wiec bylem pewien ze prawie nastepne 8 lat mam spokoj.
Rowno po 2 latach od wymiany Walker zaczal pierdziec  :anono  i okazalo sie ze o ile z zewnatrz wyglada b.dobrze to w srodku wszystko lata, jakby do pustego tlumika paczke czipsów wsypać. I taki okazał siętrwały Walker.  :aangry
Teraz założyłem wydech produkcji POLMOstrów z Ostrowa Wielkopolskiego za 280 zl :D z wymianą . Ma roczna gwarancję Jest z blachy aluminiowanej i statystycznie powinien 2-3 lata sluzyc.
Okazało sie przy okazji ze mam przedmuchy na przegubie (samochod wlasnie konczy 10 lat). Wycieli ten przegub i wspawali mi lacznik elastyczny (140zl).
Teraz dzwiękowo jest bardzo OK, chyba ciszej niz bylo po wymianie na tego Walkera. Tlumikowcy odradzali mi Walkera bo jest robiony gdzieś w Łodzi i ponoć jakościowo taki sam jak inne polskie produkty tylko droższy.
A z moich doswiadczen to lepiej dobrze podspawac fabryczny (spawanie za 30-50zl) i kilka lat jeszcze jezdzic niz kupowac na te kilka lat nowy za kilkaset zł. Fabryczne wydechy są zdecydowanie trwalsze.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2004, 07:58:19 »
mam podobne zdanie iz tłumiki orginalne sa znacznie bardziej trwałe niz tłumiki zamienne ale to nie rozwiazuje problemu gdyz niestety te orginalne tez w końcu padaja :(

piwo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2004, 09:10:32 »
Witam!

Dziekuje za porade - szczegolnie 'look' - wielkie thx za szczegolowy opis... :aclap  
Wykonalem pare telefonow po serwisach i dystrybutorach i dowiedzialem sie ze w przypadku Bosal komplet (tlumik srodkowy i koncowy) kosztuje ok 930zl a firmy Asmet ok 420 zl. Nie wiem czy ktos z grupowiczow mial jakies doswiadczenie z tlumikami polskiej firmy Asmet - od osob pracujacych w serwisach (majacych w ofercie zarowno Bosal, Walker jak i Asmet wlasnie) slyszalem bardzo duzo pochlebnych opini na temat jakosci tego producenta. No i udzielanie gwarancji 24 (Bosal daje 18 ) miesiace swiadczy chyba o powaznym podejsciu do klienta.
No i rzeczywiscie zastanawiajace jest dlaczego fabryczny wydech jest duzo trwalszy niz pozniejsze zamienniki - nawet jesli sa to ci sami producenci....  :laugh

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia 2004, 10:17:23 »

Dziekuje za porade - szczegolnie 'look' - wielkie thx za szczegolowy opis... :aclap

Miło mi że mogępomóc

Wykonalem pare telefonow po serwisach i dystrybutorach i dowiedzialem sie ze w przypadku Bosal komplet (tlumik srodkowy i koncowy) kosztuje ok 930zl

::szczena::

a firmy Asmet ok 420 zl. Nie wiem czy ktos z grupowiczow mial jakies doswiadczenie z tlumikami polskiej firmy Asmet - od osob pracujacych w serwisach (majacych w ofercie zarowno Bosal, Walker jak i Asmet wlasnie) slyszalem bardzo duzo pochlebnych opini na temat jakosci tego producenta. No i udzielanie gwarancji 24 (Bosal daje 18 ) miesiace swiadczy chyba o powaznym podejsciu do klienta.

Dłuższa gwarancja to dobra rzecz. Ważne jest żeby był cichy i nic sięnie wzbudzało. Zastrzeż w zakładzie który będzie Ci wymieniał ze ma być bez buczenia i jak by było to żeby bez gadania zdjęli i założyli inny - dobry, albo zabrali swoje wynalazki. Prawdopodobnie zużyty przegób (czy też nieszczelny łącznik elastyczny) moze być przyczyną wzbudzania na pewnych obrotach i buczenia.
Pamiętaj, że ja za POLMOstrów dałem 280 zł z wymianą (w Warszawie, w taniego i dobrego tłumikarza).

No i rzeczywiscie zastanawiajace jest dlaczego fabryczny wydech jest duzo trwalszy niz pozniejsze zamienniki - nawet jesli sa to ci sami producenci....  :laugh

Prawdopodobnie inne zabezpieczenia, powłoki. Dodatkowo też Walker w polsce robiący na rynek wtórny to nie ten sam Walker robiący oemy dla fabryki. A klient ma doceniać jakość fabryczną i udac siędo serwisu firmowego kupić wydech za dużą $$$

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2004, 22:15:33 »
Cytuj (zaznaczone)
Prawdopodobnie inne zabezpieczenia, powłoki. Dodatkowo też Walker w polsce robiący na rynek wtórny to nie ten sam Walker robiący oemy dla fabryki.

zgadzam sie w 100 % niestety rynek wtórny to najczesciej gorsza jakosc :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl