Autor Wątek: Co warto wymienić na przeglądzie?  (Przeczytany 9488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

janmor

• Gość
Co warto wymieniæ na przegl±dzie?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopada 2005, 20:53:12 »
Ja zaraz bede miał 30000 km i tez szykuje sie na koszt w granicach 1 tyś   :|  
i jeszcze ten usmieszek mechaników "bo wiem Pan - diesle drozej wychodzą"   :evil:

Spro-ket

• Gość
Co warto wymienić na przeglądzie?
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Listopada 2005, 21:31:04 »
Cytat: Jacho
Spro-kecie, tak, to ten sam adresik, posłałem Ci PW - ja się stawiam tam w poniedziałek) wszystko to będzie kosztowało rzędu 800, może 900 zł (dodatkowo do tego, co poprzednio napisałem jeszcze filtr paliwa (90 zł - oryginalny) i świece (pewnie coś rzędu 50 zł) = 620 + 90 + 50 = 760 zł plus coś pewnie za robociznę).
Też Ci posłałem  ;) , ale chyba się miniemy - bo ja jutro.
Ceny    :chmmm 
To ja chyba nie zmienię tak szybko swojej 9-ki    :D
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 16:21:33 wysłana przez Spro-ket »

Bushman

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Listopada 2005, 21:53:58 »
Prawda jest taka, że wszystko zależy od mechanika, który obsługuje samochód. W ASO ludzie zdobywają najwięcej doświadczenia, więc to jest ich przewagą. Z drugiej strony brak bezpośrediego kontaktu z klientem może trochęmało motywować. Ale generalnie za to płacimy i dlatego i części są droższe.

W Warszawie jest tylko jeden warsztat serwisujący Toyoty (poza ASO), którego dzienne obroty gwarantują, iż mechanicy uczą siępodobnie szybko diagnozowac usterki. Nie oszukujmy się- zwykłą wymianęoleju wszędzie zrobią dobrze. Z samochodami jest czasami jak z IT - tylko doświadczenie pozwala prawidłowo interpretować objawy.

Ja osobiście jestem stałym klientem ASO na ul. Stawy. Powód? Boirąc pod uwagęto co napisałem pozyżej, oraz to, że Corolle z Japonii sięnie psują, płącęwięcej bo chcępóźniej jak najmniej stracić przy odsprzedaży mojej Toyoty. Proste.

Pozdrawiam

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2005, 10:32:29 »
No to ”wyspowiadam” sięz przeglądu:

- wymiana oleju silnikowego (Mobil 1 5W50 - 160 zł) i filtra oleju (30 zł);
- wymiana oleju w skrzyni biegów (Mobil SHC 75W90 - 120 zł);
- wymiana płynu hamulcowego (Mobil DOT 4) - 40 zł;
- wymiana płynu w chłodnicy (Glikol koncentrat - 5 litrów - 60 zł);
- wymiana filtra powietrza (60 zł);
- wymiana filtra kabiny (90 zł);
- wymiana świec (NGK - 60 zł);
- wymiana paska alternatora (80 zł);
- sprawdzenie tarcz i klocków hamulcowych;
- sprawdzenie termostatu;
- robocizna (200 zł).
Według instrukcji Toyoty filtra paliwa (jest w baku) po prostu sięnie wymienia.

Za cały ten przegląd zapłaciłem 900 zł. To samo w ASO Warszawa-Bielany kosztowałoby w granicach 1400-1500 zł. Czyli można powiedzieć, że zaoszczędziłem 3 pełne baki paliwa  :!:  

Jest jeszcze jeden plus tego przeglądu. Podjechałem na stacjęi zatankowałem do pełna. Do tej pory komputer przy zimnym silniku pokazywał spalanie rzędu 10 l/100 km (ostatnio samochód spalił średnio 8.8 l/100 km).
Teraz przy zimnym silniku pokazuje 8.3 l, a przy rozgrzanym, podczas powrotu z Falenicy nawet 7.5 l/100 km. Wygląda na to, że po wymianie wszystkich filtrów (zapchany filtr powietrza) spalanie osiągnęło podawane fabrycznie. Niech żyje Toyota  :balon  

8)  Jacho

PS. Naprawdępolecam warsztat Mariusza  8)

PSS. Dziękujęwszystkim za wskazówki i podpowiedzi  :D
Coday, Comorrow, Corolla

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Listopada 2005, 12:22:04 »
W zasadzie temat można zamknąć  :roll:  

;) Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

zuberka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Listopada 2005, 14:16:48 »
No to ja jeszcze tylko dodam, ze jesli przegląd (Corolla)  w Szczecinie, to polecam Auto ABC na Ku Słońcu. Cena 760 zł przy 1200 w ASO wygląda interesująco. Zakres prac ten sam :-)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Listopada 2005, 15:16:14 »
   :chmmm  
U mnie jst w przedziale silnika, w twoim wydaje mi sie ze tez tam powinien byc...no chyba ze sie myle ;-)

Ten Mariusz jezdzi moze Carinką 2.0 z instalacja LPG ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

zuberka

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Listopada 2005, 15:23:21 »
prowadzi siępieknie i takoż wygląda. Kupione od bardzo porządnego człowieka co dbał jak mógł najlepiej i ja mam teraz tego efekty.Po prostu do niczego przyczepić sięnie można. Zresztą to już moja druga Carolcia, pierwsza (dokładnie taka sama, nawet w kolorze) zgineła śmiercią tragiczną :-( Dobrze, że kierowca mało ucierpiał.Ale po tamtym wypadku doszłam do wniosku, ze to bardzo porzadny wóz - stąd ponowny zakup :-)

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Listopada 2005, 21:19:31 »
Cytat: Croom
U mnie jst w przedziale silnika, w twoim wydaje mi sie ze tez tam powinien byc...no chyba ze sie myle ;-)

Podobno jest w baku. Ale gdziekolwiek by nie był, to siedzi sobie grzecznie tam, gdzie siedział   :wink:

Mariusz jeździ Corollą E11 hatchback z 1999 roku (przed FL). Poprzednio jeździł Camry 3.0 bodaj z 1988 roku.

:D  Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

MIAN

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Listopada 2005, 11:46:22 »
Cytat: Croom

Podobno jest w baku. Ale gdziekolwiek by nie był, to siedzi sobie grzecznie tam, gdzie siedział   :wink:

Mariusz jeździ Corollą E11 hatchback z 1999 roku (przed FL). Poprzednio jeździł Camry 3.0 bodaj z 1988 roku.

W baku ne pompie paliwa jest siatka filtrująca grubsze brudy. Właściwy filtr paliwa jest w przedziale silnikowym, przymocowany do grodzi, tuż poniżej hamulcowego układu wspomagania. Taki gruby czarny cylinder, od spodu dochodzi do niego przewód ciśnieniowy od pompy paliwa, a z góry idzie przewód zasilający listwęwtryskiwaczy.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Listopada 2005, 12:16:20 »
Cytat: MIAN
W baku ne pompie paliwa jest siatka filtrująca grubsze brudy. Właściwy filtr paliwa jest w przedziale silnikowym, przymocowany do grodzi, tuż poniżej hamulcowego układu wspomagania. Taki gruby czarny cylinder, od spodu dochodzi do niego przewód ciśnieniowy od pompy paliwa, a z góry idzie przewód zasilający listwęwtryskiwaczy.

:bbravo    :bbravo    :bbravo  

Wiec warto dać ok. 120zl i go wymienic.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopada 2005, 23:04:45 »
No może i warto, ale na razie nie wymieniam. Może przy okazji następnej wizyty w warsztacie, co mam nadzieję, nie nastąpi szybko   :wink:  Na razie samochodzik jeździ "jak ta lala" - w końcu to Toyota  :roll:    :roll  

Coday, Comorrow, Corolla

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl