Autor Wątek: Gaz w Carinie (F)  (Przeczytany 83191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ThorsHammer

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Sierpnia 2005, 23:13:06 »
czy emulator to to samo co "sterownik Lambda"? Jeśli tak, to na rachunku mam napisane ze jest firmy BINGO
Reduktor firmy TOMASE

kecaj

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #76 dnia: 12 Sierpnia 2005, 01:44:12 »
witam wszystkich,jestem tu nowy,niedawno kupilem cari 1,6 z 95r. i ma 250tys km,narazie spisoje sie dobrze,wymienilem rozrzad i wszystkie gumy w zawieszeniu 8)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Sierpnia 2005, 04:50:48 »
Cytat: McGiwer
Z tego co wiem Learn burn występuje w motorze 1,6

1.8 i 2.0 też zepsuli :(

Cytat: ThorsHammer
A jaka jest różnica w montowaniu gazu do wersji LearnBurn? I jaki to ma wpływ na pojawiajacy sie CHECK?

Różnica jest taka, że silnik Lean Burn nie ma zwykłej sondy lambda, tylko czujnik ubogiej mieszanki, który działa inaczej niż lambda. Zwykła elektronika od gazu zapewne emuluje standardową lambdę, komputer dostaje nie to czego sięspodziewa i wali błąd.
Należy jeszcze zdiagnozować czego konkretnie błąd wyświetla komputer.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

ThorsHammer

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Sierpnia 2005, 06:35:58 »
ad Perzan

No właśnie problem polega na tym że gdy sprawdzam kod błedu, to kontrolka CHECK miga non stop, co najprawdopodobniej oznacza brak błędu....

ThorsHammer

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Sierpnia 2005, 06:39:51 »
Czyli, z tego co zrozumiałem, jeżeli moja Toyka jest w wersji LB to potrzebny jest specjalny rodzaj emulatora? Czy cos takiego jest normalnie dostepne?

zawika1

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Sierpnia 2005, 11:03:25 »
Cytat: Perzan

Cytat: zawika1
Tak naprawdęto podczas pracy na gazie sondy może nie być.

Jak pisałem, na gazie sonda jest bez znaczenia.

Już kogoś kiedyś opieprzyłem na LPG za takie herezje i tutaj powtórzęto samo.
Skąd niby elektronika gazu ma wiedzieć ile podać gazu, jak nie z sondy lambda ???? Sonda musi być !
Twoje stwierdzenie jest prawdziwe tylko i wyłacznie dla instalacji I-szej generacji, natomiast tutaj podejrzewam, że ThorsHammer ma II gen. lub wyżej.
Śruba do Cariny to nieporozumienie.
Pozdro.

Jasne... zaćmienie jakieś(córkęmam w szpitalu,pewnie przez to)   :oops:  .Zainteresowanego ThorsHammer przepraszam za wprowadzenie w błąd. Nie wiem skąd mi sięto wzięło(myślałem o czym innym a z uporem maniaka o tej lambdzie..), ale co Perzan to Perzan.
Jeżeli sięokaże że emulator masz jednak OK, to instalkępowinien sprawdzić inny gazownik. Przecież z tego powodu nie stracisz gwarancji.Oczywiście są to dodatkowe koszty.
 Niestety czytałem o przypadkach kiedy emulator wtrysków, podłączono do kompa gazowego w miejsce wpięcia emulatora sondy. I odwrotnie.
We współczesnych(w większości)komputerów gazowych  mozna wybierac tryb emulacji sondy lambda(czujnika ubogiej mieszanki). Może, u ciebie,  jest wybrany niewłaściwy tryb emulacji.
Pozdrawiam.

PS.Córka od wczoraj już w domu.Więcej zamroczeń nie będzie   :cnice

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #81 dnia: 12 Sierpnia 2005, 13:35:18 »
No właśnie problem polega na tym że gdy sprawdzam kod błedu, to kontrolka CHECK miga non stop, co najprawdopodobniej oznacza brak błędu....

Poszukaj po forum, ktoś pisał (chyba pin555 albo serwisSJ) jak zrobić diagnozęw czasie jazdy. Coś sięjeszcze zwierało dodatkowo i w trasę, a w czasie jazdy pokazywało błędy, których na postoju nie widać.

Czyli, z tego co zrozumiałem, jeżeli moja Toyka jest w wersji LB to potrzebny jest specjalny rodzaj emulatora?

Tak.

Czy cos takiego jest normalnie dostepne?

Nie wiem :(

Jasne... zaćmienie jakieś

No.... żeby mi to było przedostatni raz ;)  8)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #82 dnia: 12 Sierpnia 2005, 16:26:22 »
ad Perzan

CHECK ci błędu nie wykryje na postoju w tym przypadku, pewnie te pajace z gazu nie podłączyli ci sondy do instalacji gazowej, lub podłączyli ją źle. Mialem podobny problem tylko że mi tak podłanczali że mi sonde urwali ( lekki rymek ) :lol:  I tak to zatuszowali że CHECK mi sięwogóle nie zapalał takie zrobili obejście że do dzisiaj nie moge tego znaleźć kapłem sie dopiero po roku, a przez cały ten czas wciskali mi kit że tak ma być. Sonde wymieniłem i jest ok. choć obejścia nie znalazłem
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

ThorsHammer

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #83 dnia: 12 Sierpnia 2005, 17:14:07 »
Czas na małe podsumowanie. Z tego co zrozumiałem to możliwości są takie:

1)   źle podłączono instalacje do sondy
2)   posiadam wersje LB wiec sonda nie występuje
3)   źle wyregulowano instalacje

konsekwencje:

1)   zapala siękontrolka check w trakcie jazdy na gazie
2)   konsekwencją powyższego może być (co nie oznacza że musi. Jak to sprawdzić??) przejście kompa w stan awaryjny
3)   konsekwencją 2 może być zwiększone spalanie na benzynie

rozwiązania:

1)   przejrzenie instalacji czy jest dobrze podłączona (najlepiej przez innego gazownika ale tak żeby nie stracić gwarancji)
2)   w przypadku silnika LB zamontować specjalny emulator
3)   w przypadku złej regulacji, wyregulować ponownie (sprawdzając czy np. emulator jest właściwie przełączony)

czy o czymś zapomniałem w tym podsumowaniu?

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #84 dnia: 12 Sierpnia 2005, 21:22:59 »
A jaki ty masz silnik, chodzi mi o pojemność 1,6 ; 1,8; czy 2.0 bo LB występuje tylko w pojemności 1,6, a jeżeli masz 1,6 i jest to LB to na silniku musi gdzieś pisać lub sprawdź świece w LB są platynowe, ale jezeli mmotor inny niż 1,6 to LB nie wchdzi w gre  :cno
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

ThorsHammer

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Sierpnia 2005, 21:29:42 »
mam silnik 1.8 rocznik '95. Ale z tego co pisze Perzan LB wystepuje takze w 1.8 i 2.0

zawika1

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Sierpnia 2005, 21:55:01 »
I Perzan ma rację...

ThorsHammer

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Sierpnia 2005, 22:01:21 »
no dobrze, ale czy ktoś może sie ustosunkować do tego co napisałem w podsumowaniu? Szukam najbardziej prawdopodobnej przyczyny tego problemu (kontrolki CHECK) i oczywiscie jego rozwiazania.Chcęwiedzieć czy o czyms nie zapomniałem, lub czy czegos nie pominąłem

z góry dziękuje

zawika1

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Sierpnia 2005, 22:53:47 »

rozwiązania:

1)   przejrzenie instalacji czy jest dobrze podłączona (najlepiej przez innego gazownika ale tak żeby nie stracić gwarancji)
2)   w przypadku silnika LB zamontować specjalny emulator
3)   w przypadku złej regulacji, wyregulować ponownie (sprawdzając czy np. emulator jest właściwie przełączony)

czy o czymś zapomniałem w tym podsumowaniu?

Wygląda OK. Najrozsądniej,  moim zdaniem   :chmmm  ,rozpocząć od pkt.3 potem 2 i 1.
Pozdrawiam.

ThorsHammer

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Sierpnia 2005, 23:52:05 »
Mam jeszcze jedno pytanie, chyba juz ostatnie:
Zawika napisałeś ze zapalenie sie CHECK może oznaczać przejście kompa w stan awaryjny (juz pomijam czy CHECK zapalił sie po przejściu na gaz czy podczas jazdy na benzynie. To pytanie jest juz czysto abstrakcyjne). Ale poczym poznać, poza zwiekszonym spalaniem, czy faktycznie tak jest? Chodzi mi o to, czy jest t jakas róznica w czasie jazdy (np. zwiekszone obroty lub cos w tym rodzaju)

Bardzo dziekuje forumowiczom za pomoc. Jestem świeżym włascicielem Carinki a bez waszych odpowiedzi czułbym sie jak ślepiec w ciemnosciach  :lol:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl