Autor Wątek: Gaz w Carinie (F)  (Przeczytany 83037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Gaz w Carinie (F)
« dnia: 17 Sierpnia 2004, 13:04:31 »
Witam
Czy zakładać gaz do 1,6 (4AFE) po 224 kkm przebiegu - ma ktos jakies doświadczenia z gazowaniem po takich przebiegach. Dodam  że na benzynie silnik chodzi idealnie . Kupiony z Reichu - wiec chyba serwisowany i jeździł na dobrym paliwie i oleju :D. Ale słyszałem że gaz rozpuszcza nagary w silniku a chciałbym nią jeszcze zrobić ze 100 tys.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2007, 15:58:26 wysłana przez Miche »
Carina E Sportswagon 1.6

Wlodek

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2004, 16:02:09 »
poszukaj było dużo na ten temat moja carinka ma 232 kkm od roku na gazie przejechane ponad 60 kkm i  żadnych problemow
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2007, 14:36:11 wysłana przez Miche »

Bisua

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2004, 09:29:49 »
tzn wiesz jak dla mnie to to jest dosc duzy przebieg troche bym sie bal ja zalozylem gaz po 140 tysiacach i jezdze juz 40 tysiakow i nie jest moze super ale tez nie jest najgorzej

Quazarro

• Gość
Re: Gaz w Carinie
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2004, 15:56:14 »
ja mam 2.0. obecnie fura ma 265tys przebiegu. gaz byl zakladany przy jakis 200tys (przynajmniej tak twierdzi poprzedni wlasciciel) i NIC sie nie dzieje... IMO jesli silnik spelnia pewne wymagania (kompresja, szczelnosc itp.) to spokojnie zakladaj.

CarinaGTI

• Gość
Re: Gaz w Carinie
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2004, 16:30:07 »
Cytat: Quazarro
ja mam 2.0. obecnie fura ma 265tys przebiegu. gaz byl zakladany przy jakis 200tys (przynajmniej tak twierdzi poprzedni wlasciciel) i NIC sie nie dzieje... IMO jesli silnik spelnia pewne wymagania (kompresja, szczelnosc itp.) to spokojnie zakladaj.

popieram i dodam, że najważniejsze jest dobre założenie i zestrojenie gazu i nic sięnie będzie działo  8)

Premo

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2004, 17:04:57 »
Dokładnie, ja mam zrobioną w 1,6 4A.... instalacje przy 140, przy 155 na kontroli koleś powiedział ze jest to idealne autko pod dobrze założony gaz (Lavatec u mnie)   0 problemów i smiga super, szczególnie na ruskim gazie z okolic torunia :)

Jackal

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2004, 17:31:29 »
Dzisiaj Bisua odwiedził mnie w pracy i rozmawiał z kolegą z pokoju, który ma zagazowaną Carinę2.0 (tak jak Bisua). Obaj mają, jak sięszybko okazało, bardzo podobne doświadczenia z Carinami.

Bisua

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2004, 22:31:23 »
Cytuj (zaznaczone)
bardzo podobne doświadczenia z Carinami
dokładnie
podsumowujac gaz jest w miare ok ale jednak Cari bez gazu jeździ lepiej !!!!!!!!!!!!!!

CarinaGTI

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2004, 22:47:38 »
jest to naprawde wieloczynnikowe:
1.  marka instalacji, dobór parownika, mixerka, zabezpieczeń,...
2.  dobra instalacja i zgranie!!
3.  gaz lubi bardziej delikatniejszy chłodek niż gorąco (lepiej jedzie na delikatnie zimniejszym gazie) - na samym początku miałem przewód idący od parownika do mixerka gazmajstry przymocowali mi do węża(gorąco) do chłodnicy i to jeszcze od strony silnika (kolektora) po zmianie umiejscowienia (własnoręcznie) o 15cm i przymocowania go do puszki z bezpiecznikami jest ciut lepiej
4. na instalacjęIV(jeszcze faza lotna), V( faza ciekła) nie wszystkich stać więc coś za coś

Bisua

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2004, 23:16:33 »
aha Carina GTI jak tam ten upgrade w instalacji bo cos nic nie piszesz ??

Premo

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpnia 2004, 18:26:38 »
powyzej 3,5 tyś nie zauważyłem żadnej różnicy :)  na złym gazie traci moc pow 5,8 tyś
a tak spoko :)

CarinaGTI

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpnia 2004, 18:32:20 »
we wrześniu bo są zawaleni terminami- ale4 spokojnie już pi przełożeniu węża jest delikatnie lepiej hehehe  :mrgreen:

Bisua

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpnia 2004, 18:45:02 »
Cytuj (zaznaczone)
we wrześniu bo są zawaleni terminami- ale4 spokojnie już pi przełożeniu węża jest delikatnie lepiej hehehe
hmm moze sie do ciebie kiedys zgłosze to zobaczymy co by mozna było w mojej zrobić co ??

Romek

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2004, 14:19:30 »
Dołączam siędo pozytywnych opini o zagazowanych Carinach. Moja... poza jednym małym problemem tj. gaśnie silnik... przy wyłączeniu z biegu na "luz" , przy dużej prędkości autka.
Zachowuje siębardzo poprawnie, nie zauważam różnicy między jazdą na gazie, a na benzynie... Spala średnio ok. 9 l gazu ...polecam gorąco i to niezależnie od przebiegu.
Silniki te są chyba na tyle dobre, że powinny sobie radzić przez wile...wiele tysięcy kilometów.

Premo

• Gość
Gaz w Carinie (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2004, 14:53:25 »
gaśnięcie podobno da sie wyregulować,  wrzuć czysty filtr powietrza i niech ci ustawi tą instalacje jakiś szpec gazownik :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl