Autor Wątek: osad na korku od wlewu oleju  (Przeczytany 4376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AdamOpole

• Gość
osad na korku od wlewu oleju
« dnia: 15 Listopada 2005, 08:56:22 »
Witam i mam pytanie czy ktos mial  na korku od wlewu oleju (od srodka oczywiscie) taka czarna maz.Auto mam od niedawna i nie wiem czy to bylo wczesniej, na razie to wyczyscilem i bede obserwowac, a nie wiem czy tak ma byc.  Czytalem gdzies na faq ze to moze miec zwiazek z uszczelka pod glowica i przeciekaiem plynu chlodniczego do obiegu oleju. Jednak poziom plynu chlodniczego jest u mnie staly a silnik (1.6, 158 tys. km) bierze olej w normie. A zostajac przy uszczelce pod glowica wie ktos moze  jakie sa objawy przeciekania w druga strone czyli oleju do plynu chlodniczego?

Pozdrawiam!

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
osad na korku od wlewu oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2005, 09:06:17 »
AdamOpole, na 99% jest to maź wytrącona z oleju podczas normalnej eksploatacj. Może to świadczyć że auto np. było zalane olejem mineralnym (najbardziej brudzą).
Jeżeli maź miałaby inny kolor niż czarny byłyby powody do obaw. Jeśli jest tylko koloru czrnego to śpij spokojnie byle nie za kierownicą. :wink:
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

oscar6

• Gość
Odp: osad na korku od wlewu oleju
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2006, 22:21:31 »
Jeżeli dużo używasz autka na krótkich trasach to może się ono w pełni nie dogrzewać i wtedy wytrąca się taki osad o którym piszesz. Pozdro.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2006, 10:45:45 »
Taki nagar robi się najczęściej z olejów mineralnych.
Odkąd mam syntetyk - problem zniknął jak ręką odjął.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2006, 19:59:16 »
Tak jak napisal Perzan-po najgorszych olejach mineralnych moze odkladac sie solidna warstwa lakow i osadow na wszystkich czesciach majacych kontakt z olejem.Obawy mozna miec jezeli olej zaczyna przypominac brudne mleko lub robi sie mleczna broda na korku wlewu oleju.Tutaj wystarczy zmienic olej na lepszej klasy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl