Autor Wątek: Tarcze hamulcowe  (Przeczytany 16723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Listopada 2005, 15:24:25 »
Cytat: grzechuuu
nie wiedziałem ze w camry były hamulce bębnowe...   jak to sie człowiek uczy hehehe
ja widze ze kolega ma jakąs bardzo uboga wersje..  a air bag ma?  :>

ma, ma - nawet dwa...  :D  

w zasadzie ma wszystko oprócz ABS no i jest na manualu, co mnie akurat cieszy, bo lubie pomachac biegami...
tylko te światła  :cry:
Toyota Camry 96 Kanada sedan manual
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Listopada 2005, 15:26:39 »
co światła? symetrycznie nie? jak dobrze pójdzie, będęsięrozstawał z moimi w najbliższym czasie, to możemy pogadać :) pzdr
3VZ.pl

Offline DarkMind

• Toyot Leżący
  • *
Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Listopada 2005, 15:48:52 »
i jakis gamoń przerobił je w ten sposób, że za szybkami oryginalnymi włożył inny reflektor, żeby przeszło przez rejestrację, z przodu zaś wyciął dziury i wstawił pleksi :(

efekt: po zapadnięciu zmroku cięzko jechać tym autem

Daj znać, jak będziesz sięrozstawał ze swoimi
Toyota Camry 96 Kanada sedan manual
Toyota Auris I HSD 2011
Toyota CHR 2019

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Listopada 2005, 15:51:50 »
no to musi to cudownie wyglądać:) , tylko podeślij jakąś fotkęTwojego sprzętu, bo nie wiem czy masz takie same lampy jak ja:) mail w profilu, pozdrowionka ,m
3VZ.pl

maniek_camry

• Gość
Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopada 2005, 21:14:58 »
Cytat: Lusiek
.Wersje kanadyjskie to skrzynia automatyczna która w czasie hamowania wspomaga nas poprzez redukowanie biegów czyli hamowanie silnikiem co powoduje że hamowanie jest o wiele bardziej skuteczne. Lusiek

Czołem Kolego,
z całym szacunkiem do Twoich umiejętności uważam, że nie wyhamujesz tak szybko i dobrze na dobrej (suchej bądź śliskiej) jezdni camrakiem bez ABS. Miałem 3 camry w dówch pierwszych był ABS a w ostatniej nie. Mimo zrobionych prawie 250kkm tymi samochodami w ostatnim źle i niepewnie sięczułem w czasie deszczu czy ślizgawki. Kiedyś przez zapomnienie zacząłem ostro hamować przy wyprzedzaniu gościa na łuku i bym sięskończył na barierkach - tylko dlatego, że no ABS mode była camry.

Co do skrzyni też (chyba) mijasz sięz prawdą - poszperam w wolnym czasie w katalogach , ale z tego co na szybko pamiętam to były tylko 2 rodzaje skrzyń E140 i E541. Pierwsza najstarsza stosowana w 2.2 i 3.0 (tylko na EU)  W camry z 1MZ-FE i późniejszych 2.2 (chyba od 95) zaczęto stosować E541. Miałem oba modele skrzyni i nie zauważyłem szczególnie lepszego hamowania silnikiem na jakiejkolwiek z nich. Jedyne kiedy hamowanie silnikiem jest odczuwalne to ręczne zmniejszanie biegów (wyłaczenie OD, potem 2 potem L), ale to już wtedy nie automat...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopada 2005, 01:12:28 »
Cytat: maniek_camry
Co do skrzyni też (chyba) mijasz sięz prawdą - poszperam w wolnym czasie w katalogach , ale z tego co na szybko pamiętam to były tylko 2 rodzaje skrzyń E140 i E541. Pierwsza najstarsza stosowana w 2.2 i 3.0 (tylko na EU)  W camry z 1MZ-FE i późniejszych 2.2 (chyba od 95) zaczęto stosować E541.
- prawie że... :)

A540E - 3VZ-FE
A541E - 1MZ-FE ( "revised version of A540E" - tak pisze Toyota )
A140E - 5S-FE

no i jeszcze sławetny manual ;)
3VZ.pl

Lusiek

• Gość
Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Listopada 2005, 21:52:01 »
Witam,no po tym co czytam to widzęże każdy ma swoje zdanie w tym temacie  i właśnie o to chodzi na forum żeby każdy sięwypowiedział.
maniek-zazdroszczęzajefajnego Lexa masz,może kiedyś siętakiego dorobię.
Marcin wybacz że tak długo sięnieodzywałem ale jak zwykle powodem jest brak czasu bo zarobiony jestem po uszy.
Pozdrawiam wszystkich.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: Tarcze hamulcowe
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Kwietnia 2008, 21:10:33 »
Mam pytanie do mojej camry jaka powinna byc średnica tarcz bedzie pasował? jaki powinien byc rozmiar,bo są 2 rodzaje,co sądzicie o tych tarczach?
http://moto.allegro.pl/item337004493_tarcze_hamulcowe_przod_toyota_camry_picnic.html
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2008, 21:13:34 wysłana przez niger »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Kwietnia 2008, 21:35:25 »
U Ciebie fabrycznie są 255mm, i jeśli masz możliwość założenia kół 14", to znaczy, że takowe właśnie tarcze posiadasz.

Dokładny wymiar to 255x28

Polecam Brembo, zwłaszcza, że 255mm do Camry to lekka porażka, i naprawdę warto mieć tarcze, które nie zaczną bić po jednym hamowaniu.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Kwietnia 2008, 16:39:43 »
Dzieki Marcinm za rade i pozdrawiam :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl