Autor Wątek: Czuły wskaźnik poziomu paliwa.  (Przeczytany 3720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przemas2.0

• Gość
Czuły wskaźnik poziomu paliwa.
« dnia: 19 Listopada 2005, 20:55:11 »
Witam,

Jeżdże Cariną II 2.0 GLi w benzynie i mam mały ale denerwujący problem a mnianowicie:

Gdy mam zatankowany samochód nie ważne jaką ilością paliwa ale ponad rezerwe to wskaznik poziomu paliwa jest bardzo czuły podczas np: przyśpieszania hamowania czy też skręcania ale przeważnie w prawo.
Jego wskazania są denerwujące bo podczas nawet delikatnego przyśpieszania spada o dobre 2-3mm wskaznik poziomu paliwa to samo sie dzieje przy skrecaniu w prawo:), pózniej trzeba jechać nie wiadomo jak długo aby znów sie podniósł.
Dziwne jest to że także po odpaleniu zimnego samochodu wskaznik spada   :(  a potem wolno wraca do porzedniego stanu.

Stąd moje pytanie czy temu mozna jakoś zaradić tzn czyszcząc jakies styki czy to jest wina wyeksloatowanego czujnika w baku, jeżeli tak to czy mozna go wymienić.   :?: 

Prosze o rade i Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:04:09 wysłana przez Janmor »

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2005, 22:56:34 »
Mam w swojej E9 podobny objaw od lat.
Przyznam się uczciwie , że machałem na to ręką  mając świadomość iż jest to jedyne przekłamanie wskaźnika paliwa.
Rezerwa zawsze starczała mi na ok. 80-100km , więc   ;)
O temacie zapomniałem jak założyłem gaz.  Staram się mieć cały czas ok 1/3 zbiornika Pb.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2006, 21:24:34 wysłana przez Spro-ket »

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Czu³y wska¼nik poziomu paliwa.
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2005, 16:38:09 »
U mnie jak wskaznik jest blisko rezerwy  (zaznaczam ze na gazie jezdze wiec paliwa z baku nie ubywa w tym czasie) to przy przyspieszaniu i jezdzie pod gorke rezerwa sie zapala a jak zwolnie albo jade z gorki to gasnie.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2005, 00:43:26 »
Właśnie takie coś mrygające to mnie wqrza     :) 
i dlatego trzymam tą 1/3 zbiornika Pb
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2006, 21:23:05 wysłana przez Spro-ket »

jamesbond

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2005, 11:03:14 »
Witam
Zeby nie zaczynać nowego postu, u mine w C E jest taki problem, że jakjuż mam tą "rezerwe" to wskażnik opada na samo dno (niżej sięnie da:) i wogóle mi nie działa kontrolka rezerwy (żaróka sprawna) jaka może być tego przyczyna??

Przemas2.0

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2005, 18:05:01 »
Tylko zastanawia mnie jeden fakt dlczego ten wskaznik lata czy jest to wina juz jego strarości czy jest gdzies jakies zwarcie czy czujnik w  baku jest jest do wymiany??

Jeżeli tak to ile on bedzie kosztował?? I zcy skomplikowana bedzie jego wymiana?

Pozdro

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2005, 21:33:29 »
Cytat: Przemas2.0
Jeżeli tak to ile on bedzie kosztował?? I zcy skomplikowana bedzie jego wymiana?
Mam E9 , ale na Twoim miejscu zapytałbym o koszt i możliwości realizacji ...  ;)
> allegro < > ASO <
Z wymianą chyba nie powinien być jakiś szczególny kłopot - ale nie znam czujników Carinek.
Pozdro
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2006, 21:22:12 wysłana przez Spro-ket »

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2005, 10:54:02 »
Witam
U mnie podobnie . Gdy jest blisko 1/3 potrafi nagle opaść na samo dno , potem po kilkunastu km wraca do góry. Rezerwa działa normalnie na szczęście. Ktos juz kiedyś pisał o tym (że czujnik ma dużą bezwładność) ale bez rozwiązania. Widocznie ten typ tak ma ( po jakimś przebiegu - bo do niedawna zachowywał sie normalnie ).
Proponujęw dziale FAQ stworzyć temat - TEN TYP TAK MA i wrzucić tam przypadki awarii , które nękają wszystkie Cariny prędzej czy później np. SONDA LB , czujnik ABS , UFO za na wydechu itd.
Piwalek
Carina E Sportswagon 1.6

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2005, 01:51:27 »
TTTM to bardzo nieciekawy wątek - prawie tabu   ;)
Zawsze znajdzie się Jaś Kowalski który obali taką teorię swoimi nibydowodami.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2006, 21:21:04 wysłana przez Spro-ket »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2005, 11:58:33 »
Cytat: Piwalek
Proponujęw dziale FAQ stworzyć temat - TEN TYP TAK MA i wrzucić tam przypadki awarii , które nękają wszystkie Cariny prędzej czy później np. SONDA LB , czujnik ABS , UFO za na wydechu itd.

hmmm przecież w FAQ jest taki temat jak typowe bolączki cariny w poddziale INFO
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopada 2005, 03:37:46 »
Fakt - jest
ale o bólu autora tematu - nie ma  ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2006, 21:20:05 wysłana przez Spro-ket »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2005, 10:37:35 »
Wzkazniki poziomu paliwa w carinach nie powinny opadac podczas wylaczenia zaplonu.Moze jest wymieniony sam wzkaznik i zalozony od innego modelu toyoty.Oryginalny wzkaznik bardzo ociezale zmienia swoje polozenie wiec o szybkich zmianach podczas jazdy nie ma mowy.Trzeba sprawdzic sam wzkaznik.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2005, 13:05:18 »
Cytat: carinus
Wzkazniki poziomu paliwa w carinach nie powinny opadac podczas wylaczenia zaplonu.Moze jest wymieniony sam wzkaznik i zalozony od innego modelu toyoty.Oryginalny wzkaznik bardzo ociezale zmienia swoje polozenie wiec o szybkich zmianach podczas jazdy nie ma mowy.Trzeba sprawdzic sam wzkaznik.

Witam
Po wyłączeniu zapłonu nie opada ( a nawet wręcz przeciwnie na drugi dzień jest tam gdzie ma być czyli powoli podchodzi do góry )
Mając na myśli gwałtowne opadanie chodziło mi o to że opada gwałtownie jak na niego - jakieś 5-10 minut jazdy i jest na dnie .
Potem po kilkudziesięciu minutach wraca na swoje miejsce.
Jest raczej oryginalny - do tej pory (25 tys) działał dziwnie ale dobrze. Mam natomiast podejrzenia że może być uszkodzone gdzies połączenie bo chłopcy-troglodyci zanim sprzedali mi Carinęwykasowali w niej troche licznik ( urwali przy tym kasowanie dziennego ) oraz wydarli kontrolkęABS   :aduh - żeby ukryć że nie działa i przy tym mogli cos uszkodzić.
Ale jakoś sięna razie przyzwyczaiłem.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl