Autor Wątek: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!  (Przeczytany 95167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: Opłacalność LPG ?? Powoli LPG nie ma sensu !!
« Odpowiedź #195 dnia: 09 Listopada 2011, 14:40:18 »
Przy 15kkm rocznie to się w ogóle mija z celem, zwłaszcza w aucie, które w porywach pali 10 ;)

Oj tam, oj tam :) Moja pali osiem z hakiem LPG, no niech będzie te do 10-ciu i nie narzekam.  Haczyk tkwi tylko w szczególe polegającym na czasie pracy zimnego silnika na PB do momentu osiągnięcia przez reduktor ustawionej minimalnej temp. przełączenia np. 20 czy 25 st. w stosunki do późniejszego czasu pracy na gazie i wyłączenia silnika.
Mając jeszcze Carinę i robotę pod nosem czyli 3km - zimą dojeżdżałem na parking i wtedy się przełączała - zero sensu. Zwarłem więc czujnik i przełączałem szybciej - po roku padł reduktor :) Było by ze 300 w plecy ale podregulowałem i poszła. Jeżeli natomiast ktoś jedzie nawet raz w tygodniu ale drogę 20km z czego ten kilometr, dwa na PB już jest opłacalne. Oczywiście im mniejszy przebieg roczny, tym dłużej się zwraca koszt instalacji. Ale jeśli już kupiliśmy z instalką, to problemu nie ma.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 21 Listopada 2011, 22:47:44 »
Super rozwiązaniem było by Webasto, jak w E46. Moment i silniczek ciepły. Praca na PB trwała by naprawdę krótko. Ale drogie to ustrojstwo.

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #197 dnia: 21 Listopada 2011, 22:49:59 »
Praca na PB trwała by naprawdę krótko.

<zalamka>

W sumie to słyszałem o autach w których był jeden bak ... tylko na LPG ... ten prawidłowy został usunięty i auto jeździło tylko na gaz ... sprobuj, może sie uda ;)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #198 dnia: 15 Grudnia 2011, 21:53:18 »
Niestety muszę Cię zmartwić. Samo usunięcie zbiornika PB nie zmusi auta aby zaczęło jeździć tylko na LPG :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl