Autor Wątek: TOYOTA RAV4 AUDIO ???  (Przeczytany 32572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Odp: TOYOTA RAV4 AUDIO ???
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Grudnia 2009, 16:34:26 »

Jestem zdania że system zagra tak jak na to pozwoli najsłabsze jego ogniwo.

nie można się z tym niezgodzić.......Napewno cały zestaw musi byc do siebie dobrany, nie ma sensu kupować radia na wyrost jeżeli mamy słabe głośniki i odwrotnie.....Lekkie OT nam się zrobiło, ale nie odbiegliśmy od tematu audio....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Stycznia 2010, 20:48:20 »
padła jakaś decyzja :cool:

Decyzja zawisła w powietrzu. Na zmianę głośników i ewentualnie radia brak funduszy. Jedno z dwóch ...

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Stycznia 2010, 09:46:05 »
Nie powiedziałbym, żeby sprzęt który posiadałem był źle zestrojony i będę się upierał, że jeżeli masz mocny bas z tyłu i tylko z przodu głośniki średnie i wysokie to to nie jest dobre rozwiązanie.

To nie jest kwestia tego czy masz bass mocny z tyłu, tylko kwestia strojenia. Słuchałem i widziałem wiele samochodów, ktore miały potezne monoblocki z tyłu i suby 500W lub wieksze i szczerze mogłbys sie zdziwic jak to gra. Głosniki tylnie tylko zaburzają scene z przodu i wprowadzaja nieład. Tak jak Raadek wspomniał klasyczny "poprawny" system Car Audio w samochodzie to jest zestaw 2-drozny (woofer, tweeter) odseparowany zwrotnicą + subwoofer z tyłu. Całosc zasilona conajmniej 4-kanałowym wzmacniaczem. Cały widz polega na odpowiednim przygotowaniu samochodu, wygłuszenie drzwi, odpowiednie montaz woofer'ow na pierscieniach z mdf-u, odpowiednie ukierunkowanie tweeter'ow i zgranie subwoofer'a w odpowiednio wyliczonej i przygotowanej skrzynce z przodem.

Tak przygotowany zestaw zagra conajmniej poprawnie i nie bedziesz mógł okreslic ze sub gra z tyłu itp. Poprostu w słuchanej muzyce przed soba bedziesz słyszał całe pasmo powiedzmy umownie od 20hz-20khz i bedziesz to słyszał jako całosc.

Przxynajmniej mi się wydawało, że w momęcie odpięcia głośników tylnich muza nie grała tak dobrze jak powinna. Sam napisałeś, że nie masz głośników z tyłu i dlatego nie czujesz tej różnicy. Gwarantuję Ci, że jakbyś miał z tyłu głośniki, pojździł kilka dni i odpiął te głośniki to byś usłyszał właśnie tą róźnicę, teraz nie masz, więc nie masz czego porównywać.

mylisz sie i to bardzo..........

Apropos montażysty. To byłem ja i spędziłem kilka dni na złożeniu tego do kupy i kolejne kilka dni na dostrojenie.

Ludzie bawiacy sie w ten sport, spędzają na to czasami kilka lat a nawet całe zycie. Jednym z nich jest napewno Raadek (nawet nie chcesz wiedziec ile robił swoją bryke i ją ciagle udoskonalał.......)

Nikt kto ze mną jeździł, nie powiedział złego słowa na charakterystykę tego zestawu, były same pochwały. Mam kolegę który ma sub mocny w bagażniku i dobrej jakości głośniki, ale tylko z przodu. I za każdym razem jak z nim jeżdżę proszę, żeby ściszył, lub zmniejszył bas, bo tak się słuchać nie da dobrze muzy. Oczywiście każdy zrobi jak uważa,ale moim skromnym zdaniem, zestaw car audio powinien się składać z conajmniej 4 głośników i sub. Ja miałem 6 głośników (2 gwizdki, 2 średnie, 2 trójdrożne i tubkę)....

To ja na poczatek polece cos takiego http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf , to jest takie naprawde minimum zeby delikatnie liznąć temat i otworzyc oczy na pewne aspekty.....

ps. Na żadnego z tych wykonawców bym nie poszedł na koncert, a piwa nie pijam wogóle......

To nie było kwestia wyboru wykonawców. Raadek chciał Ci przez to uzmysłowic, ze jak idziesz na koncert (jakikolwiek) stajesz do sceny tyłem czy przodem ? :-o (taka role własnie pełnią głosniki montowane z tyłu w samochodzie)

AlfA_

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Stycznia 2010, 09:18:51 »
Dzięki za lekturę z chęcią poczytam :-]

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Stycznia 2010, 10:28:58 »
Powoli zbliża się kolejny spocik CarAudio w Warszawie