Autor Wątek: Ogrzewanie w e10  (Przeczytany 6426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rwaw

• Gość
Ogrzewanie w e10
« dnia: 21 Listopada 2005, 21:53:57 »
No właśnie zauważyłem, że z centralnego nawiewu leci letnie/chłodne powietrze boczne nawiewy super cieplutko ogólnie w aucie jest ciepło, ale co może być przyczyną tego, że ze środka leci chłodne powietrze
a często jest pytanie o ćwierkanie w aucie zauważyłem, że ogrzewanie ćwierka czasami   :wink:

msrx

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2005, 23:24:01 »
...ten typ tak ma :)  z tego co pamiętam to tylko przy jednym ustawieniu nawiewu (chyba dół i góra) leci ciepłe powietrze środkowym wylotem.. a co do ćwierkania to u mnie na przykład coś "tryka" - myśle że trzeba by rozebrac nawiew żeby sięprzekonać co to jest ....

pozdrawiam

Spro-ket

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2005, 23:44:44 »
Cytat: rwaw
z centralnego nawiewu leci letnie/chłodne powietrze boczne nawiewy super cieplutko ogólnie w aucie jest ciepło, ale co może być przyczyną tego, że ze środka leci chłodne powietrze
Też tak mam gdy otwarty jest środkowy nawiew , a suwakiem kierujesz nadmuch na szybę przednią  ;)
Po prostu zapadki nadmuchu kierują na szybę przednią i boczne , a zimno wentylator przepycha przez otwarty środkowy (trzeba go zamknąć).
Ćwierkania nie mam , więc nie znam problemu  ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2006, 21:50:34 wysłana przez Spro-ket »

zyzolek

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2005, 02:37:55 »
U mnie tez tak jest.

Trzeba zrobic, tak jak mowi Sproket

Pigletto

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2005, 16:01:12 »
A ja jakoś nie kojarzężeby u mnie leciało zimne powietrze przez srodkowy nawiew... W każdym razie na pewno nie przy ustawionym nawiewie na wprost. Sprawdzęprzy okazji.

Pigletto

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2005, 08:41:00 »
No i sprawdziłem jak jest u mnie... Przy włączonym ogrzewaniu, przez środkowe nawiewy leci powietrze tylko kiedy ustawiękierunek nawiewu na wprost lub na nogi i na wprost ale jest to powietrze ciepłe. Przy ustawieniu nawiewu np. na szybę, albo na szybęi nogi przez środkowe nawiewy nic nie dmucha (ani ciepłe ani zimne). Tak więc IMO ten typ wcale "tak nie ma" że zimne leci środkiem...

Spro-ket

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2005, 00:49:05 »
Cytat: Pigletto
że zimne leci środkiem...
1. pojazd stał czy jechał ?
2. jest to lekkie wpychanie się chłodnego powietrza podczas jazdy - żadne dmuchanie   ;)
Zauważalne zimą gdy ocieplamy szyby podczas jazdy nie zamykając środkowych kratek.

Spotkałem to nie tylko u siebie.   Pozdro
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2006, 21:51:29 wysłana przez Spro-ket »

Pigletto

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2005, 08:37:07 »
Cytat: Spro-ket
że zimne leci środkiem...

1. pojazd stał czy jechał ?

Jechał

Cytuj (zaznaczone)

2. jest to lekkie wpychanie sięchłodnego powietrza podczas jazdy - żadne dmuchanie   ;)
Zauważalne zimą gdy ocieplamy szyby podczas jazdy nie zamykając środkowych kratek.

Spotkałem to nie tylko u siebie.   Pozdro

U mnie tego nie ma...

ck019122

• Gość
Re: Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2005, 10:13:00 »
Cytat: rwaw
No właśnie zauważyłem, że z centralnego nawiewu leci letnie/chłodne powietrze boczne nawiewy super cieplutko ogólnie w aucie jest ciepło, ale co może być przyczyną tego, że ze środka leci chłodne powietrze
a często jest pytanie o ćwierkanie w aucie zauważyłem, że ogrzewanie ćwierka czasami   :wink:

Co do pierwszej kwestii to chyba tak powinno być - tak jak ktoś napisał powyżej - ten typ tak ma.
Co do ćwierkania to mi sięteż coś takiego przydarzyło kilka razy. We wszystkich przypadkach był to listek lub nasionko klonu tzw. "nosek", który przeszedł przez filtr i dostał siębezpośrednio do wywiewu. Trzeba więc albo zdemontować kratęwywiewu i go wyjąć. Można też zrobić to bez demontażu jakimś drutem poprostu wydłubać.

Pozdrawiam,

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2005, 11:10:06 »
Cytat: ck019122
a często jest pytanie o ćwierkanie w aucie zauważyłem, że ogrzewanie ćwierka czasami

Moze cos Ci sie tam zagniezdziło jakis wróbelek np. ? :roll:

U mnie nigdy nic nie cwirka i nie cwierkało, no moze kilka razy jak dalem ogrzewanie na full to tak jakby plytki sterujace kierunkiem nawiewu dawały taki rezonans i wpadały w takie chwilowe wibracje, ale ze nie jezdze na ogrzeaaniu na full bo po pzejechaniu ok. 6km w ustawieniu na 2-gie polozenie mocy nawiewu mam juz gorąco a za gorącem nie przepadam wystarczy jak mam ciepło.

Co ciekawe nowy focus chyba 2 -latek nie potrafi porzadnie nagrzac kabiny po 15km jazdy i nadal jest zimno....;-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

tomek_paseo

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2005, 16:59:43 »
Co do zimnego powietrza ze "środkowych" kratek - to potwierdzam - też tak miałem w mojej Corollce. Po prostu je zamykałem (kiedy ogrzewanie było ustawione np. na szybę).

rwaw

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2005, 18:51:30 »
dzięki ćwierkanie mi nie przeszkadza  :wink: i już mineło  :)  a z nawiewami sobie poradziłem po prostu zmiana ustawienia albo wyłączenie dokladnie tak jak piszecie  :D
poradziłem

Madzia83

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2005, 21:30:02 »
Nie chce mi sie pisać wszystkiego od nowa więc cytujęmoją stronę:
Cytuj (zaznaczone)
gdy ustawimy ogrzewanie na szybę: ze środkowych nawiewów płynie chłodne powietrze a z bocznych ciepłe, gdy ustawimy ogrzewanie na szybęi nogi: ze środkowych nawiewów płynie chłodne powietrze a na nogi ciepłe, natomiast gdy ustawimy w pozostałych pozycjach np. na twarz i nogi już ze wszystkich nawiewów płynie ciepłe powietrze

I tak siędzieje nie tylko gdy auto jest rozpędzone ale takze wtedy gdy stoi w miejscu.

Pigletto

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2005, 22:30:52 »
Może macie u siebie jakieś inne układy nawiewu niż ja, albo może zużyte uszczelnienia czy coś... Ja jak mam włączone ogrzewanie to środkiem albo  nic nie dmucha ani nie wieje albo leci ciepłe powietrze i nie ma znaczenia czy jadęczy stojęi tak wg. mnie powinno to działać.

Biorąc pod uwagęto że mam np. nawiew pod kierownicą, co chyba w wersjach z silnikiem 4E-FE nie występuje (ma ktoś?) to może z tym zimnym to też jakaś różnica?

zyzolek

• Gość
Ogrzewanie w e10
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2005, 01:20:57 »
Może macie u siebie jakieś inne układy nawiewu niż ja

mam np. nawiew pod kierownicą, co chyba w wersjach z silnikiem 4E-FE nie występuje

Wyglada na to, ze Pigletto ma lepsza wersje.

Jednak wiekszosc z nas ma chyba standardowa wersje nawiewu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl