Autor Wątek: Jak ekonomicznie jeździć na LPG ???  (Przeczytany 21300 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Jak ekonomicznie je¼dziæ na LPG ???
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Listopada 2005, 15:13:51 »
Cytat: CarinaGTI
pamiętam ,że carinus ma II generacjęLPG i miał komputerek do odczytu spalania i jak hamował silnikiem to spalanie wychodziło 0.

bo komputer zliczał dane z PB
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Listopada 2005, 15:19:56 »
Cytat: Kryspin
pamiętam ,że carinus ma II generacjęLPG i miał komputerek do odczytu spalania i jak hamował silnikiem to spalanie wychodziło 0.

Przeciez instalka LPG  ma osobny komputer, przynajmniej ja mam.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Listopada 2005, 15:26:22 »
Cytat: zyzolek
Cytat: Kryspin

Przeciez istalka tez ma komputer, przynajmniej ja mam.

Tak ale nie ma on nic wspólnego z komputerem liczącym ilość spalanego paliwa etc. To są dwa oddzielnie działające urządzenia.

Komputer pokładowy liczy na podstawie impulsów podawanych na wtryskiwacze ( liczba impulsów x ilość wtryskiwanego przez nie paliwa - stała) i przebytej drogi  i daje wynik w l/ km. Natomiast po założeniu LPG nadal liczy z wtryskiwaczy - tyle że one nie wtryskują bo jest założony emulator oszukiwacz kompa (inaczej by siępalił :check") i komp nadal widzi jakby wtryskiwały.

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Listopada 2005, 15:30:51 »
Zgadza sie.

Chodzilo mi o to jak po zalozeniu instalacji podlaczali mi laptopa i jezdzilismy z nim w celu regulacji.
na laptopie pokazywalo stan mieszanki przy roznych predkosciach. Podczas hamowania silnikiem
pokazywalo 0,0

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Listopada 2005, 15:47:12 »
na laptopie pokazywalo stan mieszanki przy roznych predkosciach. Podczas hamowania silnikiem
pokazywalo 0,0

a może to inna wartość np sondy 0,00 V bo szczerze mówiąc pierwszy raz słyszężeby oprogramowanie do kompa LPG pokazywało spalanie  :shock:  :shock:

Jaki komp jaka instalka??

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Listopada 2005, 16:02:47 »
Instalke mam ELPIGAZ, komputer pokazywal wartosci mieszanki uboga - bogata i jakies tam wartosci.
Kurcze nie znam sie dobrze na tym, ale jutro jade na wymiane filtra i przeglad to sie dokladnie
wypytam moich specow od gazu.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Listopada 2005, 16:07:03 »
Instalke mam ELPIGAZ, komputer pokazywal wartosci mieszanki uboga - bogata i jakies tam wartosci.

czyli pokazywał wartości sondy lambda od 0,00 i też zapewne nie przez cały czas hamowania silnikiem

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Re: Jak ekonomicznie je¼dziæ na LPG ???
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Stycznia 2006, 15:52:49 »
czy jest możliwe zamontowanie komputereka do odczytu spalania benzyny lub gazu?
Jest parę aut które mają taką opcję seryjnie np. renówki, ale czy możliwe jest dorobienie czegoś takiego do np. Cariny, a jezeli tak to jakie byłyby koszty?
Zawsze marzył mi się jakiś wyswietlacz na którym podaje aktualne spalanie, wtedy wiedziałbym ile i w jakich sytuacjach i warunkach pali.

Pzdr
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Jak ekonomicznie jeździć na LPG ???
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Lutego 2006, 07:44:03 »
Zajrzyj do tego wątku - już ktoś kiedyś próbował
http://72.232.4.66/~toyota/index.php?topic=5159,0

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lutego 2006, 14:16:36 »
Dzięki, wczoraj to znalazłem
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lutego 2006, 01:12:11 »
Chciałbym poczyta forum ,ale mam same hieroglify w postach które czytam.  :oops:  co mozna z tym zrobic?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lutego 2006, 16:23:15 »
Mozliwe jest wzkazanie zerowego zuzycia gazu podczas hamowania silnikiem w ukladach w ktorych komp gazowy posiada funkcje cut-off i calkowicie odcina doplyw gazu do silnika.Mozna go zgrac identycznie jak wtryskiwacze benzynowe.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lutego 2006, 08:57:56 »
jak testowałem cut-off to zauważyłem takowy efekt. po włączeniu cut-off zubożenie o 40% do obrotów 2500 dzały się takie historie że przy szybkiej zmianie biegów auto się dławiłona chwilę i dopiero odżywało.
Jak sądze działa tutaj opóżnienie z tytułu bezwładności układu - odległość krokowca od mixera jakieś 12 cm. Jak temu zaradzić i czy da się wogóle. Puszczenie auta np od 4500 obrotów z agrsywnie ustawionym cut-off spowoduje brak gazu w kolektorze dolotowym i w zasadzie dzura będzie!! Ktoś temat przerabiał??

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lutego 2006, 19:16:03 »
Zapomnijcie o funkcji cutt-off w II giej generacji - jak pisał Kryspin za duża bezwładność układu, a niestety nawet wiecej pali z włączonym czymś takim. Pamietajmy, ze funkcja cut-off powinna byc zamontowana na dyszy wolnych obrotów a nie na krokowcu głównej magistrali - reduktor - mixer - wtedy odzwierciedlałaby układ zasilania benzyną. Większość jednak reduktorów nie posiada sterowalnego zaworu wolnymi obrotami. Nawet na sekwencji cut-off jest troche inaczej robiony bo gaz załacza sie już przy 1500 rmp - gdy ustawiałem niżej - szarpał przy zmianie biegów.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lutego 2006, 22:21:42 »
Nie zauwazylem jeszcze zebym podczas zmiany biegow mial dziure w obrotach przy wlaczonym cut-off--ie.mam na tyle szybki komputer gazowy ze problemu z tym nie mam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl