Autor Wątek: Jak ekonomicznie jeździć na LPG ???  (Przeczytany 21297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
Odp: Jak ekonomicznie jeździć na LPG ???
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lutego 2006, 10:04:49 »
Nie zauwazylem jeszcze zebym podczas zmiany biegow mial dziure w obrotach przy wlaczonym cut-off--ie.mam na tyle szybki komputer gazowy ze problemu z tym nie mam.
a na jakie obroty masz ustawione załączanie gazu?
benzyna jest standardowo ustawiana na jakieś 1000-1200, gaz z tego co próbowałem musi być trochę wcześniej.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Lutego 2006, 11:53:47 »
Ze wzgledu na duza srednice mixera musialem zwiekszyc granice odciecia z 1500 na 2000obr.Przy niskich obrotach silnik jest zasilany mieszanka na pograniczu ubogiej i nawet male wahania krokowca sa odczuwalne.Na wyzszych obrotach tego zjawiska juz nie ma.Spalanie tez mam w normie i srednia obecnie kreci sie w okolicach 9-9.5l/100km.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lutego 2006, 08:11:50 »
carinus a o ile masz ustawione zubożenie mieszanki??
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lutego 2006, 22:00:23 »
Nie mam ustawionego zubozenia-ono pojawia sie samoistnie ale nie wplywa na plynnosc jazdy lub kulture pracy silnika.Jest wykrywane przez aparaturke pomiarowa ale nieodczuwalne podczas jazdy.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Kwietnia 2006, 01:45:22 »
Mam ekonoma (zielone i zólte swiatełko) i łatwiej mi znależc optymalny dla ekonomi styl jazdy. nie ukrywam, ze jak mam wyprzedzać to czasem włączam pb98 moja Clamerka z pasazerami ma ok 2 tony więc (1680 pusta)  niekiedy bezpieczniej jest nie myslec o braku mocy w najważniejszym momencie. Acha gaz niestety II gen, ale wtrysk stanowił ok połowe ceny za jaka kupiłem auto, wiec nie zdecydowalme sie. (następna bedzie 3,0 z wtryskiem)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Kwietnia 2006, 11:17:35 »
Ja ostatnio jakoś ekonomicznie też na tym gazie jeźdze , bo spaliła mi jak wczoraj tankowałem 8 litrów gazu na 100km, natomiast obecnie wychodzi jakoś 8-9 litrów , na to spalanie składają sięzarówno napady agresji ;) jak i jazda wg. econo . Jedyny mankament, to tam gdzie w Hondzie załacza sięV-tec,  moja na gazie niema juz nic ,ale jeźdze taniej chociaż.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Kwietnia 2006, 23:23:07 »
Panowie,
gaz jest tak ekonomiczny, że nie ma co szukać sposobów na tanie jeżdżenie ! U mnie w trasie 14-16l/100 (stała 140 z wyskokami do 190kmph) w mieście na razie 25l (to mnie martwi, ale jestem bliski wykrycia przyczyny i powinienem zejść do 20l). Ekonomizer raczej ciągle na pomarańczowo :-) Na PB noga staje się jakaś lżejsza i to fakt..
Trzeba mieć odrobinę funu z posiadania samochodu  ;D  ;D  ;D  ;D
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

grucha

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Kwietnia 2006, 23:37:56 »
Nie wiem czym jeździcie, ale dla mnie zarówno ekonomia jak i dynamika jest ważna. Jeżeli ktoś chce mieć model ekonomiczny (mówię tutaj o regulacji na parowników i zaworze dławiącym). Ustawcie lambdę na 1.05, jeżeli dynamiczny na 0.95. Praktycznie wygląda to tak - przy ustawieniu przez zakład na lamba jeden - przekręcamy o 1/10 obrotu w prawo śrubę na parowniku (wariant ekonomiczny), a w lewo (wariant dynamiczna). Później jest potrzebna minimalna korekta na zaworze dławiącym. Ja jestem bardzo zadowolony z mojej instalacji i zauważyłem tu możlwości do tuningu LPG ;). Trzeba się jednak liczyć z tym, że auto nie będzie chodzić nigdy tak jak na benzynie. Pomijam sekwencyjne wtryski!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl