Autor Wątek: lusterko asferyczne w nowej avensis  (Przeczytany 2860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tommi_CBR

• Gość
lusterko asferyczne w nowej avensis
« dnia: 26 Listopada 2005, 20:15:52 »
witam

czy ktoś z posiadaczy ave miał przy zakupie w standardzie asferyczne prawe lusterko ?
jeśli tak, to który rocznik?

nurtuje mnie również pytanie: czy jeśli prawe lusterko jest asferyczne to kierowca:

1. widzi oprócz prawej strony sytuacjęza samochodem
2. widzi większy obszar po prawej stronie (w porównaniu ze zwykłym lusterkiem)

dokładnie interesuje mnie czy kierując avensis sedan (model 2003) i patrząc w prawe lusterko asferyczne można zobaczyć pojazd znajdujący sięza nami?

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi

(proszętylko o odpowiedzi pewne , a nie typu "wydaje mi się")

Nie tak ostro kolego. Tu nie służby mundurowe.
zachary
 :-DD

ZACHARY

• Gość
lusterko asferyczne w nowej avensis
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2005, 10:15:59 »
Cytat ze strony www :

...-szkła asferyczne - czyli tzw. "szkła łamane"- stosowane w samochodach z wyższej półki zapewniają ogromne powiększenie pola widzenia
często spotykamy sięze zjawiskiem martwego pola w lusterkach - w przypadku szkieł asferycznych poprzez dodatkowe wyprofilowanie skrajnej części szkła
zjawisko to zostało w znacznym stopniu wyeliminowane - po zamontowaniu takich luster zobaczymy w każdej chwili wyprzedzający nas pojazd
pole widzenia do tyłu powiększy siębardzo znacznie
...

jkwt

• Gość
Re: lusterko asferyczne w nowej avensis
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2005, 00:23:55 »
Cytat: Tommi_CBR
witam
czy ktoś z posiadaczy ave miał przy zakupie w standardzie asferyczne prawe lusterko ?
jeśli tak, to który rocznik?

Nie widziałem czegoś takiego. Asferyczne jest lusterko kierowcy (lewe), natomiast prawe jest tylko wypukłe.
Dodam jeszcze, że mimo braku asferyczności pole widzenia z prawej strony jest bardzo dobre. Lusterka w nowej Avensis dość mocno oddalają (wymaga to pewnego przyzwyczajenia).
Paręrazy jechałem w trasie z bagażnikiem załadowanym pod sam dach i po zwalczeniu nałogu zerkania w lusterko wewnętrzne nie narzekałem na widoczność z tyłu poprzez lusterka boczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl