Autor Wątek: za szybko zapala się ekonomizer  (Przeczytany 11211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
za szybko zapala się ekonomizer
« dnia: 30 Stycznia 2006, 22:22:47 »
No no dawno mnie tu nie było i mam pytanko? Co może powodować że zbyt szybko zapala się kontrolka ekonomizera. Powiem tak, wystarczy że lekko nacisne na pedał gazu i ekonomy( pomarańczowa dioda) sięzapala, a przy tym auto jest zmulone, czy miał ktoś z was taki problem i jak go rozwiązać. Co steruje tą diodą ekonomizera i co może być uszkodzone, błędów po zmostkowaniu nie pokazuje, więc co ? ?

Carina E 2.0 GLI + gaz = >:(
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Wlodek

• Gość
Odp: za szybko zapala się ekonomizer
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2006, 22:33:51 »
Za ciężka noga sprobuj powoli dawac gazu a będzie OK z tego co wiem jest to sterowane podcisnieniem panującym w dolocie

Vuda

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2006, 22:34:53 »
Mi sie tak dzieje jak sie gaz konczy...

To moze cos z instalacja gazowa (kiedy wymieniales filterki?).
Sprawdz czy na benzynie jest tak samo, to bedziesz wiedzial czy to kwestia gazu czy cos innego.

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2006, 22:43:33 »
No i  oto chodzi że kiedyś mi sie tak nie działo, filtry mam powymieniane, na benzynie jest mocniejszy ale to i tak nie to co było a tu nie chodzi o cięszką noge bo nawet jak delikatnie dodaję gazu to ekonomy sie zapala, wężyki sprawdzałem i jest ok, auto zamiast 130KM ma jakieś 80 / 90 KM wydaje sie jak by go coś trzymało gdybym wiedział co steruje tym ekonomizerem to można by było to jakos posprawdzać, więc czekam na dalsze sugestie ;D
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2006, 07:39:28 »
Po pierwsze sprawdź zapłon.
Po drugie już taki przypadek kiedyś  przerabiałem i wszystkiemu winien był czujnik spalania stukowego.
Pozdrawiam.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Martini

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2006, 20:25:50 »
tak z opisu usterki mi się wydaje że coś hamuje Ci samochód

Sprubój na luzie na płaskim przepchnąć auto. Jak pójdzie gładko to tak jak wyżej koledzy napisali. Jak będzie problem, to zobacz czy Ci się ręczny nie zapiekł albo bębny z tyły albo co. No i po dłuższej jeździe obadaj czy Ci się gorąca któraś felga nie robi. Pozdro

lackyluk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2006, 11:11:00 »
Reset compa a potem "wentylacja zaworów" na pb. Carinka napewno odżyje.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2006, 18:20:10 »
Moze masz niewlasciwy sklad mieszanki gazowej,przy zbyt ubogiej pojawiaja sie takie wlasnie objawy.

Wit

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2006, 20:36:15 »
Może być jeszcze inny powód, jeśli jeździsz za dużo na gazie i odpalasz na gazie przy zimnym silniku mogę być uszkodzone lub gorzej pracujące wtryskiwacze, w silniku 4A-FE są one dość zaawansowane technologicznie i wrażliwe na zatykanie, jeśli tak jest to ten objaw powienien być słabszy przy jeździe na gazie a wyraźniejszy na benzynie. Powód kolejny to zbyt małe ciśnienie benzyny w układzie - przyczyna: gorzej pracująca pompa paliwa, zatkany filtr paliwa, ściśniety przewód paliwowy. No jak widać przyczyn może być sporo i trzeba dobrego fachowca żeby to jednoznacznie zdiagnozował.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lutego 2006, 12:22:25 »
No no dawno mnie tu nie było i mam pytanko? Co może powodować że zbyt szybko zapala się kontrolka ekonomizera. Powiem tak, wystarczy że lekko nacisne na pedał gazu [...]

To normalka, że ledwie się naciśnie pedał, a ta cholera już wali pomarańczem :(
Żeby była zielona trzeba "dotykać" pedał gazu :(

Cytuj (zaznaczone)
Co steruje tą diodą ekonomizera[...]

Podcisnienie w kolektorze ssącym. Czujnik znajdziesz na grodzi w okolicach przepustnicy. Taka mała kostka (ok. 3x4cm) z wężykiem podciśnienia i wtyczką na 3 kable. Podciśnienie bierze z drugiego końca kolektora od tyłu z takiego wkręcanego elementu z dwoma króćcami.
Sprawdź dobrze, czy ten wężyk jest w porządku i czy dobrze siedzi na króćcach.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2006, 20:38:31 »
I se zadzwoniłem do ASO toyki pobajeżyłem szefunia ( bo wiadomo że przez telefon nie puszczą pary, trza pojechać zapłacić i wtedy powiedzą co jest ) i zdradził mi że jeżeli w aucie jest zamontowany gaz to kontrolka ekonomizera staje się atrapą która ni jak sie ma do spalania tak na benzynie jak i na gazie ot ciekawe, szepnął mi jeszcze że musowo po przejechaniu każdych 30 tys. km. trzeba regulować zawory ze względu na gaz nie dla tego że sie robi luz tylko wprost przeciwnie jazda na gazie kasuje luz aż za bardzo i może spowodować uszkodzenie zaworków. Nie wiem czy to prawda czy nie ale lepiej wziąśc sobie to do serca.
A, dzięki Perzan za dość dokładne opisanie gdzie znajduje sie ten czujnik z twoim opisem to by ślepy znalazł ten czujnik :-D pozdrawiam

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2006, 23:21:45 »
Ten "ekonomizer" jest cały czas atrapą. Można lecieć 180km/h i lampka będzie zielona, a do ekonomicznej jazdy raczej daleko :(
Tu jest raczej aspekt psychologiczny, żeby za bardzo nie pociskać :)
Ja nawet na gazie mogę spokojnie wykręcić silnik do 5000, a lampka cały czas będzie zielona. Ekonomiczne takie obroty ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2006, 00:02:29 »
jeszcze że musowo po przejechaniu każdych 30 tys. km. trzeba regulować zawory ze względu na gaz nie dla tego że sie robi luz tylko wprost przeciwnie jazda na gazie kasuje luz aż za bardzo i może spowodować uszkodzenie zaworków. Nie wiem czy to prawda czy nie ale lepiej wziąśc sobie to do serca.

Prawda ale o tym to poszukaj na forum - bylo.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

lackyluk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2006, 14:10:43 »
Mój pomarańcz pali nawet przy spokojnym rozpędzaniu zawsze gdy obroty przekraczają ok 4200 i nie zależy to zbyt bardzo czy na lpg czy na pb. Mula natomiast gonię poprzez kilkakrotne pociągnięcie jej do 5500 obrotów jak sie przerzuci na wzbogaconą mieszankę. Po kilku takich głębokich oddechach silnik naprawdę sie zmienia na lepsze to wyraźnie czuć pod pedałem.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2006, 14:12:52 »
A co na to komp, wyrzuca jakieś błędy??
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl