Autor Wątek: Wydech, brzęczenie  (Przeczytany 6097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jamesbond

• Gość
Odp: Wydech, brzęczenie
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2006, 08:46:54 »
A kto się spotkał ze zjawiskiem "rozpadnięcia się katalizatora"?? Mam na mysli brzęczy tak jekbyw środku znajdowały się jakieś metalowe odłamki lub coś w tym stylu. Zostawić czy działać?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Marca 2006, 08:08:46 »
Spotkałem się. Katalizator z reguły sam nie rozsypuje się na kawałki, musi być bezpiśrednio przyczyna mechaniczna np. uderzenie w coś puszką katalizatora lub strzał silnika w wydech (z autopsji) kiedyś w autku zrobiłem blokadę na zapłon. Po jakimś czasie zaczęla wadliwie działać ;D i spowodowała strzał w tłumik. No i wtedy kat. się rozpadł na kawałki. Na wolnych obrotach brzęczał niemiłosiernie. Nie na wiele zdało się wysypanie szmelcu ze środka bo rezonansowała puszka. Skończyło się na wspawanej prostej rurze.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

polo25

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marca 2006, 16:12:52 »
A może ktoś mi powie ile wytrzymuje taka rura elastyczna "plecionka". Bo dzisiaj byłem u tłumikarza i powiedział ze może mi wymienić ale nie daje gwarancji bo taka rura wytrzyma u mnie najwyżej rok albo i krócej. I teraz się zastanawiam czy jeżdzić dalej na tym przegubie czy wymienić. Jak to jest u was. A i jeszcze koszt takiej wymiany to ok. 150 zł, drogo to czy tanio.

Synex

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marca 2006, 22:35:43 »
A może ktoś mi powie ile wytrzymuje taka rura elastyczna "plecionka". Bo dzisiaj byłem u tłumikarza i powiedział ze

Wymieniłem to cholerstwo na plecionke, niby mniej brzęczało, teraz sie okazuje że dalej brzęczy ;(
Wydaje mi się że może jeszcze brzęczeć wieszak od wydechu (akurat ten na wysokości tej nieszczęsnej gruchy którą wyciąłem).

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Marca 2006, 22:40:47 »
Witam Należy wymienić to ufo czyli łacznik pomiędzy kolektorem a katalizatorem z wierzchu widać że jest ok w środku jest osłona w kształcie harmonijki i jest ona pęknięta wteddy wydaje takie właśnie dźwięki wystarczy wymienić to cudo na zwykły łącznik elastyczny i będzie OK. Nie radzę spawać tego na sztywno jak pisał Perzan bo coś trachnie po drodze wydechu  ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl