Autor Wątek: sprzęgło ślizga się po jego wymianie  (Przeczytany 7532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
sprzęgło ślizga się po jego wymianie
« dnia: 05 Lutego 2006, 22:33:04 »
Witam możecie mi coś poradzić?
Wymieniłem sprzęgło (komplet) jakieś 10000km temu prawie do samego początku mam problem taki że od czasu do czasu ślizga. Bardzo mnie to denerwuje gdyż nie mam już pojęcia co może być przyczyną. Sprawdziłem wysokość i skok jałowy pedała sprzęgła jak również wymieniłem płyn lecz nic nie pomogło. Może to siłownik albo pompa sprzęgła? Może miał ktoś taki problem i wie jak go rozwiązać,
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2011, 18:41:10 wysłana przez Robsajson »

paranoikLBN

• Gość
Odp: sprzęgło ślizga
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2006, 22:53:49 »
hmmm, kurka ... coraz bardziej obawiam się wymiany sprzęgła u mnie .... :/
jak mam później mieć takie historie to nie patrze optymistycznie w przyszłość...

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2006, 23:08:57 »
A nie cieknie Ci olej z połączenia skrzynia-silnik ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2006, 15:50:07 »
Witam i dziękuje za zainteresowanie,
Olej nie cieknie i poziom oleju w silniku i w skrzyni jest ok

S-Piotr

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2006, 20:44:57 »
Kolego a może napiszesz jakich części użyłeś  jeśli jest to bubel to może być przestrogą dla innych . Jak wygondało koło zamachowe może jest przepalone i popękane i stąt ten poślizg .  :oops:

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2006, 21:31:53 »
NO jeżeli ślizga ci się sprzęgło od momętu kiedy je wymieniłeś, to napisz jaki mechanik ci to zrobił, będziemy wiedzieć gdzie nie jeździc :evil:. Proponuję rozebrać wszystko jeszcze raz, wyczyścić porządnie tarcze i docisk, przy okazji posprawdzać czy nie ma jakiś felerów, poskładac wszystko do kupy i musi działać dobrze, no chyba że cosik jest nie kompletne. Raczej gdyby był to problem po stronie pompy to miał byś problem z wysprzęglaniem, ale z tego co wiem to Ty nie masz problemu z wbiciem biegów tylko ze ślizgającym sie sprzęgłem.  Pozdrawiam
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2006, 12:05:27 »
Witam sprzęgło  jest VALEO a fachura z ASO Mercedesa.
Naprawiał u siebie w garażu a ja razem z nim.
Wszystko było w porządku, czyste i odtłuszczone.
I teraz po tych wszystkich waszych odpowiedziach mam duży problem,
co zrobić?

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2006, 12:09:43 »
rozebrać jeszcze raz i sprawdzić...
Możesz spróbować z tym samym fachowcem.
A jego nie pytałeś o możliwe przyczyny?
Może jest zapowietrzony układ,albo źle wyregulowany wysprzęglik (jego się chyba reguluje- choć co do tego nie jestem prwien)

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2006, 15:36:35 »
Dziś w tą zawieruchę znowu sprawdziłem wysokość pedała sprzęgła, wyciągnąłem  tylko wycieraczkę i zmierzyłem 15cm a skok jałowy ok. 15mm.
Wybadałem chyba wszystko. Sprawdzałem w jakim położeniu zaczyna się ślizgać,  i tak po naciśnięciu pedału sprzęgła w czasie jazdy ok. 2-3cm sprzęgło już zaczyna ślizgać.
Może teraz mi coś podpowiecie? odkręcać całą skrzynie i posprawdzać tam wszystko, czy może jednak coś innego.

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2006, 18:12:20 »
No według mnie to nic innego nie może być, bo jeżeli zaraz po wymianie były te same problemy to musi być coś skitrane przy składaniu, według mnie nie ma innej możliwości. Spróbuj zmniejszyć skok jałowy do ok. 10mm i odpowietrz cały układ, jezeli dalej będą kłopociki to musisz jeszcze raz rozebrać to sprzęgięłko, a i sprawdź czy czasami nie masz tam tarczy przeznaczonej do dizla lub na odwrót bo nie wiem czy to Pb czy TD No i jak już rozbierzesz to sprawdź dokładnie grubość bo po 10000km ślizgani to może być tam nie ciekawie a raczej na pewno. Pozdrawiam
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2006, 11:27:05 »
Witam, mi się też kiedyś ślizgało. Podjechałem do fachowca, zamówił mi sprzęgło NKK, czy coś w tym rodzaju, wymienił, sprawdził docisk, mówił że jest o.k. i od tamtej pory mogę spokojnie wyprzedzać. A stara tarcza jechała już po nitach. Sprawdż cały docisk, bo cóż to może być jeszcze??

Offline PITMAR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2006, 02:42:58 »
Witam, dziś odpowietrzyłem cały układ i wyregulowałem  skok jałowy i musze powiedzieć że się poprawiło. Dodatkowo wymieniłem olej w skrzyni biegów i teraz to tak jakby komplet, jest ok. żadnych problemów.  :lol:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl