Autor Wątek: Lambda do Carina E 4A-FE (F)  (Przeczytany 27999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yoggi2

• Gość
Lambda do Carina E 4A-FE (F)
« dnia: 21 Sierpnia 2004, 11:02:52 »
Mam Toyote Carine E 1,6 4A-FE z '94 silnik może na ubogą mieszanke ( Toyota Motor Poland mówi że nie można tego stwierdzic na podstawie VIN) cytat z maila od TMP

"Przed chwilą rozmawiałam ze specjalistami z działu serwisu w Pańskiej
sprawie. Powiedziano mi, że do samochodu o numerze nadwozia, który Pan
podał, mogły zostać zamontowane obydwa rodzaje silników: LEAN BURN oraz
stechiometryczny, należy więc fizycznie sprawdzić, który typ został
zamonotwany w rzeczywistości"

mozna jedynie wybór ograniczyć do dwóch

LEAN BURN (uboga mieszanka) symbol 89463-29045  
"normalny" symbol 98465-20300

może ktoś wie czy można to rozpoznac na "oko" bez kompa?
[color=444444]nie mam oryginalnej sondy bo już raz była wymieniana ale chyba na niewłaściwą i po jakimś czasie znowu kontrolka elektryki silnika sie zaświeciła, do tego wszystkiego
Toyotka pali 6,5-7,5l/100km i nie czuc utraty mocy.[/color]
a może to jest coś innego niz sonda/czujnik?
(gdzieś czytałem że kontrolka może sięswiecic przy nieszczelności na kolektorze, ale jak to sprawdzić?)
i bierze olej od 250-500ml/1000km przy obrotach do 3000
POMOCY

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2004, 23:55:19 »
Co do wersji silnika to w tym wątku na forum technicznym: wątek SerwisSJ napisał mi coś o tym czy widać sondęlambda przy kolektorze wylotowym pomiędzy blokiem silnika i chłodnicą. Dokładnie nie wiem ale można chyba wnioskować że w ten sposób można to sprawdzić, tzn. jeśli widać sondęw tym miejscu to jest to lean-burn jeśli nie widać to nie lean (bo u mnie nic tam nie ma) :)

Branie oleju to częsta przypadłość w tych silnikach. Było o tym duuuużo na tym forum i na starym - także w wątku do którego odnośnik wrzuciłem wyżej. U mnie (też mam 4AFE) skończyło sięto na tym że wymienione zostały pierścienie, uszczelniacze, zrobiony został szlif głowicy i pare innych rzeczy no i teraz, po przejechaniu 2000 km praktycznie nic oleju nie ubyło za to w portfelu dziuuuura... ;) Dobrze by było chyba sprawdzić u Ciebie kompresjęsilnika i zrobić próbęolejową - u mnie od razu wyszło, że pierścienie są do niczego...

Co do świecącej kontrolki check-engine to żeby zobaczyć co to jest można spróbować zczytać kody błędów z komputera. Jak to samemu można zrobić znajdziesz bodajże w dziale Corolla na tym forum.

Chyba lepiej by było gdybyś tego posta wrzucił do działu Carina :)

yoggi2

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2004, 10:45:28 »
Dzięki, to już coś, czytałem co prawda wypowiedzi o których pisałeś, ale chciałem żeby ktoś to potwierdził, ewentualnie dodał jakieś porady. Dzięki i tak.

Jak wykonać próbęolejową? Czy to musi być zrobione przez serwis, mechanika czy samodzielnie?

U mnie w silniku od kolektora w stronęchłodnicy wystaje (pewnie sonda/czujnik) element od którego odchodzi przewód czterożyłowy do kostki. Czy to będzie oznaczało LEAN-BURN?

A co do umieszczenia tego tematu na dziale Carina, to tam w którymś z wątków znalazłem porade Icemana aby podobne pytanie (techniczne) zadawać na dziale technicznym, stąd tu sięten temat znalazł.  Sam myślałem żeby go jeszcze do "Carina" dodatkowo wpakować ale postów chyba nie można dublować, prawda? :bangel

Dzięki jeszcze raz, a jak ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to czekam.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2004, 13:01:34 »
Cytat: yoggi2

Jak wykonać próbęolejową? Czy to musi być zrobione przez serwis, mechanika czy samodzielnie?

Samodzielnie, bez odpowiedniego przyrządu tego nie zrobisz.
Tak bardzo nieprofesjonalnie mówiąc (widziałem jak sprawdzali kompresjęw moim aucie) to próba olejowa jest związana z badaniem kompresji silnika, a kompresje sprawdza sięwykrecajac swiece i podlaczajac zamiast swiecy urzadzonko mierzące ciśnienie (jak ono sie nazywalo...? ;)) i krecac wtedy rozrusznikiem (potrzebne sa do tego 2 osoby). Próba olejowa polega w tym momencie na tym ze po sprawdzeniu kompresji odłaczasz urządzenie, wstrzykujesz, do tego otworu po swiecy troche oleju i mierzysz kompresje raz jeszcze. Jesli rezulat otrzymany z olejem i bez oleju jest znaczaco rozny to zwykle wskazuje to na pierscienie... Jeśli coś pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi :)
Tak więc najlepiej pojechać z tym do jakiegoś warsztatu.

Cytuj (zaznaczone)

U mnie w silniku od kolektora w stronęchłodnicy wystaje (pewnie sonda/czujnik) element od którego odchodzi przewód czterożyłowy do kostki. Czy to będzie oznaczało LEAN-BURN?

No właśnie dobrze by było żeby ktoś to potwierdził :) Ja w każdym razie u siebie takiego elementu jak napisałeś nie widzęa u mnie lean-burna nie ma...

Poszukaj też w archiwum na starym forum - bylo tam troche o lambdzie np. tutaj  lub tutaj

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2004, 18:24:48 »
a learn burn nie był przypadkiem dopiero od nowych modeli po faceliftingu ??
mogęsięmylić, ale tak mi sięwydawało zawsze

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2004, 19:40:51 »
Cytuj (zaznaczone)
na 99% masz racje :):) wtedy tez obnizyli moc do 107 KM

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpnia 2004, 22:06:50 »
hej z tego co ja sie doszukałem to silnik z LB nie był oferowany na polskim rynku pierwotnym czyli przez salony Ta informacja z TMP nie jest chyba prawdziwa jak dzwoniłem do szczecina to od razy po podaniu VINa powiedział że jest to LB Zamiennika fakt nie ma tylko oryginał za jakieś 1500 zł Zobacz jakie kody ci sie pojawiają to możesz wykluczyc inne niesprawności. Jak szukałem tość w boschu powiedział ze nie ma zamienników do tego typu silników i nie warto kombinowac Poszukam coś w swoich zapiskach miałe gdzies zapisane nr katalogowe tych czujników zreszta jak bedziesz przeglaał stare forum to tam tez pisałem. Spróbuj tez zadzwonic do innego serwisu mo że beda lepiej poinformowani

yoggi2

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sierpnia 2004, 10:07:04 »
Na starym forum (pod linkiem podanym wyżej w odpowiedzi) znalazłem że LB było już montowane przed 94r. Moja Carina to model E wyprodukowana w Japonii.

A informacje uzyskałem nie z salonu a z centrali TMP, zahaczyłem laseczke ze strony www Toyoty w Polsce (gdzieś tam był mail kontaktowy)  troche jej potrułem, "pokrzyczałem" :wink: i mimo pierwotnych oporów podała nawet symbole części (patrz wyżej) do silnika o podanym nr VIN. Salony autoryzowane (4) podawały te informacje , ale mieli różne zdania co do symbolu, więc napisałem do centrali (cytat wyżej).

Tyle że i oni niewiele pomogli, podali że w w/w silniku moze być jeden albo drugi. Wynika z tego że po nr VIN nie można zidentyfikować LB czy nie LB ale wiadomo że jest 50/50% że mam LB w Toyocie z 94

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
Re: Lambda do Carina E 4A-FE
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Sierpnia 2004, 10:36:48 »

Moja LB ma na obrotomierzu 2 lamki z napisem ECONOMY, silnik bez LB chyba tego nie ma.

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Sierpnia 2004, 10:47:45 »
Cytat: CarinaGTI

mogęsięmylić, ale tak mi sięwydawało zawsze

Moja Carina E z wrzesnia 94 jest z przed FL i ma LB (107KM), była wyprodukowana w GB i sprzedana w niemczech. Ciekawostka: lampy tylnie ma już jak po FL, a z przodu atrapka jest z przed FL.

Spotkałem sięz Cariną z Holandii z 96/97 roku, która miała 4AFE 116KM (bez LB). Czyli co kraj to inne wersje, w jednych krajach robili LB i potem ponoc byly jeszcze 4AFE 99KM (w ramach ekologii), a w innych krajach do końca produkcji były dostępne 116KM. Ta holenderka GLi z elektryką i 2 poduszkami nie miała ABS, a moja XLi (golas) ma poduszkęw kierownicy i ABS.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpnia 2004, 11:43:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Moja Carina E z wrzesnia 94 jest z przed FL i ma LB (107KM), była wyprodukowana w GB i sprzedana w niemczech. Ciekawostka: lampy tylnie ma już jak po FL, a z przodu atrapka jest z przed FL.

nieźle nakręcone :):)

Pigletto

• Gość
Re: Lambda do Carina E 4A-FE
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sierpnia 2004, 12:09:03 »
Cytat: look

Moja LB ma na obrotomierzu 2 lamki z napisem ECONOMY, silnik bez LB chyba tego nie ma.

Mój bez Lean Burna też ma te lampki więc po tym tego nie poznasz...

BTW. takie lampki były nawet w Corolli z 80 roku :)

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2004, 21:28:14 »
ponoc te z LB maj cyujnik tzlko na wzlocie kolektora yrobie dyis wiecyorem fotki wiec albo yaray wryuce albo jutro :wink:

pjezie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Września 2004, 15:00:18 »
Witam,

Co do różnicy pomiędzy bogą mieszanką a nie, to Byłem diś w ASO i powiedzieli mi ze mozna to rozpoznac po kolektorze wydechowym.

W wersji z ubogą mieszanka zaraz po wyjsciu z silnika wszystkie wyloty łączą sięw jedną ruręi jest złączenie.

W wersji bez ubogiej mieszanki złączenie z czterech wylotów w jeden jest nisko. Cztery "rurki" wychodzące z silnika sa dłuższe.

Poza tm jak jest wersja na ubogą mieszankę, to czujnik po wyjęciu ma tylko kilka (okolo 4-6)otworów a bez ubogiej kilkanascie lub wiecej.

czy ktos moze to zweryfikowac.

Pozdrawiam,

yoggi2

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2004, 15:37:03 »
A może ktoś znalazł jakiś skuteczny zamiennik do czujnika w wersji Lean burn? Słyszałem coś o Bosh'u, ale może jakaś informacja z pierwszej ręki by sięznalazła.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl