Ja mam Carine 2 z '92 i to jest LB, w PL nie byl oferowany, ja przywiozlem auto z Niemiec. Co do sprawdzenia ( nie wiem jak wyglada to w nowszych typach 4a-fe, w kazdym razie w Carinie E zony nie ma tych szczegolow, ktore mam u siebie, a ona ma zwykly silnik). Sonda za kolektorem to jedno, druga rzecz po ktorej mozna sprawdzic czy jest to LB : na kolektorze dolotowym sa 4 zawory SCV (Swirl Control Valve) polaczone sa one listwa ktora z kolei polaczona jest z membrana w obudowie paska rozrzadu, membrana polaczona jest za pomoca wezyka z zaworem VSV (Vacum Switch Valve) ktory przymocowany jest do kolektora, system ten powoduje otwarcie sie zaworow przy predkosciach obrotowych - co jest widoczne - powyzej 4k rpm i przelaczenie mieszanki na normalna, to tak w skrocie.
Co do serwisu do rzeczywiscie maja oni problemy mnie pierwszy raz zamowili oczywiscie nie ta sonde ktora trzeba, ale pozniej dokladniej sprawdzali VIN i doszli do tego jaki to model i zamowili juz dobrze, trzeba miec do nich cierpliwosc

, poza tym nie kumaja zupelnie tematu Lean Burn, lepiej sobie odpuscic.
Olej: w Carinie 2 mam 380kkm, od poczatku leje syntetyk i zuzywa mi ok 1l/10000km, ale w zasadzie duzo jezdze za granice i po autostradach grzeje ile sie da i zaobserwowalem ze olej zuzywa sie wlasnie na autostradzie

, Carina E przy uzytkowaniu glownie w miescie nic nie bierze - przebieg 150kkm.