Autor Wątek: Czy spalanie Corollek może być zależne od oleju? Ile wam palą okularnice 1.6?  (Przeczytany 4106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcink

• Gość
Czepiam się już wszystkiego, ale lubię swoja Rolkę ogólnie, ale wkurza mnie spalanie zbyt wysokie.
1.6 okular, benz, japonka,97, sedan.

Czepiam się wszystkiego,żeby znaleźć przyczynę zwiększonego spalania.
Mój brat zauważył,czy słusznie , to nie mam pojęcia,że spalanie u mnie zaczęło wzrastać od momentu przejścia z oleju
Castrol SLX 0W30 na Castrol RS 10W60 a obecnie Mobil Super S 10W40.
Czy faktycznie różnica na spalaniu może być zależna od klasy lepkości oleju aż o 1,5-2,5 litry/100 km.
Ile Wam spalają Wasze 1.6 ( 4A-FE).
Na trasie Piotrków - Ustka spaliła mi średnio 8,5 litra. Koszmar. Nie jechałem jak burza- do 110 km/h.
Średnio w lato 10l w mieście głównie. Zima - koszmar.

Jeśli uważacie,że wątek już się wielokrotnie przewijał, to koledzy Administratorzy - przenieście go do kosza.

Pigletto

• Gość
Trochę o spalaniu było, poszukaj w archiwum co może powodować że jest wysokie. Był też gdzieś wątek typu ile pali twoja toyota czy cos takiego, ale chyba na ogolnym forum. Teraz jak jezdze glownie po trasie, ale takiej gdzie sa gesto swiatla itp to 4A-FE pali mi 8,5 l/100, czasem wiecej  czasem mniej. Zima...

Offline imei

• Toyot Leżący
  • *
hmmmm....w lato ok 11-12 litrow w miescie, zima ok 10 - slisko jest to jezdze wolniej ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2006, 02:03:47 wysłana przez imei »

PBK

• Gość
pytanie zasadnicze
czemu zmieniałes olej? - najlepszy jest ten zalecany przez toyote i nie ma sensu kombinować ze zmianami bo castrol jest najlepszy !!
wiem zaraz powiesz ze drogi ale wart swojej ceny

poza tym sprawdź sonde lambda być może szwankuje i to ma duzy wpływ na spalanie

zajzyj do filtra paliwa i powietrza czyli takie podstawowe sprawy
potem zwrócił bym uwage na wtryski
sprobuj zalac dobrego paliwa i dodaj do niego srodka do czyszczenia wtryskiwaczy np. STP
i tantuj tylko na sprawdzonych stacjach !!

a na sam przód zalecał bym wprowadzic komputer w tryb serwisowy niech sie zdjagnozuje

vito

• Gość
poczytaj troche o CASTROLU to zmienisz zdanie ::)

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
pytanie zasadnicze
czemu zmieniałes olej? - najlepszy jest ten zalecany przez toyote i nie ma sensu kombinować ze zmianami bo castrol jest najlepszy !!
wiem zaraz powiesz ze drogi ale wart swojej ceny

Tak jasne :D Poczytaj lepiej o olejach nawet na tym forum. Potam rozbierz silnik i zobacz ile ci ten castrol zostawił szlamu w silniku.

he he vito byłeś szybszy ;)

Zrób pomiar kompresji i jedz na analizator spalin i bedziesz wiedział co jest nie tak. Zmiana oleju nie powinna mieć takiego wpływu na spalanie. Dlaczego zmieniłeś ten olej. Jezeli brała ci wcześniej olej to mogą być 2 mozliwości. Posypała sie sonda ( komputer tego ci nie pokarze miernik w dłoń i sprawdz jak zmienia sie zakres pracy ) albo zatkał sie kat. Wtedy masz tez duże zuzycie i małą moc.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2006, 17:57:38 wysłana przez Ice »
BMW E46 320d
Mini Cooper

vito

• Gość
 ;D ;D ;D

PBK

• Gość
nie przekonacie mnie do innego oleju  :-\

rwaw

• Gość
myślę że nikt nie będzie Cię przekonywał masz prawo lać jaki chcesz pasuje Ci jest ok ja wolę mobil1 10 w 40 pewnie że sąod niego lepsze ale ten jest ok a o castrolu było wiele niepozytywnych opinni   

patroc

• Gość
odnośnie Castrola to negatywne opinie spotykane są o Magnatecu. Ja jak na razie leje kupowany w Niemczech Castrol SLX 10W-40 i nie moge nic złego powiedzieć na niego.

Co do pytania czy olej moze wpływac na zuzycie paliwa do Corolkach, to odpowiem, ze nie tylko w Corolkach, Sunny, Kadettach, ale i innych samochodach ma wpływ. Rzadszy olej to mniejsza lepkosc, mniejsze tarcia, mniejsze zuzycie paliwa. W nowoczesnych silnikach jednak jest mała różnica pomiedzy spalaniem tego samego silnika pracujacego powiedzmy na 5W-40 a 10W-40.
Najwazniejsze aby nie przekraczac w dół norm zalecacych przez producenta silnika i to zarówno lepkosci, jak i klasy oleju.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2006, 22:15:39 wysłana przez patroc »

marcink

• Gość
pytanie zasadnicze
czemu zmieniałes olej?
Czemu ? Z dwóch powodów.
1) Poprzedni właściciel ( I-y.kobietak ) sam nie wiedział na czym jezdził.
 - W serwisie odpowiedzieli,że Castrol SLX 0W30
 Taki wlałem. W zimę nic nie ubywało. Jak zrobiło sie wiosennie, to zaczął go pić do 0,3l /1000
- Wreszczie znalazła się u mnie książka serwisowa od pop.właściciela i okazałao się że od nwowosci miała olej Castrol RS 10W60 zamiennie z TWS10W60
Wkurzony łykaniem TXT zmieniłem na RS 10W60. Oleju przestał łykać, ale spalanie wzrosło paliwka.
Po kolejnych km zmieniłem na Mobil1 10W40 i na takim jeżdzę już 2 wymiany. Zero ubytków.
Lambda była padnięta - latały obroty  równo.
Być może na koleinach pod blokiem padła ponownie - niewykluczone.
Jak sprawdzę z 2 baki po trasie spalanie, to będę maiał obraz sytuacji.
jak wyjdzie ok 7l/100 to jest nieźle, bo AŚ podaje 6,8 przy 90km/h.
Poświęcę się ...

A  na razie pozdrawiam z Krakowa, gdzie jestem w delegacji.

Marcin.

PBK

• Gość
odnośnie oleju castrola - hmmm

ja leje własnie magnatec 10w40
sugerujecie ze jest zły ze zostawia szlam itd?
wiec jesli nawet teraz przejde zekomo na mobil o tej samej lepkosci to co sie stanie z tym osadem?

sądze ze wtedy narobie sobie bigosu i mi silnik zacznie przeciekac

ps. corolla 1332cm 99r. przebieg 100tys

patroc

• Gość
przeciekac to by mogł jakbys jeżdził długo na gęstrzym oleju a potem wlałbys rzadszy poniewaz rzadszy olej by rozszczelniał.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Rozszczelnisz silnik jak bedziesz jezdziła na oleju który zostawia szlam w silniku a potem zmienisz go na olej który wypłucze te nagary. Dlatego jak masz minerale zalana to teoretycznie przejscie na półsyntetyk czy syntetyk może skończyc sie rozszczelnieniem silnika. Ale to tylko część prawdy. Nowe oleje mineralne maja również środki myjące silnik i zapobiegające osadzaniu szlamu. Tak czy inaczej jest to operacja ryzykowna i raczej nie zalecana.
Różnice w spalaniu czy sa zauwazalne, ja osobiście nie zauwazyłem zadnych róznic a testowałem rózne oleje.
Ja ma 1,4 silnik i jak narazie rekord to 10/100 zimą. Tak w miescie koło 8 na trasie 7. Raz tylko było 5,25 ale tego epizodu nie bede wspominał :D
BMW E46 320d
Mini Cooper

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl