Autor Wątek: KUPIC CHCE STARLETKE :-) 1997r 1998r 1999r  (Przeczytany 13138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

YRDN

• Gość
KUPIC CHCE STARLETKE :-) 1997r 1998r 1999r
« dnia: 19 Lutego 2006, 16:58:25 »
witam wszystkich forumowiczow!

wybaczcie,ze pisze bez polskich znakow, ale o wiele latwiej przeczytac wyrazy bez polskich znakow niz cos takiego "...Cztając też..."  :))

Jestem sobie mlodym czlowieczkiem, ktory nidy nie mial swojego pojazdu mechanicznego. Od trzech lat jezdze autem sluzbowym (Fiat 187 - seicento VAN 1.1) A chce miec auto prywatne, poniewaz firma w ktorej pracuje acz preznie dzialajaca i z kapitalem zagranicznym, to forma zarzadzania,ktora kladzie szczegolny nacisk na wydatki firmy... paliwo, amortyzacja i poza obowiazkami sluzbowymi nie mam auta :-(

Od poczatku roku przeczesuje internet - wszystkie fora, testy, ogloszenia, opinie i wyszlo na to, ze najlepszym rozwiazaniem bedzie dla mnie Toyota Starlet. Technicznie odpowiada mi model 1298ccm.

Nie wiem tylko co z reszta. Jak kupic faktycznie niezawodne auto? Z zagranicy czy z PL? 5-cio czy 2- drzwiowe? Z dodatkowym wyposazeniem (elektryka, abs, poduchy)

Na co zwrocic uwage przy zakupie? Czy Starletki z '97 '98 '99 maja jakies "typowe" defekty?

No i co musze zrobic, zeby wsiasc i legalnie podrozowac po drogach (zeby rozwiac watpliwosci, prawojazdy mam od 5 lat :D) kiedy juz kupie wmarzone wlasne 4-kolka?

LICZE NA FACHOWA POMOC WLASCICIELI STARLETEK i WSZYSTKICH FORUMOWICZOW  - bo gdzie jak nie u Was szukac pomocy. :-)

Z gory wszystkim dzieki!

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
Odp: KUPIC CHCE STARLETKE :-) 1997r 1998r 1999r
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2006, 23:34:13 »
Jeśli samochód nie był bity, to ni powienien mieć zadnch typowych defektów.Jest to tak prosta konstrukcja że nie ma tam jakichś specjalnych rzeczy które lubią się psuć...
W Tych autkach (prawdopodobnie przecieg ok. 150-200 tyś) trzeba wymienić rozrząd (200kkm), możliwe sprzęgło, i amory
Kupując autko z zagranicy będziesz miał więcej papierkowej roboty, ale autko na 90% będzie miało lepsze zawieszenie.
W kwestii formalnej - w latach o których piszesz do starletek nie był już montowany silnik 2EE o poj. 1298ccm (ostatni rok. to 1996).Potem był już tylko silnik 4EFE o poj. 1,4l (ten sam co w corolli)
Auto 2 czy pięciodrwiowe?
Były produkowane tylko 3 i 5 dzrwiowe. Jakie wybierzesz to od Ciebie zależy.Wyposażenie.Im więcej elektryki tym więcej miejsc gdzie się coś może popsuć:):) Brać jaka się trafi. Byle była dobrze serwisowana.

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2006, 11:58:45 »
cholera, cięzko Ci odpowiedziec.. Napewno musisz zwrócić uwagę na WSZYSTKO :D
A odnosnie wyposażenia.. Bierz taką która Ci odpowiada :D

udanych zakupów :D!!

kitza

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2006, 13:05:51 »
Nie wiem jak jest z 4EFE ale przede wszystkim jak juz coś znajdziesz odżałuj parę złotych i zanim kupisz przejedź się z autkiem do jakiegoś dobrego warsztatu niech autko porządnie oblukają, a zwłaszcza silnik.
Moja Starletka jest równierz moim pierwszym autkiem. Przy kupnie byłem tak zafascynowany jej stanem że nie zwróciłem uwagi na stan silnika, a konkretnie na wydmuch z korka oleju.
Przeoczenie to kosztowało mnie 1000zl za remont silnika (pierścionki itd) bo jak sie okazało piła litr oleju na 1kkm :(
Teraz gdy będę kupował jakies autko jadę z nim od razu do mechanika. Lepiej wydać te 100 czy 200 zł niz potem znacznie więcej.
Poza tym polecam Starletkę bo jest świetnym, ekonomicznym i cholernie zrywnym autkiem.

Najbardziej w mojej Toyce podobaja mi się miny gości w wypasionych, niejednokrotnie mocniejszych i większych furach gdy wyprzedzam ich bez najmniejszego problemu.

Powodzenia w szukaniu :)

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2006, 14:49:00 »
Najbardziej w mojej Toyce podobaja mi się miny gości w wypasionych, niejednokrotnie mocniejszych i większych furach gdy wyprzedzam ich bez najmniejszego problemu.

No to jest naprawde dobre! Albo jak ich łykasz spod świateł lub zostawiasz w tylnim lusterku..
Naprawdę Gwiazdki mają niezłego kopa :D

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2006, 18:00:46 »
Zerknij na ten link oraz na ten link
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2006, 18:07:27 wysłana przez qbann »

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2006, 21:46:48 »
Tak to jest rzeczywiście najmocniejsza zaleta Starlety, które zawsze uchodziły za dynamiczne autka.

Moja rada jest taka: Zwróc uwagę na to czy autko nie miało w swojej historii żadnych napraw blacharskich. Wtedy napewno będziesz z nij zadowolony i nie będzie wychodzi żadna rdza. Moja ma prawie 10 lat i nie znajdziesz w niej żadnych ognisk rdzy. A co do stanu technicznego najlepiej tak jak piszą koledzy wyżej oddac autko przed zakupem na przegląd. Wydasz wówczas 100-200 zł, ale masz pewnośc że kupiłeś dobre autko, które napewno Cię nie zawiedzie. Życzę zatem powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2006, 21:48:22 wysłana przez mandes »

YRDN

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2006, 23:10:31 »
Fascynujace jest 'forum' w ogolnej formie. A to z Toyota to juz w ogole :-)
Serdeczne podziekowania dla wszystkich za pomoc!!!

MAM JESZCZE PYTANIE KTORA konkretnie WYBRAC (ceny praktycznie te same)

Znalazlem goscia, ktory ma trzy Gwiazdeczki na sprzedaz, wersje:
 - Green (ABS, klima, el. szyby, el. lusterka, dwie poduchy, centralny zamek, wspomaganie kier. na liczniku prawie 100.000km ....
.... uderzona przodem, w sam srodek, widzialem zdjecia - (zderzak, maska, blotniki, reflektory cale, ponoc w slupek... poduchy otwieraja sie powyzej jakiejs predkosci przy uderzeniu?? bo niby tez sa cale.

- Moonlight (dwie poduszki, wspomaganie kier., szyber dach) czyli zdecydowanie ubozsze wyposazenie ale tylko... niecale 32.000km !!! (o ile dokumenty nie sa sfalszowane... :-) ... uszkodzony miala ponoc tylko blotnik...

- Automat (ABS, poducha powietrzna, wspomaganie kier., szyberdach) tak sobie o niej napisalem, bo w takiej wersji w ogole nie kreci mnie zade auto  ;D

Warto kupowac od goscia, ktory sprzedal wczesniej siedem! innych starlet (bo faktycznie sprzedal, tylko nie dotarlem do jego klientow - jesli da kontakt do innych nabywcow (oczywiscie zadowolonych :-)) bede mogl chyba mu zaufac i kupic jedna z powyzszych- wykluczajac automat ;p

POMOZECIE? towarzysze doli?

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2006, 11:06:45 »
Osobiście optował bym za tą pierwszą "wypasioną" :). A przebiegiem rzędu 100tyś km się zupełnie nie przejmuj to dla japońskiej Toyoty naprawdę niewiele. Sam mam na liczniku 210 tyś i zero śladów zużycia. Każdy kto jechał moją starletą nie wierzy mi że ma już prawie 10 lat i ponad 200 tyś km.
Druga opcja też jest interesująca ze względu na mniejszy przebieg i chyba z tego co piszesz delikatniej była uderzona.
Automat stanowczo odpada, przy tak niewielkiej pojemności silnika, przy automacie będzie odczuwalne szarpanie podczas zmiany przełożeń.
Poczekajmy jeszcze na opinie pozostałych Starletowiczów :)

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2006, 19:04:18 »
@mandes ma racje... Jesli widziales foty tej wypasionej, widziales jak była walona i sie tym nie przejmujesz bo jest ladnie zrobiona i nie czuc w trakcie jazdy to ją bierz! Przebieg i tak ma nieduży biorąc pod uwagę wiek. Toyotka tego przebiegu napewno jeszcze nie czuje..

Tę z automatyczna skrzynią sobie daruj, zepsuta cała radość z jazdy :D

vexus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lutego 2006, 11:10:04 »
Kupiłem Starletkę u tego gościa i jestem bardzo zadowolony. Wziąłem w automacie dla żony i uważam, że to dobry wybór. Nic nie szarpie, a jak trzeba kick down kręci ładnie. Ma przejechane 53kkm nic nie stuka nie puka, naprawdę dobry stan, miała jedna właścicielkę po 50-tce. Nie wiem skąd on je wyszesuje, ale naprawdę niezłe rodzynki. Jeżeli jesteś zainteresowany jedź do niego, coś wybierzesz! Szukałem Starletki dość długo, można znaleźć taniej, ale na pewno nie w takim stanie. Poza tym gość handluje, ale nie cwaniakuje. Osobiście jestem bardzo zadowolony, także polecam...

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2006, 15:39:04 »
Sorki za mały OT, ale czy ten gość handluje tylko Starletkami, bo szukam Rolki w dobrym stanie (2001-2002 rocznik), dałby ktoś namiary na tego handlarza, który nie cwaniakuje :)

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lutego 2006, 15:47:03 »
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=324010  <- tutaj masz aukcje tego goscia o ktorym mowa...

pozdro

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2006, 22:53:04 »
Ok. dzięki

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2006, 23:06:41 »