Autor Wątek: Problem z zapaleniem, E9 1988 1.6 V16 4WD  (Przeczytany 2029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Damian33

• Gość
Problem z zapaleniem, E9 1988 1.6 V16 4WD
« dnia: 24 Lutego 2006, 20:41:19 »
Witam wszystkich
1. Najpierw chcialbym sie przywitac. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Toya. Autko jest wspaniale. Od razu wstapilem w szeregi fanow Toyot. Corollka jest sprawdzona, prosto od przyjaciela z Francji, pieknie sie trzyma. Troche spala, ale to do przerobienia na LPG.

2. Prosze o wyrozumiałosc. Jestem podwojnie poczatkujacy. Choc jezdze juz 10 rok.

3. MERITUUM. Mam problem. powazny i zasadniczy.
Nie moge jej odpalic. Tydzien temu, po 3 dniach pod chmurka, Toya nie zalapuje obrotow. Aku - jest OK. Kopulke wyszorowałem extrakcyjna. Kable tez. i nic.
Dzis odpalilem ja na zaciag i sie udalo! Tylko ciagle chodzil na nienaturalnie wysokich obrotach: 2,5 - 3.0. Dziwne jesli to było ssanie (gaznik) bo wczesniej nie wyl tak dlugo. Dalej: po kilku minutach go zgasilem ale proba ponownego odpalenia z klucza zakonczyła sie fiaskiem. Note: jak go gasialem to raptownie obroty spadly do zera, ale silnik jeszcze sie przez kilka dobrych sekund dławil i dogorywal.
Nie musze dodawac ze wczesniej nic podobnego nie mialo miejsca.

Bede wdzieczny za sugestie i pomoc.

Wybaczcie Drodzy Przyjaciele (Toyot) moja nieznajomosc tematow technicznych i jak mniemam kompletny brak rozeznania w tych sprawach, bo nawet nazywnictwo przeze mnie stosowane jest wyrazem skrajnej ignorancji w tym zakresie.

pozdrawiam!
damian

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odp: Problem z zapaleniem, E9 1988 1.6 V16 4WD
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2006, 21:14:44 »
prosze czytac
klik na fotke celem powiekszenia

pozdrawiam i witam na TKP
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Damian33

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2006, 19:38:24 »

Witam wszystkich (znow) i dziekuje (dodatkowo) Gladiatorowi za scany !!
Co prawda sie przydaly srednio.
Ale problem zostal rowiazany wiec dla potomnych jakby, kiedys, nie daj Boze...

okazalo sie w tym przypadku, ze zasadnicza przyczyna problemow z odpaleniem byl zbyt slaby naciag linki od gazu. To powodowalo, że próby załączenia ssania (przy zapalanie zimnego silnika) poprzez dwu-trzykrotne wduszenie do oporu pedału gazu nie przynosily zamierzanego rezulatatu. Ssanie sie nie zalaczalo. I w ten sposob mozna bylo sobie krecic akumulator az do wykrecenia.
Linka posciagnieta i wszystko gra!

Dzieki i zycze wszystkim wiele radosci w delektowanie sie jazda swoimi Tojotami.

dojrzała Corolli >> 1,6 x V16 = 110 KM, 4WD sed << z wielką klasą !!

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2006, 20:09:02 »
No to zamykamy  :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl