Autor Wątek: Twarde zawieszenie - jest różnica w zawieszeniu między kanadą a europą?  (Przeczytany 4564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

etz257

• Gość
Witam wszystkich!
Wcześniej napisałem to:
Kupiłem rok temu Camryce 95 rok i mam pytanko. Poprzedni właściciel wymieniał amorki przy 168 kkm (teraz juz ma 250 kkm :) ) wydaje mi się że to szybko bo ja w poldku mam 220 kkm i amorki jak "nowe" :) kumpel ma Camryce i ma 300 kkm i też amorki jak nowe, ale pomijając to, koles wymienił na amorki firmy KAYABA. Patrzyłem do katalogu KAYABA i wszystko się zgadza, amorki niby są przeznaczone do tej Camry o takich symbolach jak poprzedni właściciel zamontował. Tylko że one są barzdo twarde nie czuje komfortu jazdy. Twardość się tym objawia tym, że jak ponaciskam kilka razy na bagaznik to na początku zawieszenie jest miekkie, a po kolejnych naciśnieciach robi się twarde i prawie jest brak amortyzacji:(
Może ktoś się spotkał już z tym?
Pozdrawiam!
a teraz uzupełniam wątek:
A mianowicie bo w mojej Camry 2.2 europa z 95 roku jest twardsze zawieszenie niż w Camry kumpla z 96 roku wersja Canadyjska.
Czy ktoś wie czy są róznice miedzy wersjami Camry jeżeli chodzi o twardość zawieszenia?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2006, 23:26:20 wysłana przez etz257 »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Twarde amortyzatory:(
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2006, 09:30:32 »
To że ponaciskasz na auto kilka razy i dopiero twardnieje - to tak powinno być. Amortyzator musi się "zazbroić" po dłuższym postoju.
Generalnie twardość zawieszenia przedewszystkim zależy od sprężyn. Czy wymieniał także sprężyny?? Może springi masz jakieś twardsze założone??

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

etz257

• Gość
Odp: Twarde amortyzatory:(
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2006, 11:17:28 »
A cha czyli amorki w porządku? No a co do sprężyn to nie wiem ale chyba nie wymieniał bo nie ma faktur a przed sprzedazą by się chyba pochwalił bo o amorkach powiedzial i tarczach i klockach. Ale w sumie na początku jest miękkie auto dopiero po chwili robi się twarde więc sprężyny chybasą dobre?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
W każdej stacji diagnostycznej jest takie sprytne urządzenie tzw. trzepaczka.
Wjeżdżamy, płacimy ( ok 50zł ) i już wiemy czy amory są dobre - dostajemy wydruk z kompa.

Nie wiem na jakiej podstawie stwierdzacie że jak się kilka razy ugnie i twardnieje to jest ok???

amory dobre po 300kkm?? sorry, na naszych drogach daję im max 200kkm żywotności, nawet jak są oryginalne Toy ( czyli KYB )...

co do różnicy między USA a EU, to USA mają miększe amory, właśnie dla komfortu... tylko się bardziej bujają... to słyszałem od kogoś kto ma wersję usa... więc jak ktoś jeździł EU i USA naraz i wie coś na ten temat, to niech mnie poprawi...

pozdro 4 all
3VZ.pl

etz257

• Gość
Witam!
Moj kumpel ma Canade i jego Camry jest mieciutka, ale efekt "utwardzania" jest taki sam jak sie ponaciska kilka razy to auto robi sie twarde. A amorki ma oryginalne i na przegladach ma wynik pozytywny chociaż ma 300 kkm (nie wszędzie w polsce są dziurawe drogi:) poazatym autem glownie jeździ po głównych a co za tym idzie dobrze utrzymanych dróg!) ale nie ważne.
Faktem jest że jego Camry jest bardziej komfortowa! Ale chyba faktycznie cos jest ze sprezynami albo amorkami. Ale jak patrzylem do katalogu KYB to nie wyszczegolniają wersji Camry tylko rocznik!
Ja mam amorki KYB więc mozna uzanć że oryginalne:) Więc to wina chyba sprężyn.
Pozdrawiam

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
To jeszcze zwróć uwagę, że camry EU ma niżej zawieszony przód niż Kanada/USA. EU jest faktycznie twardsza, ale dzięki temu łatwiej wyczuwalna na zakrętach - tak nie ucieka na zewnątrz, mniej nurkuje przy ostrym hamowaniu itp. Bardziej odpowiadała mi jazda EU niż Kan/US. Twardość była uzyskiwana raczej przez sprężyny ponieważ pytając w aso o amory do wszystkich wersji zawsze podawany jest ten sam numer a o sprężyny nie przyszło mi do głowy, żeby pytać..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
ten ERROR to słowo zabronione w katolickim kraju ?  ;D Ludzie/modowie/admini i cała reszta - litości ! Wy wszystko tak przez bibułkę ? słowa D.u.p.a jest takie obraźliwe dla dorosłych przecież użytkowników forum o samochodach ?

Kolega nie wie ze mamy dział od takich reklamacji ;)
Co do słowa hmm pomyślimy
ICE

« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2006, 10:17:09 wysłana przez Ice »
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
[...]... tak nie ucieka na zewnątrz...[...]
- możesz to wytłumaczyć mojej? bo zachowuje się dokładnie odwrotnie :D może jakby na piśmie dostała jak ma jeździć, to by się zaczęła słuchać... na razie BMW wysiada ;)
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl