Autor Wątek: silniki w carinie  (Przeczytany 3687 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaano

• Gość
silniki w carinie
« dnia: 02 Marca 2006, 10:09:08 »
mam carine E 1,6 z 93 roku i zajechałem silnik :'( ,
czy ktoś może mi udzielić informacji ile przeróbek musiał bym zrobić żeby wsadzić motor 1,8 ???

Pan_Czlowiek

• Gość
Odp: silniki w carinie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2006, 12:59:11 »
 ??? ??? zajechales silnik ? jakim cudem ??? a przeróbek chyba nie ma zadnych. Chociaz mocowanie silnika moze byc w róznych miejscach. Lepiej by było dybys 1.6 tam włożył. I wytłumacz sie nam jak zajechales ten silnik :]

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2006, 19:05:09 »
Trudno wyczuć ile przeróbek w instalacji :( Ilość czujników i osprzętu jest podobna.
1,8 może mieć sygnał do zapłonu zbierany jak 2,0 - z aparatu, a 1,6 ma z wału :(
No i dolicz do tego wszystkiego ECU od 1,8. :(
Ze skrzynią jakoś powinieneś sobie poradzić.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2006, 09:26:27 »
Szczerze gdybym już miał się pokusić o przekładkę to na 2,0. Zamieszanie podobne a efekt końcowy nieporównywalny.
Poza tym dostępność części do 2,0 jest znacznie większa niż 1,8.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2006, 09:45:33 »
Ale 1,8 powinny byc mniejsze problemy bo jak sie nie myle roznice w konstrukcji sa niewielkie. Ale 2,0 mocniejsze:)
Cari E  Black demon

Fido_Dido

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2006, 21:56:57 »
Witam

otoż na około 3 miesiace szykuje sie do wymiany silnika obecnie mam 1,6 ale silnik ma dużo przejechane
i jest dla mnie juz za wolny
teraz pytanie
czesci od cariny gti to jak we mgle szukać i teraz pytanie czy podejdzie silnik od celiki gti

to podobno te same silniki co w carinie gti i chodzi czy mocowania benda silnika pasowac czy bedzie trzeba przerabiać łapy moze czytaliscie na zagranicznych forach i mozecie udzielic mi info 

i jeszcze mam pytanie co do hamulcow czy podejdą z tyłu tarcze bo mam bebny moze znacie kogos kto handluje częściami z carin moze bedzie cos mial do gti

kocham carinke i bene ładowal w nim kase miało byc vti ale co tam  ;D

zaqznaczam ze przegładalem cale forum i nie znalalem odpowiedzi na moje info moze słabo szukałem

prosze nie bić jak coś zle pytam  :D

pzdrowienia z Elbląga

Pan_Czlowiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2006, 23:54:35 »
Silniki są te same mocowania są rózne, ale nie raz na allegro mozna spotkac carine E "GTi" z przełożonym silnikiem. Jezeli to miałaby byc jakas profesjonalna przeróbka to jeszcze musiałbys zawieszenie z przodu utwardzic i skrzynie biegów od GTi załatwic bo przełozenia sa inne :)

Fido_Dido

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2006, 13:28:04 »
a czyli od celiki nie podejdze szkoda bo czesci do cariny gti to normalnie jeszcze nie widziałem  :(

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2006, 21:13:16 »
zaqznaczam ze przegładalem cale forum i nie znalalem odpowiedzi na moje info moze słabo szukałem

Chyba slabo bo mam wrazenie ze o tym wszystkim bylo tylko przez te krzaki na forum teraz sie ciezko szuka
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2006, 00:37:05 »
[...]Jezeli to miałaby byc jakas profesjonalna przeróbka to jeszcze musiałbys zawieszenie z przodu utwardzic [...]

Samo utwardzenie GTI nie czyni :(
Jezeli to miałaby byc jakas profesjonalna przeróbka to musiałby wymienić zawieszenie z przodu. GTI ma zupełnie inne zawiesznie przednie niż "cywilna" i inny rozstaw kół.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2006, 12:16:39 »
Czesci do GTI nie ma za duzo bo w sumie dotyczy to tylko podwozia.Silniki sa identyczne jak w celice lub MR2.
Fido-carina GTi nie jest takim wyjątkowym cudem na jaki wygląda.Dodatkowo nasze drogi zmuszaja do częstego regenerowania przedniego zawieszenia a oryginały sa drogie.Jezeli masz mozliwosc to poszukaj oryginalnej GTi i odradzam robienie przeszczepow bo wyjdzie znacznie drozej.Moze lepiej bedzie zainwestowac w lepsze zawieszenie i komplety hamulcowe dedykowane do seryjnej cariny.Niektorzy koledzy mogą potwierdzic ze dobra seryjna carinka 2.0 nie ustepuje za dużo wersji GTi w osiagach.Wystylizowanie do wersji GT nie jest trudne bo wymaga zakupienia tylnego spojlerka i dorobienie drugiego wydechu.Nie wspomne o wiekszym halasie generowanym przez silnik 3SGE.

Fido_Dido

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marca 2006, 22:01:10 »
bo mam ciagle dylemat rzeczywiście gti z zwykłej nie zrobie  :-\

Martwią mnie strasznie te bębny z tyłu bo ja jedze ekstremalnie czesto lotniska teraz niedługo zaczne odwiedzać tory  jak sie zrobi ciebło i to mnie martwi  Carinke kocham ale jest poprostu porazka ani gwintu ani nic  :'(

mowicie ze 2.0 daje rade a bedzie pasowało do komory 1,6

Strasznie ciężko czyta sie archiwom przez te krzaczki wiecej sie domyslam niz dowiaduje  :-\

cos mi sie wydaje ze z cariny auta torowego nie zrobie
budżet jest i szkoda mi  sprzedawac carinke  za marne grosze jak człowiek jej serce odał kupił w salonie przez 400 tyś kilometrow zepsuł sie tylko termostat  ;D

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marca 2006, 22:11:11 »
mowicie ze 2.0 daje rade a bedzie pasowało do komory 1,6

A dlaczego ma nie pasowac ??? Przeciez montuja fabrycznie.
W necie mozna zobaczyc zdjecia carin startujacych w wyscigach torowych ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Fido_Dido

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marca 2006, 15:01:38 »
wiem ze montowali ale z mocowaniami bywa róznie  ;D

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Marca 2006, 15:22:32 »
Fido_Dido - zwykłej na GTi raczej się nie opłaca kupywać, a jak chcesz furw do jazdy po torze to kup Supre Celice albo MR2 w jakiś starszych rocznikał i auto będzie jak ulał na tor. albo poszukaj GTi :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl