Autor Wątek: Świeczki  (Przeczytany 71128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: Świeczki
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Marca 2006, 09:55:59 »
z tytułu kosztów wymiany (trzeba rozebrać kolektor dolotowy) a nie z powodu iż nie pojedzie na zwykłych NGK czy denso.
Hehe raczysz sobie żartować- dobry mechanik, który choć raz zmieniał świece w 3.0 V6 nie traci czasu na zdejmowanie kolektora - DA SIĘ TO ZROBIĆ.
Co do parametrów na zwykłych i platynie - poczytaj fora w stanach, popytaj DOŚWIADCZONYCH na camry mechaników - wtedy przestaniesz pisać, że to to samo..
Po drugie był czas, że robiłem camry 12tys/miesiąc - wyobrażasz sobie co 5 tygodni wymieniać świece ?
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Marca 2006, 19:10:45 »
do camry 3,0 - platynówki (na 100 tys przy PB) - na zwykłych też będzie jeździć ale stosuje się platynowe z tytułu kosztów wymiany (trzeba rozebrać kolektor dolotowy) a nie z powodu iż nie pojedzie na zwykłych NGK czy denso.

albo opuścić na podusi ;)

albo mieś długie łapy i zgrabne paluszki hehe

Ja po założeniu kilku kompletów NGK wróciłem do platynek. I tak być powinno. Większy przebieg, lepsza praca. A i tak to co oszczędzisz na świecach - wydasz na ich częstszą wymianę ;) Ja osobiście zmieniałem NGK co 15 tys. - już dawała sie zauważyć inna praca silnika. teraz mam za sobą 25 tys na platynach (gaz!) i jest ok. Mam nadzieje ze bedzie tak jeszcze nastepne tyle.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marca 2006, 21:33:07 »
U mnie po okolo 22kkm na NGK jak nie rozgrzalem mocno silnika to nie palil mi na gazie na wszystkie gary (opisane w dziale LPG). Po wymianie na platynki silniczek chodzi jak żyleta :]

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Marca 2006, 09:47:23 »
silnika. teraz mam za sobą 25 tys na platynach (gaz!) i jest ok. Mam nadzieje ze bedzie tak jeszcze nastepne tyle.
Będzie Ok przez następne 75tys. Zmieniałem świece co 100kkm (jeżdżąc na LPG) i mechanik wykręcając je dziwił się - po co je zmieniać? przecież są idealne.. :-)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Marca 2006, 10:14:48 »
Co do parametrów na zwykłych i platynie - poczytaj fora w stanach, popytaj DOŚWIADCZONYCH na camry mechaników - wtedy przestaniesz pisać, że to to samo..
to proponuję Ci zajrzeć  do informacji technicznych na temat świec zwykłych i platynowych, porównaj co je różni, jaka jest ich konstrukcja, a swoją drogą paltyna i zykała to nie to samo - różni je czas eksploatacji

Będzie Ok przez następne 75tys. Zmieniałem świece co 100kkm (jeżdżąc na LPG) i mechanik wykręcając je dziwił się - po co je zmieniać? przecież są idealne.. :-)
to może powinieneś zmienić mechanika, który ocenia świece na oko przy wykręcaniu tym bardziej platynówki, które mają to do siebie że nawet po 100 tys wyglądają jak nowe, taka ich konstrukcja, budowa (elementy platynowane zapobiegają osadzaniu się nagarów powstających podczas procesu spalania w cylindrze), ale to nie znaczy że dają właściwą iskrę

tak czy inaczej niewidzę powodów aby stosować w camry 3,0 V6 zwykłe świece, przy zdejmowaniu kolektora czy umiejętnościach akrobatycznych mechanika lub opuszczaniu na podusi meches swoje za wymianę policzy bo wymiana do najłatwiejszych nie należy, a koszty lepiej przenieść na droższe świece i rzadsze wizyty w warsztacie
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2006, 10:38:50 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2008, 11:44:50 »
Witam zastanawiam sie nad dobraniem świec do mojej camry obecnie mam NGK i przejechałem na nich 20tyś co możecie mi polecic? :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Listopada 2008, 22:59:13 »
DENSO
Jak chcesz, to mam na zbyciu takie 4szt co mają przejechane 150km. Kupione 4 dni temu.
Wymieniłem je przed wyjazdem na hamownię, a na hamowni założyłem iridium/platyna i te już zostaną docelowo.
Zapłacisz za przesyłkę, a świeczki gratis bo szkoda mi ich wyrzucać.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopada 2008, 20:22:03 »
Dzieki Perzan adres prześle ci na priva

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Grudnia 2008, 23:47:36 »
DENSO
Jak chcesz, to mam na zbyciu takie 4szt co mają przejechane 150km. Kupione 4 dni temu.
Wymieniłem je przed wyjazdem na hamownię, a na hamowni założyłem iridium/platyna i te już zostaną docelowo.
Zapłacisz za przesyłkę, a świeczki gratis bo szkoda mi ich wyrzucać.
Pozdro.

i zadowiolony z irydów??

ja właśnie bede zmieniał i mam irydowe DENSO IK20 do kupienia taniej niż te platynowe z ASO

ale jedno mnie dziwi że zastosowanie IK20 w katalogu jest do wielu aut od roverów przez calibry i bmw i pasują też do camry, a orgginały platynowe pasują tylko do 1MZFE i do jednego silnika Yamachy,
zastanawiam się czy ta uniwersalność nie pogorszy jakości...
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2008, 23:49:10 wysłana przez coupe »
16l / 100 LPG

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Grudnia 2008, 02:50:59 »
Szczerze mówiąc sam nie wiem... :(
Raz ciągnie jak głupia, innym razem coś się namyśla...
Coś mi się dzieje niedobrego pod maską tylko muszę dojść co, bo objawy nie są powtarzalne :(
Raz łyknie 17/100 innym razem 14 po mieście, w trasie tego samego rodzaju też ma rozrzut ze 2l...  Myślę nad lambdą, czy jej szlag nie trafił przy spawaniu wydechu.
Na razie świeczki odpalają bez problemu, iskra jest, silnik chodzi ;)
Z tym, że ja założyłem VK20 i liczę na ok. 80tys. bez problemów :D
IKxx mają niewiele większe przebiegi niż standardowe świece. Różnica jest tylko w elektrodzie środkowej. Jak chcesz odpowiednik platyny to szukaj VKxx.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Grudnia 2008, 10:44:37 »
Nie da się podpiąć kompa i sprawdzić, jak lambada tańczy ?

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Grudnia 2008, 18:10:43 »
Witam świeczki są ok, autko dostało pracuje stabilnie i że tak powiem dostało mocy.
Spalanie też zmniejszyło się. Pozdrawiam :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Grudnia 2008, 01:33:46 »
Nie da się podpiąć kompa i sprawdzić, jak lambada tańczy ?

Teoretycznie się da. Praktycznie guzik z tego, bo nie pojadę 6000rpm ze wzrokiem wlepionym w notebooka zamiast na drogę :( Na jałowym taniec wzorowy.
W szafie od kilku miesięcy leży i czeka na podpięcie bardzo fajny wskaźnik lambdy.
Na hamowni jak ją koleś przegonił, to komp gazowy od razu wywalił błąd lambdy, tylko nie wiem jeszcze w którą stronę. Od tamtej pory jeszcze się nie podpinałem.
Założę w końcu ten wskaźnik to na żywo będę wiedział co i jak. Czy to LPG niedomaga czy lambda zdechła czy jakieś chwilowe ześwirowania.
Pozdro.
*
*
*
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Grudnia 2008, 11:27:13 »
nie pojadę 6000rpm ze wzrokiem wlepionym w notebooka zamiast na drogę :(

Eeetam, Ty nie pojedziesz ??  <diabel>

Na A4 jest to wykonalne, wystarczy ten rozbiegowy odcinek spod wieliczki pod górkę, żeby conajmniej na 2 i 3 zobaczyć 6000, a zaraz za górką na 4 <diabel>

Tam jest wystarczająco szeroko, i często wybitnie pusto na takie eksperymenty.

pzdr
3VZ.pl

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Grudnia 2008, 01:01:46 »

Czy to LPG niedomaga czy lambda zdechła czy jakieś chwilowe ześwirowania.
Pozdro.

u mnie też na lpg wywala trzecią sonde i nie wiem osochosi :/ właśnie kupiłem interfejsa na obd2 i musze to obczaić. (jak tylko camry wyjedzie z warsztatu)

narazie zamieniłem świece z 4 gara w miejsce 2, przepaliłem na 6,5k obrotów i przestało szarpać silnikiem. a świece mają zrobione dopiero 60kkm  :grin:

16l / 100 LPG

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl