Autor Wątek: Głośniki do Yarisa głębokość montażowa nawet do 67mm!!! (F)  (Przeczytany 12025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BRODA

• Gość
Mit głębokości 62mm się nie mieszczą w Yarisie obalony!!!! Pod samo radio (clarion 358rmp 4x51w, czyli ok. 25 RMS) zamontowałem Helixy mk2 blue oczywiście 165mm (swoją drogą bardzo dobre głośniki pod samo radio, tweatery jedwabna kopułka,  skuteczność zestawu 91db, midbasy 50w w RMS). Cały głośnik ma 65 mm (dokładnie zmierzyłem), a trzeba jeszcze liczyć troszkę więcej bo zawieszenie tego woofera troszkę odstaje. Ja zamontowałem te głośniki bez najmniejszego problemu i powiem więcej do yarka może zmieścić się  65mm, a może i ciut więcej (zalęży od średnicy magnesu, im większy tym płycej wejdzie w drzwi, bo wcześniej będzie dotykał szyby od dołu)
Tak często polecane HERTZE ESK też mają 62mm głębokości montażowej!!! po co przepłacać za wersję slim czyli HERTZ ESK S!!!

Bardzo się dziwie że nikt na to wcześniej nie wpadł, mianowicie: wystarczy zrobić dystanse z mdf(wyżynarka do drewna daje sobie świetnie rade) jeden grubości 12mm (z miejscem na śruby, żeby było jak go przymocować do drzwi) drugi (okrąg taki jak średnica głośnika) 14mm (choć ja miałem początkowo 16mm ale spiłowałem do ok 13-14mm) tyle że ten okrąg zamocować na wcześniejszym dystansie ale lekko podnosząc do góry i do tyłu, w stronę klamki, w stosunku do pierwszego dystansu (tego większego z miejscami na śruby do drzwi). Szyba w yarku opuszczana jest nie równolegle do wewnętrznej blachy drzwi tylko pod kątem, czyli czym wyżej umieści się głośnik tym głębiej wchodzi. Z kolei boczki drzwi są tak zrobione że zamontowanie głośnika o średnicy 16,5 koliduje w jednym miejscu z plastikiem na tych boczkach. Przesunięcie delikatnie (np. przy lewych drzwiach) w lewo czyli do tyłu względem auta głośnik sprawia, że głośnikowi nie przezszkadza tak bardzo ten najwyżej położony w boczku element plastiku, uzyskuje się kolejne kilka mm. Czyli generalnie głośnik wędruje (lewe drzwi) do góry (ok 1cm) i w lewo (ok 1cm).
W zasadzie to ten pierścień (okrąg)trzeba przesunąć (np. w lewych drzwiach)  w lewy górny róg do oporu, ale tak żeby śrubę można było przykręcić(jak będziecie robić to się na 100% zoriętujecie o co chodzi). Boczek wchodzi bez problemu i zostaje jeszcze kilka (ok 5mm) luzu w moim przypadku akurat w sam raz na skok membrany. Tak dla formalności dodam że obciąłem nożykiem to ożebrowanie na orginalnej maskownicy, po wewętrznej stronie boczku (nie byłem pewien czy nie będzie zawadzać o zawieszenie głośnika, prawdopodobnie zabieg ten jest niepotrzebny no ale ja go wykonałem).
Jeśli po wykonaniu pierścieni głośnik będzie wadził o szybę (Yarki identyczne nie są może być z 1-3mm różnicy, tak mi się wydaje; różne są też srednice magnesów w głośnikach) to można zawsze położyć matę bitumiczną tam gdzie będzie pierścień z mdf montowany do drzwi. Jeśli boczki z kolei nie będą chciały się domykać to można również matą bitumiczną oddalić boczek o te ok 2mm przyklejając matę w miejsca gdzie boczek styka się z drzwiami! (o ile zatrzaski mocujące boczek do drzwi są w miarę dobrej formie, żeby trzymały)! W moim przypadku żadne z powyższych dwóch przykładów nie miały miejsca, a i tak 62mm weszło i troszkę luzu jest. Przy wyborze głośnika głębszego niż 62mm (np. 65mm głębokości montażowej) należy pamiętać o tym żeby zawieszenie głośnika nie wystawało za bardzo(różne są konstrukcje głośniczków), u mnie wystawało ok. 2mm plus skok membrany liczyłem kolejne 2mm max).

Uznałem za stosowne powiedzieć o tym gdyż sam szukając głośników do Yarka miałem bardzo ograniczony wybór przez tą cholerną głębokośc montażową podobno max 59-60mm. Głośniki zakupiłem w Media Markt za 299zł. Zdecydowałem się kupić właśnie tam gdyż u nich można wymienić sprzęt do 2 tygodni czasu bez podania przyczyny. Zakupiłem głośniki które miały 62mm głębokości montażowej, pomyślałem że najwyżej podłoże maty bitumicznej pod boczki i jakoś się zmieści, a jak nie to wymienie na coś innego. Lekko się podłamałem jak zmierzyłem cały głośnik bo 62mm to montażowej to on miał ale cały ma 65mm i do tego zawieszenie membrany wystawało na kolejne 2mm.
No ale jak widać da się je bez problemu zamocować i jeszcze luzy zostały!!!
Jak się chce to się da wystarczyło pomyśleć!!! ;D

Podsumowując 62mm (głębokości montażowej) napewno wejdzie, według mnie 65mm też da radę.  Głośniki o głębokości montażowej 67mm pewnie też wejdą ale trzeba by się bawić jeszcze w odsuwanie boczku od drzwi przez maty bitumiczne, chociaż to zależy od samej konstrukcji głośnika-wystające zawieszenie, średnica magnesu, no i Yarki mogą nie być identyczne co do mm ;)

P.S Koszt wykonania pierścieni z mdf 25zł za wszystko (płyta 10zł i wypożyczenie wyżynarki na dzień 15zł, własnej nie miałem :) 4h pracy). W profesjonalnej stolarni powiedzieli mi 160 - 180 zł za wykonanie tych pierścieni - paranoja  :D )
Żałuję że nie mam aparatu cyfrowego było by znacznie krócej :D

« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2006, 11:06:10 wysłana przez Red_Point »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Głośniki do Yarisa głębokość mont. nawet do 67mm!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2006, 08:11:53 »
BRODA to oswiece Cie ze nie jestes pierwszym ktory wpadl na pomysl podwojnych piercieni!;)

proponuje uwazna lektore mojej starej strony www - takie rozwiazanie strosowalem juz 4ry lata temu i na forum napenwo bylo opisywane!;)

i jeszcze co do radia - to juz tylko w woli scislosci - radio napewno nie ma 25 RMS..... - o tym na forum rowniez bylo juz bardzo duzo!;)

po za tym topic bardzo ladnie wszytko opisuje i napewno znajdize sie w FAQ'u......

pozdrawiam
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2006, 10:59:50 »
Red Point co do podwójnych pierścieni to przecież wiadomo że to żadna nowość, chodziło mi o to że przesunięcie drugiego z nich jak opisałem, powoduje, iż wchodzą głośniki o większej głębokości montażowej (to nie zostało nigdy opisane!)! Co do radia to pewnie masz racje :) ale muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z tego jak to gra i jaką moc radijko posiada). Nawet nie próbowałem puszczać radia na max bo przy wartości na wyświetlaczu 28 już nie daję rady tak to głośno gra (radio ma przediał głośności od 0-33) Przy wartości 28 już nie jestem w stanie stwierdzić czy gra czysto (zapewne są już zniekształcenia),  gra tak głośno że 20sec się wytrzymać nie da! Natomiast do głośnego słuchania przediał głośności tego radia (18-24max!!!) wystarcza spokojnie i naprawdę gra w tedy bardzo ładnie i czysto.  Piszę o przediale 18-24, chociaż jeszcze głośniej niż 23 to całego utworu nie słuchałem bo to naprawdę już głośno).
Zapewne zagra to lepiej pod wzmacniaczem, poprawi się dynamika basów itd. ale ktoś kto przesiadł się z fabrycznego radia poprostu i tak będzie w szoku jak sprzęt bez wzmaka może zagrać!

P.S Końcówka mocy w Clarionach jest całkiem przyzwoita. Audiofil i tak z niej nie skorzysta bo bezsprzeczne jest to że pod wzmakiem zagra sprzęt lepiej, ja nie jestem jakiś tam wielki audiofil mi narazie wystarczy :D
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2006, 00:37:29 wysłana przez BRODA »

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2006, 19:56:59 »
Ja u siebie bede zakladal Ground Zero i one maja glebokosc montazowa 66mm :)
moze juz w nastepnym tygodniu zamontuje caly sprzet :)
musze w weekend jeszcze zrobic skrzynke z mdf dla suba :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl