Autor Wątek: Hilux - pick up  (Przeczytany 16508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Hilux - pick up
« dnia: 27 Sierpnia 2004, 18:18:33 »
wszystko o....

zachęcam do wypowiedzi

8)

a na poczatek trochędanych o Hiluxie

W Polsce oficjalinie dostepny jest pickup z dwoma rodzajami nadwozia - kabina pojedyncza  (dwudrzwiaowa) + paka i kabina podwójna (czterodrzwiowa) + paka.
Silnik to TD o poj. 2446ccm, mocy 90KM i 226Nm (między 2200 a 2500obr/min), V max - 135km/h, skrzynia 5 + reduktor.
Zawieszenie tylne to most i pióra , przednie niezależne na sprężynach srubowych.

Wymiary:
długość 4725mm
szerokość 1690 mm
wys. 1785mm
rozstaw osi 2860
poj. zbiornika paliwa 66 litrów

masa własna 1750kg
dopuszczalna masa 2630kg
masa przyczepy 1500kg

koła standard - 205/R16  (zdecydowanie za małe - wnek pozwalają na instalkęco najmniej 31 calowych (na wys.) i 10,5 cala szer. (i tak powstanie mini-big foot  :D )

parametry terenowe:

prześwit 210mm
wznios koła 200mm (max wychylenie osi do momentu oderwania siękoła od nawierzchni)
kąt natarcia/zejścia 36*/33* (zawsze trzeba brać pod uwagęmniejszy z nich - zwłaszcza z tyłu żeby... nie zawiesić samochodu podczas zjazdu z przeszkody  :lol: )
max. przełożenie reduktora 43,63:1 (najlepszy wynik posród oferowanych konkurentów na rynku)
max. moment obrotowy na 1 koło 2465Nm (najlepszy wynik posród oferowanych konkurentów na rynku)

auto to chetnie jest kupowane przez wszelkie słuzby mundurowe pracujące w ciężkich terenach - zwłaszcza przez "leśników"
a takze na rynku wtórnym poszukiwane jako swietny "materiał" na robienie "potwora" do rajdów przeprawowych i ekspedycyjnych

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Quazarro

• Gość
Hilux - pick up
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2004, 21:15:57 »
dla mnie wystarczającą rekomendacją jest test TopGear. była cały czas na chodzie, mimo spalenia, utopienia w morzu, wysadzenia wraz z budynkiem. wózek nie-do-zdarcia.

banan

• Gość
Hilux - pick up
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2004, 00:31:50 »
witam

mam hiluxa juz ze 3-4lata... jak narazie na blacie nie za wiele bo wlasnie dochodze do
200.000 ale musze przyznac ze samochod naprawde sporo przeszedl i co warzne jeszcze nigdy nie zawiodl...
wg mnie najwarzniejsza sprawa to pilnowac wymiany olejow (silnik, skrzynka, reduktor, mosty)
jak zadbasz o to to hilux odwdzieczy sie bezstresowa jazda przez dlugie lata... :)
silnik moze dla niektorych wydawac sie nieco slaby i mulowaty ale za to bardzo wytrzymaly.
chlodzenie jest poprostu idealne o czym mialem okazje sie przekonac w lipcu przejezdzajac nim pare tysiecy kilometrow przez Sahare (temperatury czasem siegaly ponad 50stopni) hilux byl zaladowany do granic mozliwosci i do tego jeszcze 4 osoby na pokaldzie, no i oczwiscie bez przerwy cierzkie katowanie w grzaskim piachu.... wskazowka temperatury wody nie podniosla sie ani o milimetr ponad standardowy poziom!

to naprawde porzadny kawal zelaza :x
pozdrawiam
PiotrekB

eltech

• Gość
Hilux - pick up
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2004, 18:23:53 »
Banan masz super sprzęta. Tylko pozazdrościć.

krystek

• Gość
Odp: Hilux - pick up
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2007, 23:12:55 »
no właśnie "Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku."

tak mi się wyświetliło na czerwono
a właśnie dziś sobie zamówiłem nówkie sztukie nie śmiganą hila z pojedyńczą kabiną i myślałem że jak wejdę na ten dział to coś poczytam, a tu nawet wymiaty gabarytowe hila sie nie zgadzają więc nyślę że należy odświeżyć ten dział. a ja teraz będę musiał przesiąść się z corolki E11 (chodz zostaje w rodzince) na hila - mam nadzieję że się uda. Bo jak narazie to wstępne założenia i wstępne podejście - jutro mam we Włochach podpisać umowę na 36 miechów po 1,2kilo zł.
Poszukuje nadbudówki do tej pojedyńczej wersji i nie mam zamiara płacić 10kilo zł za to co mi dają w salonie - to 1/6 auta, myśle że za to mogę dać 1/30 ceny auta - jeżeli macie jakieś propozycje rozwiązania tego problemu proszę o pomoc - najchętniej na tel 501096941 daj sygnał ja oddzwonie.
Jutro po 12 podpisuje umowę - więc najlepiej przed tą godziną - wiem że to mało czasu, ale u mnie wszystko jest szybko :)
pozdrawiam
hilek ma być w kwietniu z RPA srebrny metalik - no chyba że L200 wygra zmagania. To jest ciekawe - odbyłem kontrolną rozmowę tel z mitsu.. w sprawie L200 - zapytałem się o cenę golasa w ich salonie i facet podał mi 104,8kilo zł - stwierdziłem że dużo - po 5 min ta cena wynosiła już 91 kilo zł i to też mnie nie bawiło, więc poprosił o spokojną kalkulację i mój adres e-mail i napewno coś wymyśli. Zobaczymy jutro - ciekawe jest to że tak szybko zlazł z ceny - widać już i w Polska można sie tak targować. Podoba mi się to.
Na marginesie Hilux w wersji podstawowej jest tańszy od np forda transporteta, jest tańszy i szerszy co w moim przypadku ma bardzo duże znaczenie 1540 szerokości ni jak się ma do fordowskiej 1390mm.
cena transportera golasa to 69kilo netto a hila golasa to 65kilo brutto - drobna różnica :)

krystek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2007, 21:26:33 »
głupio tak pisać samemeu
dziś dostałem ofertę na L200 na 86tyś - zeszli chłopaki z 104kg
a toyota dała D i to naprawde przez duże D - to opisze jak będziecie chcieli - powiem tyle Toyota wykazuje 0 zainteresowania klientem im się już pewnie w tym D poprzewracało

pozdrawiam

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2007, 22:07:27 »
a toyota dała D i to naprawde przez duże D - to opisze jak będziecie chcieli - powiem tyle Toyota wykazuje 0 zainteresowania klientem im się już pewnie w tym D poprzewracało
pozdrawiam

Opisuj.
Jak czytam posty to coraz więcej forumowiczów narzeka na ten aspekt.

Pzdr

Badboy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2007, 23:23:58 »
głupio tak pisać samemeu
dziś dostałem ofertę na L200 na 86tyś - zeszli chłopaki z 104kg

pozdrawiam
Bo negocjować to trzeba umieć :D
Kumple przy zakupie new hiluxa pare miesiecy temu dostał gadżetów na 10k PLN :D
A wchodził w gre tylko hilux ze wzgl na typowego woła roboczego do kopalni :)
No i ten prześwit (prawie 30cm)  :icon_pray:

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2007, 15:10:10 »
Jak już o dawaniu D przez Toyotę to inna sytuacja. Znajomy rodziny chciał nabyć Land Cruisera (nie wiem jaka wersja ale i tak cena jest dość spora i chyba te autka nie schodzą codziennie). Autko wybrane wersja itp gostek ma zamiar płacić rzut okiem na autko, tylne koło zapasowe. Pytanie do sprzedawcy "a tu jakaś osłona jest na to?". Sprzedawca "tak można dokupić za 170pln". "?!?!?!? to ja tu auto za xxxxxx kupuje i musze osłonę za 170pln kupić? :furious3:" Sprzedawca się zaczął motać ze takie zasady coś tam .. no i auta nie sprzedali. Bedąc sprzedawcą chyba bym dołożył z własnych bo premia za autko by to chyba zrekompensowała :-)
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl