Autor Wątek: Gdzie jest centralny zamek?  (Przeczytany 1423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

giorgio

• Gość
Gdzie jest centralny zamek?
« dnia: 10 Marca 2006, 18:57:17 »
Witam.
Na stronie www.toyotaclub.hg.pl wyczytałem, że w standardowym wyposażeniu wszystkich wersji XLi jest m.in. centarlny zamek. W moje Tośce XLi rok 93, kluczykiem otwierając drzwi od strony kierowcy (nie mam alarmu ani pilota) otwieram  również drzwi pasażera. Tył zostaje niestety zamknięty. Muszę go otwierać od środka.
Czy w związku z tym mam coś uszkodzone, czy poprostu nie mam centralnego. Niestety w instrukcji obsługi nie ma nic na ten temat, przeglądałem również uważnie FAQ i nie spotkałem tak błachego problemu (ale dla mnie kłopotliwego - jest mały pasażer z tyłu.)

POZDRAWIAM - Grzegorz 

danielo

• Gość
Odp: Gdzie jest centralny zamek?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2006, 19:52:06 »
ja tez mam XLi (niestety) i mam centralny zamek - wszystkich czterech drzwi. skoro u ciebie otwieraja sie pasazera to raczej masz centralny zamek i cos masz skopane. niestety nie mam pojecia pojecia gdzie szukac przyczyny.

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwietnia 2006, 17:30:55 »
I po kłopocie.
Wymieniłem siłowniki z tyłu (11,0 zł./szt. "Starmach"-Wrocław).
Wszystko jest ok. 22 zeta, a radochy co nie miara.

Pozdrawiam. 

desk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwietnia 2006, 20:58:50 »
I po kłopocie.
Wymieniłem siłowniki z tyłu (11,0 zł./szt. "Starmach"-Wrocław).
Wszystko jest ok. 22 zeta, a radochy co nie miara.

Pozdrawiam. 

Ile czasu zajęła Ci wymiana siłowniczków, czy trudno było się do nich dostać?
Rozumiem, że wymieniłeś na uniwersalny - czy dużo się różni od oryginalnego?

Mnie czeka chyba wymiana przednich bo raz zamykają a raz nie z przewagą na NIE i o ile dobrze mi się wydaje z przodu ciężko się do nich dostać.

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwietnia 2006, 21:29:36 »
Witam.
Jest tak jak piszesz. Zamontowałem uniwersalne, kupione zresztą za pomocą netu (www.starmach.pl) Mają niezłe ceny.
Przed zakupem wspólnie z kolegą (mechanikiem) zdemontowaliśmy uszkodzone i okazało się (porównując je ze zdjeciami nowych), że wizualnie są prawie identyczne. Co nas zdziwiło to to, że na tych uszkodzonych nie było żadnych napisów, żadnego loga producenta, żadnych parametrów, itp. Czyli tak na prawdę to nie wiedzieliśmy czy są oryginalne, czy poprzedni właściciel już coś wcześniej "mieszał" przy centralu.
Dla pewności rozmawiałem jeszcze z ludźmi od "starmacha". Doradzili mi tylko abym dobrał odpowiednią siłę - min. 3,5 kg.
Już samą wymianą siłowników (tylko tył) zajął się mój kolega. Trwało to ok. jednej godziny (tak bez pośpiechu). Niestety nie znam szczegółów wymiany. Wiem tylko tyle, że nie ma z tym najmniejszych problemów (mam wersje XLi - czyli żadnej elektryki). Ciężko mi powiedzieć jak wygląda sprawa z przodem.

Pozdrawiam. Nie za wiele pomogłem ale życzę powodzenia.

Ps. ostatnio był u nich cały komplet (4 siłowniki) po 36,0 zł. Żadna kasa. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl