Autor Wątek: gaz - co na to wtryski  (Przeczytany 4649 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kielcecamry

• Gość
gaz - co na to wtryski
« dnia: 10 Marca 2006, 20:10:31 »
Witam wszystkich,
jestem nowy na forum. Od I 2005 jestem szczęśliwym posiadaczem Camry 3.0 97, wersja europejska, 300 tys przebiegu. Żeby się nie rozwodzić na temat zalet, napiszę tylko że jestem bardzo bardzo zadowolony z mojej camry. Mam z nią tylko jeden nie przemijający problem. Poprzedni właściciel zamontował gaz (chwała mu za to, na benzynie pali 14 l...). Niestety wygląda na to że wtryski się obraziły i auto na benzynie pracuje fatalnie. Nierówno, wolniej przyśpiesza i w ogóle kaszana. Czy ktoś z Was ma lub miał podobne problemy ? Jakiś czas temu wymieniłe 3 wtryski na używane z avalona (1mzfe) i było troche lepiej. Zamierzam kupić kolejne 3 i również je wymienić. Czy macie jakiś inny sposób na uzdrowienie w takiej sytuacji ? Regeneracja wtrysków, czy co ???

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

pzdr 
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2006, 22:41:03 wysłana przez Perzan »

kielcecamry

• Gość
Odp: gaz - co na wtryski
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2006, 20:12:51 »
Oczywiście tytół miał brzmieć:

gaz - co na to wtryski

wybaczcie.

pzdr

Temat i treść wysłanego posta można samemu modyfikować. Temat przenoszę do działu LPG gdzie zagląda więcej fachowców w tym temacie. Pozdrawiam / Marcjan

Temat poprawiłem. Perzan.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2006, 22:41:59 wysłana przez Perzan »

Offline samelco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca 2006, 22:07:47 »
Jezeli zapala sie na benzynie bez problemow to chyba wtryski sie nie zawieszaja.Sprobuj resetowac komputer by kasowac ewentualny blad.Wiecej na ten temat tu:http://www.toyota.org.pl/index.php?topic=1895.0

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2006, 13:45:18 »
Oj z wtryskami to niestety są problemy.
U mnie są podobne objawy - na benzynie gaśnie na wolnych obrotach, przy hamowaniu silnikiem szarpie, przy równej jeździe również - jedynie przyspiesza ładnie  ;D

Przypuszczam, że któreś wtryski są zapieczone i/lub leją (nie znam się dokładnie)
Najczęściej się tak dzieje gdy po założeniu gazu zapomina się by pojeździć trochę na benzynie (mnie "uczono" żeby robić z 40-50 km na miesiąc)

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2006, 14:25:54 »
Wystarczy ze auto bedzie odpalane na benzynie i co jakis czas dolejemy preparat czyszczacy uklad paliwa.
Postaraj sie kolego zdemontowac na jakis czas sam mixer gazu i zobacz jak zachowa sie silnik bez ograniczenia przeplywu powietrza.Jezeli bedzie duza poprawa to proponuje zalozyc znacznie wiekszy palnik w mixerze tzn. o wiekszej srednicy.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marca 2006, 02:15:39 »
Ja odpalam auto na benzynie i gasze na niej ,by wtryski pochodziły przed zgaszeniem auta. Moze wyższa temperatura spalania daje im popalić ,a ja je schłodze paliwkiem jak wyłączam silnik to pare sekund na benie .  niechce mieć kurcze problemów jak se ściagne mikser by poszaleć
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2006, 02:18:01 wysłana przez FAWORYT »

kitza

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2006, 08:31:01 »
Potwierdzam to co napisał Carinus i Favoryt.
Co prawda nie gaszę ale odpalam na benzynie i daję mu chwile pochodzić.
Poza tym co jakiś czas staram się przejechać parę kilometrów na benzynie.
Na gazie mam zrobione do tej pory ok 25kkm i jak na razie (odpukać :)) żadnych problemów z wtryskami.
Słyszałem sporo dobrych opini o Xeramics do czyszczenia wtrysków. Co prawda sam nie próbowałem ale może by cos pomogło.

Pozdrawiam

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2006, 08:39:42 »
Faworyt-nie ma obawy o zniszczenie wtryskow.Wtryski sa nad kanalem dolotu powietrza i zawsze maja dobre chlodzenie nawet jak jedziesz na gazie.Jednak co jakis czas powinno sie zalączyc benzynke choćby tylko przy samym odpalaniu zeby koncowki tryskow mogly sie przeplukac swieza benzynką.Mile widziane sa dobre srodki myjące i wiążące wode w paliwie.W corolce mojej zony silnik przez 3 m-ce nie widzial benzyny i mialem problemy.Autko nie moglo sie na benzynie dobrze rozpedzic i szarpalo niemilosiernie.Wlalem preparacik,żona dostała zjebke i teraz jest dobrze.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: gaz - co na to wtryski
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwietnia 2006, 22:49:35 »
Temat padających wtrysków jest mi na razie obcy. Wystarczy jeździć na dobrym paliwie i w sezonie jesiennym i wiosennym nie jeździć z oparami benzyny w baku (kondensacja wody w zbiorniku).
Wkrótce mi stuknie 100 tys. km na gazie. Mój przepis na sukces jest bardzo prosty. Tankuję Pb98 na przyzwoitych stacjach do pełna na początku jesieni i wiosny. Jeszcze nigdy nie musiałem się uciekać do jakichś dodatków uszlachetniających, usuwających wodę itp.
Rano każde odpalenie to przynajmniej 1 minuta pracy na benzynie (jeśli jest ciepło, jak zimno to samo pracuje dłużej) i dopiero zaczynam jazdę. Nie roię żadnych sztuk poza tym co napisałem i odpukać 4 latka za chwilę miną z LPG :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwietnia 2006, 20:54:56 »
Perzan - i tak trzymać.Ja z racji tego ze nie chce wozic zbednego balastu w zbiorniku benzyny dolewam co jakis czas preparat zeby zwiekszyc intensywnosc czyszczenia koncowek wtryskiwaczy.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2006, 23:47:03 »
To co napisze będzie nie zwiążane tylko z marka Toyota, ale ...
Wtryskom nie szkodzi gaz a raczej okresowy brak benzyny (gdy chodzą na sucho) - starsze modekle instalek, lub pomysły instalatorów, by odcinać pompę paliwa. Wtryskom szkodzi jak pracują na sucho - a pompie jak bełta cały czas resztkę zasyfionego w niewielkiej ilości wożonego przez miesiące i lata - paliwa.
Rada - od czasu do czasu prześmigać na PB - (poza odpalaniem też trochę).
Utrzymywać poziom minimum 1/4 zbiornika PB. - i wtryski przeżyją, pompa nie padnie - jak ktoś dodaje uszlachetniacz- od brzybytku głowa nie boli - ważne jest by paliwo było dobrej jakości - na LPG silniki żyjką dłużej - to skąpstwo userów bardziej je niszczy....
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2006, 23:49:55 wysłana przez p_flori »

topol

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwietnia 2006, 16:53:47 »
To co napisze będzie nie zwiążane tylko z marka Toyota, ale ...
Wtryskom nie szkodzi gaz a raczej okresowy brak benzyny (gdy chodzą na sucho) - starsze modekle instalek, lub pomysły instalatorów, by odcinać pompę paliwa. Wtryskom szkodzi jak pracują na sucho - a pompie jak bełta cały czas resztkę zasyfionego w niewielkiej ilości wożonego przez miesiące i lata - paliwa.
Rada - od czasu do czasu prześmigać na PB - (poza odpalaniem też trochę).
Utrzymywać poziom minimum 1/4 zbiornika PB. - i wtryski przeżyją, pompa nie padnie - jak ktoś dodaje uszlachetniacz- od brzybytku głowa nie boli - ważne jest by paliwo było dobrej jakości - na LPG silniki żyjką dłużej - to skąpstwo userów bardziej je niszczy....

Ja staram się przestrzegać tego co "mój" gazmajster zalecił, unikać schodzenia poniżej pół baku benzyny i wszystko będzie dobrze.
Z wtryskiwaczami nie mam problemów, leję dobre paliwo, a odpalić i tak muszę na benzynie, więc krzywda im też się nie dzieje....

leśny

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwietnia 2007, 11:16:32 »
Samo zapalanie na benzynie nie zapewni odpowiedniego przesmarowania wtrysków. Warto co 2-3 tys. zrobic kilkanaście kilometrów na benzynie.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwietnia 2007, 21:49:51 »
Witam wszystkich,
jestem nowy na forum. Od I 2005 jestem szczęśliwym posiadaczem Camry 3.0 97, wersja europejska, 300 tys przebiegu.  Czy macie jakiś inny sposób na uzdrowienie w takiej sytuacji ? Regeneracja wtrysków, czy co ???
Kup STP i wlej dwie butleki na 20litrow PB (w instrukcji jest na caly bak) inny sposob to wlac denaturat (0.5l/20l PB) I wyjezdzij to do zera. Oczywiscie przepałuj trochę samochód czyli pokręć go do porządnych obrotów i ... samo przejdzie. Wymienianie wtrysków na używane to raczej nie jest dobry pomysł - używane już masz :-) Ja wykreciłem do tej pory na LPG ponad 250tys km i w żadnym samochodzie nie miałem problemu z wtryskami. Miesięcznie spalam jakies 10-15l PB (na 4kkm łącznie) od czasu do czasu (raz na dwa miesiace wlewam STP). Zapieczenie wtrysków polega na osadzeniu się syfu znajdujacego się w benzynie oraz wody, którą leją do niej i w przypadku nie używania wtrysków - rdzewienie otworów dysz, które mają max 3mm średnicy więc zaślepienie tego otworu chociaż w małej części już ogłupi komputer od PB.
Jeśli masz instalację generacji innej niż IV zacznij od skasowania komputera i pośmigania na PB - może to wystarczy - jeśli tak to potrzebujesz porządnego gaziarza..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl