Autor Wątek: Amortyzatory (F)  (Przeczytany 38664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Amortyzatory (F)
« dnia: 30 Sierpnia 2004, 10:48:53 »
Witam
Pisałem wcześniej o tym że moja nowa Carina jest trochęmiękka i buja. Po 2 tygodniach jazdy po polskich drogach (1500 km) wylał tylny amortyzator. Byłem na to przygotowany
finansowo i psychicznie  :D kupując samochód więc długo nie zwlekając udałem siędo polecanej przez Perzana firmy Pimag gdzie wstawili mi nowe Kayaby na tył i ... przeżyłem szok. Nie ten sam samochód. Zrobił sięo wiele twardszy i bardziej sprężysty. Jeżdżę
w zakrętach 2 razy szybciej :D . Okazało sięże jeździłem już  prawie na samych sprężynach. Aż bojęsięwymieniać przód ale będęmusiał - zużycie 50% ( który jest na szczęście trochętańszy - przynajmniej w kombi ). Polecam kontrolęamortyzatorów jeżeli komuś wydaje sięże jego samochód jest za miękki i buja. Niestety w przypadku Carin ( jak i większości japończyków - przedtem miałem Mitsubishi Colta ) to dosyć droga inwestycja :(
Carina E Sportswagon 1.6

Bisua

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2004, 13:16:59 »
coż ale mi ostro buja zarówno przodem jak i tyłem ale na testach amorki wychodzą bardzo dobrze i już sam nie wiem
po drugie boje sie tego iz we Wrocku kupie amorki za duża kasęa poźniej na naszych drogach za 1000 km bede miał to samo bujanie gdyż amorki najlepsze a wrecz idealne tłumienie we wrocławiu tracą dosć szybko :(

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2004, 15:32:48 »
amorki mają za zadanie utrzymywać odpowiedni poziom samochodu a za bujanie lub jego brak odpowiadają sprężyny (moja rolka tez jest miekka a nawet przysiada obciążona) a moje amorki mają ponad 80% sprawności.

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Bisua

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:01:39 »
Cytuj (zaznaczone)
amorki mają za zadanie utrzymywać odpowiedni poziom samochodu a za bujanie lub jego brak odpowiadają sprężyny (moja rolka tez jest miekka a nawet przysiada obciążona) a moje amorki mają ponad 80% sprawności.
chyba masz racje ale kurcze jak sprawdzić zużycie spręzyn

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:11:03 »
najprościej to przez "bujanie ręczne" albo wsadź kogoś do auta i patrz jak bardzo siada

ale to tak na oko bo z pomiarami to gorzej - chyba że gdzieś trafisz na jakieś asfaltowe górki dołki i zacznie ciębujać - im mniej buja tym lepsze sprężynki

8)

Bisua

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:13:45 »
w takim razie mam pytanko do posiadaczy carinek czy ktos z was wymieniał już spręzynki i jaki jest tego koszt

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:39:15 »
Cytat: E9

8)

Nie jestem zbyt techniczny ale z doświadczeń z amortyzatorami rowerowymi to mi sięwydaje że jest wręcz przeciwnie. Gdy masz pękniętą lub zużytą sprężynęsamochód siada z tej strony ( tak zresztą sprawdza sięzużycie sprężyn - mierząc odległość od wahacza do ziemi z każdej strony samochodu) . Natomiast amortyzatory jak sama nazwa wskazuje odpowiadają za amortyzację- tutaj " wspomagają " w pracy w/w sprężyny( jest za to odpowiedzialny gaz w amorze ) oraz , co najbardziej istotne - tłumienie czyli szybkość ugięcia i wyprostu (jest za to odpowiedzialny olej w amorze). Obrazowo mówiąc samochód ze zużytymi amorami będzie tylko podskakiwał na dziurach bo nic nie będzie hamowało sprężyn przed odpowiednio powolnym ugięciem i wyprostowaniem.
Mam tu na myśli amory olejowo-gazowe bo w olejowych funkcjętłumika i amortyzatora spełnia olej.
Wymiana sprężyn na twardsze ( zwykle krótsze ) powoduje zmianęszybkości ich uginania i rozprężania co za tym idzie lepszą przyczepność ale oczywiście - gorszy komfort.
Uff niech mnie ktoś sprostuje bo mogęsięmylić.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2004, 16:49:01 »
Cytuj (zaznaczone)
samochód ze zużytymi amorami będzie tylko podskakiwał na dziurach

nie tyle samochód co koła które nie będą miały absolutnie żadnej przyczepnosci co sie skonczy "wylotem" z drogi (najczęściej)

po drugie to wspomniany wyżej temat "bujania" jest związany ze sprężynami (które tracą swoje własciwości i sięszybciej rozciągaja i kurcza podczas bujania) - wiem o tym z autopsji (mój poprzedni sam te był miekki - siadał pod obciążeniem jednej osoby i był taki miekkokomfortowy ale po wymianie sprężyn na nowe zrobił sięsztywniejszy)

8)

Wlodek

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2004, 19:53:23 »
E9 chyba sie pomyliłes co do opisu to amortyzatory tłumią drgania a nie spreżyny  :mrgreen:

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2004, 10:13:52 »
Cytat: Wlodek
E9 chyba sie pomyliłes co do opisu to amortyzatory tłumią drgania a nie spreżyny  :mrgreen:

nie kwestionuje właściwosci i roli amorów w samochodzie - chyba mnie źle zrozumiałeś.
ale co ci po sprawnych amorach jak sprężyny są do d... i samochód sięugina (siada) pod własnym cięzarem ???

8)

Bisua

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2004, 12:32:10 »
panowie nie kłócie sie mi chodziło o bujanie auta :)

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2004, 13:25:31 »
my sięnie kłócimy tylko wymieniamy poglądy - tak napisałem na podstawie własnych doswiadczeń z poprzednim autem i wymianą spręzyn w nim (zachowanie przed i po)

a wogóle to każdy moze sięmylic

8)

Wlodek

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2004, 14:18:59 »
Witam tak tylko napisałem bo z tego co wiem to amortyzatory słyżą do tłumienia Brak ich powoduje że koła zachowują sie jak piłki. na koniec nie było to złośliwie jeśli kogoś uraziłem to przepraszam  :D

danielo

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Września 2004, 22:16:18 »
Jesli chodzi o wymiane sprezyn to ja u siebie mam zamiar to zrobic. Z opinii uzytkownikow wiem, ze dosc dobrym rozwiazaniem sa Eibach. Maja podobniez poprawiac wlasciowosci jezdne (lepsze trzymanie w zakretach) przy niezauwazalnym spadku komfortu. Jezeli chodzi o cene to firma Zastec Tuning (www.zastec.pl) oferuje komplet (4szt) za 1049 PLN. Do tego nalezy doliczyc oczywiscie koszty wymiany. Mam zamiar sobie takie sprawic i wtedy napewno podziele sie wrazaniami z jazdy :)

FAWORYT

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2004, 23:37:00 »
I zmień przy okazji amory na nowe,bo stracą skuteczność jak mają już swój przebieg,gdy dopasujesz do nich niskie sprężyny.Ja dawno bym swoją obniżył o te 40mm,ale mam 80 i ponad 80%(na ostatnim przeglądzie) sprawności amorków i szkoda je wymieniać na nowe.Mam je już 9 lat,nieźle,co?Teraz jakbym zapodał glebe,to 10tyś.km i po amorkach kompletnie,więc taki koszt razem wychodzi do 2tyś zł.najtaniej(nowe amorki,które od nowości będą jeżdzone na sport sprężynach i sprężyny -40mm).Otatnio pytałem sięw Jacky i powiedział gość,że 729zł i są springi,tylko niepamiętam firmy,ale chyba cobra(tego to niepamiętam).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl