Autor Wątek: Amortyzatory (F)  (Przeczytany 38720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vip

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Października 2004, 13:00:32 »
Jakie amortyzatory są lepsze olejowe czy gazowe do Cariny? Z tego co wiem to najlepiej Kayaby tylko jaki typ ... Dzięki z góry za info

CarinaGTI

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Października 2004, 15:22:04 »
ja kupiłem gazówki za 255zł/szt, a kayaby proponowali mi za 470zł/szt, więc ... a jezdzi sie na[prawde dobrze :D, poza tym od razu lkup gumy z odbojami i niech sprawdzą przy okazji tulejke na górze mocowania amorka i wsio :D

Bisua

• Gość
Amortyzatory (F)
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Października 2004, 18:23:36 »
oczywiscie ze gazowe choć tak naprawde to są one olejowo gazowe :)

Cytuj (zaznaczone)
ja kupiłem gazówki za 255zł/szt, a kayaby proponowali mi za 470zł/szt,

Konrad a gdzie tak tnaio kupiłes te amorki bo to duza róznica w cenie a Kayaby sa też przecież gazowe

himos

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopada 2004, 14:46:01 »
Mam takie pytanko. Zrobiłem test amortyzatorów (przód 68%, tył 55%). Gość w serwisie (autoryzowana stacja) powiedział mi, że maks dla przodu to 75%, a dla tyłu 65%, więc moje amorki są w stanie prawie idealnym, a zmienić należy poniżej 30%. Zastanawiam siętylko czy on miał rację(wyczytałem, że ktoś miał powyżej 80% czyli powyżej maksa???!!!)

serwisSJ

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Listopada 2004, 17:32:11 »
A jaką metoda badał? bo od tego zależy co to znaczy te procenty.

CarinaGTI

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopada 2004, 22:40:48 »
może mieć nawet i 80%, a zaleca sięzmiane przy ca. 40%, przy 30% nie radze jeździć

himos

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Listopada 2004, 09:48:19 »
Badał mi na stacji diagnostycznej (można robić tam przeglądy rejestracyjne). Autoryzowana stacja tyle, że przy DAEWOO. Samochód najechał na takie płytki, te drgały a komputer mierzył zużycie (wcześniej sprawdził ciśnienie w oponach).

Bisua

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Listopada 2004, 14:36:25 »
himos, ja też tak miałem badane amorki i po 170 tysiacach mają po 70, 65 % i póki co nie najgorzej mi sie jeździ. Co do maksymalnych wskazań to wg mnie nie ma ustalonego górnego progu

himos

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Grudnia 2004, 09:18:30 »
No cóż ja mam dopiero 160 tysięcy i bałem się, że muszęjuż je robić ( a mały wydatek to to nie jest), ale skoro tak... to bardzo dobrze, jeszcze poszaleje na tych. :lol:  :roll:  :wink:

CarinaGTI

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Grudnia 2004, 19:53:29 »
ja ostatnio kupiłem 2szt. tył "monroły" (gasss of kors) 255/szt :fun

MISIU

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Grudnia 2004, 01:05:02 »
jak by ktoś chciał tanio amory tył i przód albo japońskie albo monroły w cenie ok 100-160 za szt. to zapraszam na alegro:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=35771606    
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=36454010
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=36048362
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=36219451
 :aclap  :aclap  :aclap

himos

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Grudnia 2004, 12:16:00 »
Ponieważ nikt nie potrafił mi odpowiedzieć więnapisałem do kilku zakładów ( warsztatów i serwisów toyoty). Oto co mi napisali:

Tak, maksymalna sprawność amotryzatorów to 75%, a dokładnie przedział 67-75%. Amortyzator jest niesprawny (czyli kwalifikuje siędo wymiany) gdy test wykarze 0-19% sprawności lub gdy amortyzator cieknie.
Nawet nowy samochód nigdy nie ma 100%. Zależnie od metody, jaką posługuje sięurządzenie badające amortyzatory i od tego, jaki samochód badamy (mały, średni, sportowy, terenowy itd.), wartości dla nowych aut są różne. Dla aut klasy Cariny E można przyjąć za poprawną informację, jakiej Panu udzielono. Więcej powiedzą wartości, jakie uzyskało Pańskie auto w badaniu.

Podano panu dobrą skuteczność amortyzatorów, ponieważ nie ma amortyzatorów o
100 % skuteczności. Maszyny do pomiaru skuteczności wskazują 75% i
przyrównuje ją do 100%. Nawet gdybyśmy zrobili pomiar amortyzatorów w nowym
samochodzie to maszyna i tak wskaże na 75%, a więc maksymalną wartość.
Skuteczność w granicach 50% poświadcza, że
amortyzatory są słabe, natomiast poniżej 40% kwalifikuje je do wymiany.

Dobrze, że mam sprawność dość dużą bo jak widać różnice co do momentu wymiany pozostają dość duże 40 % CZY 19% zasadnicza różnica. :aduh  :aduh  :aduh

Rafik

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Grudnia 2004, 13:07:48 »
To chyba wszystko zależy od metody badania.
Ja jak byłem sprawdzić amorki na stacji diagnostycznej to wyszły mi wyniki:

Przód:  84%-------82%    różnica na osi 2%- stan b.dobry.
Tył:      86%-------78%    różnica na osi 7%- stan b.dobry.

Facet wyjaśnił mi że 100% nie ma żaden amortyzator, nawet nówka założona do auta już nie wykaże 100%.

tmx

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Grudnia 2004, 23:01:15 »
Tak - ja z tyłu miałem 70% - i jak  wsiadły 2 osoby na tył to bujało jak ....
Myślęże te badania są g.... warte  -trzeba sięsamemu zorientować - inaczej można na trupach jeździć a diagnostyka wykarze że jest ok.
Zreszta większośc samochodów ma drążek stabilizatora a gdy diagnozowany jest jeden amor to 2 poprzez ten drązek go wspomaga -wydaje mi sięże żeby badanie było miarodajne powinno sięodłączyc jeden łącznik - inaczej wyników nie można uznać za miarodajne- tak mi sięwydaje na mój prosty rozum - jeżeli sięmyle nie chmnie ktoś wyprowadzi z błędu.
TMX

CarinaGTI

• Gość
AMORTYZATORY (F)
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Grudnia 2004, 19:06:40 »
amorki miękkie więc nie ma sięco dziwić, np. w  każdej 3SFE itp. buja jak cholera, na to są sposobów kilka o których była mowa (gumy na sprężyny, sprężyny,itd. itp.) gdyby było we wszystkich E takie zawieszenie jak w GTI to byłby cud miód i nie trzeba by było kombinować, ale dla konfortu i bezpieczeństwa coś zrobić trzeba
a tak btw. to jeśli amorek niesprawny (0-19%) to życzępowodzenia i przy hamowaniu i na zakrętach  :csmoker ja w każdym wymieniam jak jest około 30% koszt nie jest duży w porównaniu z życiem kierowcy i innych kierowców

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl