Autor Wątek: Yaris 1.3 wykres momentu-mocy  (Przeczytany 11387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Yaris 1.3 wykres momentu-mocy
« dnia: 31 Sierpnia 2004, 01:19:43 »
Witam

Szukam wykresu momentu i mocy silnika Yarisa 1.3
Szukalem w Google,pisalem do kilku dealerow - bez rezultatu.
Bylbym wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2004, 09:45:10 »
Cześć,
jak kupiłem mój Hicksmobil to pojechałem na hamownię.
Wyniki masz tu:

To było kiedy auto miało przejechane jakieś ~1000 km.
Teraz jeździ dużo żwawiej więc mam ochotępowtórzyć pomiary.
Aha, silnik 2SZ-FE.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2004, 14:39:05 »
Czesc

Dzieki Hicks
Chyba tez pojade na hamownie.Ciekawe bedzie co sie zmieni po 8-10 tys. przebiegu.

PS
co oznacza ten wykres ( PLoss ) - jakies straty mocy ???  :bojjjjjjjjjj

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2004, 22:07:10 »
Cytat: etom
PS
co oznacza ten wykres ( PLoss ) - jakies straty mocy ???  :bojjjjjjjjjj

Parametry podawane na hamowniach to moc i moment bez strat tzn. tyle ile daje sam motor, a przecież musi on jeszcze przekazać te wartości na koła i asfalt poprzez skrzyniębiegów, różne łożyska i podobne "duperele", które go obciążają i zabierają pałer ;)  stąd właśnie biorą sięte PLoss. I nieraz okazuje się, że dwa identyczne auta z tymi samymi zmierzonymi osiągami i masą, nie jadą wcale tak równo jakby sięwydawało :)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2004, 23:42:32 »
Cytat: Kohoshi

Parametry podawane na hamowniach to moc i moment bez strat tzn. tyle ile daje sam motor, a przecież musi on jeszcze przekazać te wartości na koła i asfalt poprzez skrzyniębiegów, różne łożyska i podobne "duperele", które go obciążają i zabierają pałer ;)

Myslalem ,ze jak mierzy sie na kolach to juz to wszystko jest uwzglednione,czyli sa to parametry uzyteczne.
Czy jezeli te wyniki sa z hamowni podwoziowej to znaczy,ze wykres mom. i mocy jest tym uzytecznym - na kolach- ( czyli po uwzglednieniu strat) a wykres strat jest jakos obliczany.
Jednym slowem - ten wykres ilustruje mozliwosci samochodu czy samego silnika.?
Czy dobrze to zrozumialem?

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2004, 23:53:32 »
Hmm, po zagłebieniu sięw temat powiem tak: na hamowni podwoziowej jak sama nazwa wskazuje pomiaru dokonuje sięna kołach w ten sposób, że mierzy sięsiłęjaką "oddaje" silnik kiedy podziała sięna niego hamując rolki całego układu, czyli generalnie mierzy sięmoment obrotowy,a z niego wylicza sięmoc. Ale jak łatwo zauważyć rolki nie oddziaływują bezpośrednio na silnik, lecz poprzez skrzynięi układ napędowy, stąd powstają straty mocy czyli niejako na odwrót od tego co napisałem powyżej ;)  Straty te zależą już od parametrów danego auta, od tego jakiej gęstości olejem zalana jest skrzynia, od zbieżności kół a nawet od ciśnienia w oponach oraz od tego jak silnie samochód jest przywiązany (tzn przyciągnięty) do podłoża pasami. Co nadal nie rozwiązuje pytania czy podana moc jest już wartością skorygowaną o te podane straty czy nie ? ja juz sam zwątpiłem, chociaż z tego co czytam to większość hamowni koryguje wyniki dodając straty do zmierzonej mocy na kołach czyli po prostu podaje moc na silniku (niestety nieużyteczną na kołach, chociaż dla nas milej to brzmi) zobacz tutaj   :|
To co napisałem jest rozwinięte tutaj oraz tutaj, ale namieszało mi to tylko jeszcze bardziej nie odpowiadając ostatecznie na pytanie czy straty na wykresie są juz doliczone do mocy podanej na wykresie, pewnie zależy to od ustawień hamowni. Ale skoro dane z niej pokrywają sięz danymi producenta, a ten mierzy moc i moment  na silniku to znaczy, że realnie na kołach masz niestety mniejszą od podawanej na wykresie moc  :chmmm

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2004, 10:48:28 »
Wracając do tematu: Etom, ja bym nie dorabiał filozofii do tego pomiaru. Przyjmij, że jeśli metoda pomiarowa jest taka sama to lepiej porównac wyniki z innymi autami niż analizować je jednostkowo (chyba, że jest coś nie tak z autem).
Tutaj porównałem wyniki z innymi autami które były hamowane tego dnia.
Tak jak pisałem, chętnie powtórzęhamowanie w Promotorze, może są jacyś chętni.
Jak uzbiera sięz 5 aut to cena hamowania może wyjdzie ze 100 zł albo mniej...

^AZAZEL

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2004, 22:49:56 »
Ja tez mam pytanko, jako że nie do końca zawsze rozumiałem te wykresy...
Otóż, też posiadam wersję1.3 i ciekaw jestem, czy analizujac ten konkretny wykres,optymalna predkosc obrotowa silnika przy zmianie biegow to ok. 4250obr/min? Jezeli tak, to czy oplaca sie wyzej krecic ten silniczek?
Wiem, ze moje pytania mogą sięWam wydać głupie, ale posiadając prawo jazdy od kwietnia tego roku jeszcze nie wszystko wiem o swoim samochodzie :twisted:

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Września 2004, 23:03:42 »
ja sięshamujęw październiku bo we Wrocławiu (i to na mojej ulicy  :mrgreen:)  ma zostać otwarta nowa hamownia do tego za przystępną cenę, zobaczymy czy bardzo różni sięnowy od starego 2SZ i wogóle jak wygląda mój silnik po 55000 km intensywnej eksploatacji :D

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Września 2004, 23:18:12 »
Cytat: ^AZAZEL
Otóż, też posiadam wersję1.3 i ciekaw jestem, czy analizujac ten konkretny wykres,optymalna predkosc obrotowa silnika przy zmianie biegow to ok. 4250obr/min? Jezeli tak, to czy oplaca sie wyzej krecic ten silniczek?

Zalezy co masz na mysli piszac "optymalna predkosc obrotowa".
Jezeli chodzi o najkrotszy czas przy dochodzeniu do konkretnej szybkosci to krecic do oporu - przelozenia w tej skrzyni ( i chyba w wiekszosci samochodow ) sa tak dobrane,ze wrzucanie wyzszych biegow przy obr.mniejszych niz max tego nie umozliwiaja.
Jezeli chodzi o male spalanie to wiadomo,ze czym nizsze obroty tym jest mniejsze.
Tylko ,ze z tym juz nalezy uwazac bo b.niskie obr. na stosunkowo wysokim biegu i jeszcze do tego duze obciazenie silnika moca - wcisniety pedal gazu na max - szkodza kazdemu silnikowi.
Uwazam,ze mozna jechac Yarisem tak ok 2000 obr./min na 5 biegu ze stala szybkoscia a nawet delikatnie przyspieszac.

^AZAZEL

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Września 2004, 23:52:01 »
Sorki, rzeczywiście nie wyraziłem siędokładnie. Miałem na myśli przyśpieszanie i rozumiem po udzielonej odpowiedzi, że ciągnięcie do wyższych obrotów (niż 4250 w tym przypadku) przy przyśpieszaniu ma taki sens, iż "odkłada" zmianęna kolejny bieg odrobinęw przyszłość (trochęgłupio to brzmi, ale nie wiem jak to inaczej wyrazić :wink: ), co daje jakieś tam ułamki sekund, przy przyspieszaniu do konkretnej predkosci- np. 100km/h?
Jeśli jestem w błędzie, to nie obrażęsięza sprostowanie mojego zdania.  :)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Września 2004, 00:30:17 »
Jak chcesz max sie rozpedzac to na kazdym biegu krec az do max obtotow

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2004, 00:45:35 »
Czasy z np. z Modlina sugerują  jazde do odcięcia-wtedy uzyskiwany jest najleprzy czas przyspieszenia.

^AZAZEL

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Września 2004, 14:33:05 »
Dzięki za odpowiedź. Jeśli czołowy streetracer klubu Toyoty (Nikolas :P ) tak mówi to coś w tym musi być...

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Września 2004, 13:06:44 »
dzis zalozylem chip i bylem na hamowni :-) jak chcecie wykres yarisa 1.0 to dajcie znac to umieszcze go :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl