Autor Wątek: problem z zapaleniem silnika po jezdzie na gazie -corolka 1,4 2001  (Przeczytany 3253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RADAR

• Gość
witam. pisałem juz wcześniej o moim problemie ale zapytam jescze raz może ktoś wie coś nowego. corolka1,4 vvti 01 sekwencja zavoli przejechane na gazie ok 55 kkm. po wyczyszczeniu wtryskiwaczy gazu zauważyłem problem z zapalaniem silnika po jezdzie na gazie, jeżeli samochód miał przerwę w jezdzie powyżej ok 2 godz. gdy jezdze na benzynie z zapalaniem nie ma problemu, przekręcam kluczyk i jazda, ale gdy jezdziłem wcześniej na gazie i zapalam za jakiś czas to od momentu przekręcenia kluczka do uruchumienia silnika mija ok 5 sek (kręcenia rozrusznikiem) i następuję nieruwne zapalenie się silnika.  jeżeli po jezdzie na gazie, wyłącze silnik i za chwilkę go zapalę problemu nie ma. występuje to tylko po dłuższym postoju samochodu. byłem u gaziarzy , podłączyli kompa i powiedzieli że instalacjia jest ok. może to jest wina pompy benzynowej że nie trzyma ciśnienia albo ciśnienie w zaworach nie wiem sam. co robić?
dzięki za ewentualną pomoc
pozdrawiam

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: problem z zapaleniem silnika po jezdzie na gazie -corolka 1,4 2001
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2006, 10:24:11 »
Czy przy jeździe na LPG pompa paliwa pracuje? Bo jeżili ją wycieli - objawy jak najbardziej normalne. Gaś na benzynie i nie będzie problemu. Jeśli pompa pracuje przy jeździe na LPG, to spróbuj wykonać takie doswiadczenie - po skończonej jeździe na LPG przekręć kluczyk w stacyjce, occzekaj jakieś 5 sek i dopiero zakręć rozrusznikiem - powinien zagadać od razu. Chodzi o to, że zwłoka czasowa powinna spowodować pełne napełnienie przewodów paliwowych i doprowadzić do prawidłowego ciśnienia w układzie.
Próba darmo - powodzenia!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

RADAR

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2006, 16:19:57 »
witam. dziekuję za odpowiedz. tak już robiłem i pali bez problemu, ale już poi 0k 2 godz są problemy :-[
pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2006, 18:01:22 »
sprzedaem Toykę i nie zdążyłem wyczaić. Ale sądzę, że buduje ECU benzyny swoją adaptację na LPG. Gasisz silnik z zapmietaną adaptacją wtrysku. Potem silnik stygnie, ECU dokłada poprawke na temperaturę i próbuje odpalić - nie udaje się, więc przechodzi na bogatszą mieszankę, aż do odpalenia i tak w kółko. Sądzę, że przejechanie ok 30 km na benzynie i zgaszenie silnika- po ostygnięciu nie powinien prezentować problemów. Problem w tym, że przejechanie kilku km lub pare minut pracy na PB nie zmieni zasadniczo nastawów ECU. (chwilowo może tak). - To tylko teoria - nie bierzciej jej sobie do serca ::)
Pompa oczywiście cały czas pracuje (miałem zrobiony dodatkowo immo na pompie i na 100% pracuje przy pracy LPG)- w przeciwnym razie nie byłoby mowy o płynnym przejściu na PB z gazu np gdy go braknie w butli. Na sekwencji raczej pompy sie nie odcina. Istnieje możliwość błędu wtrysków - ich zapiekanie sie itp. Może z nieuzywania sie poczatkowo nieco przycinają - ale czemu tylko w okrelonym przedziale temperatur?
Istnieje jedyny raczej sposób na poparcie mej teorii:
przed każdym spodziewanym problematycznym uruchomieniem zimnego silnika - reset ECU: - jesli zaskoczy od I-szego kopa bedzie jasność.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 18:04:04 wysłana przez p_flori »

RADAR

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2006, 21:13:50 »
z pena nieśmiałością zapytam co to jest to ECU? jak to skasować?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2006, 00:27:34 »
To co opisałeś może wynikać z parametru zwanego 'przetryskiwaniem przed przejściem na gaz'. W mojej instalacji jest taka opcja i powoduje ona właśnie podawanie gazu w czasie kiedy pracują jeszcze wtryskiwacze benzynowe. To może zalewać Ci samochód - poszukaj w necie czy Twoja instalacja ma parametr o podobnych właściwościach ?
Ja mam KME (polska instalka)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2006, 00:28:52 »
ECU to komputer samochodu - pod maską powinieneś mieć skrzynkę bezpieczników. Opisany jest często jako ECU lub EFI ma 10-15 lub 20A Ale przy instalacjach IV gen nie ma takiej potrzeby - kasowania kompa...
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2006, 23:09:57 »
ECU to komputer samochodu - pod maską powinieneś mieć skrzynkę bezpieczników. Opisany jest często jako ECU lub EFI ma 10-15 lub 20A Ale przy instalacjach IV gen nie ma takiej potrzeby - kasowania kompa...
oj i tu byś się zdziwił, ale LPG potrafi natworzyć mnóstwo wadliwych ustwień (komputera benzynowego) - przcież działa w petli sprzężenia zwrotnego - IV-ta generacja - jak źle ustwiona ECU głupieje wystarczy popatrzec co pokazuje np. srednie spalanie na benzynie i na gazie. Mi na benzynie pokazywał rzeczywiste, na gazie zawyżał o 2-3 l/100 km.
Teoria z przetryskiwaniem jest możliwa ale na zimnym silniku nie powinna mieć miejsce - w żadnej instalce IV generacji tego nie ma. A jak autko postoi kilka godzin to nadmiar gazu i benzyny odparuje więc nie ma co się zalewać.
Możliwe jest również, że jak jest zimno - emulator nie załącza od razu wtrysków benzynowych - tylko po jakimś czasie i kurde - zapomniałem o tym ???. Wystarczyłoby wpiąć sie laptopem na zimnym silniku do instalki i próbować odpalić patrząc co sie dzieje z wtryskami.
RADAR - wstań 15 min wcześniej - znajdź rano bezpiecznik EFI i wyjmij go na 15 min (skrzynka w komorze silnika  bezpiecznikami jest po prawej stronie). Potem załóż bezpiecznik i odpal auto - jak ruszy od Iszego kopa - będzie to sygnał, że ECU głupieje od gazu.
Jesli nie - to prawdopodobnie komputer gazowy jednak odcina wtryski benzynowe i załącza je dopiero po kilku prónbach odpalenia - ale dlaczego?
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2006, 23:14:16 wysłana przez p_flori »

RADAR

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marca 2006, 09:17:13 »
dzięki wielkie. tak zrobię i opowiem o efektach
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl