Autor Wątek: funkcja LOUD  (Przeczytany 20830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GAK

• Gość
funkcja LOUD
« dnia: 31 Sierpnia 2004, 11:20:15 »
... no wlasnie...  dopoki uzywalem samego radia + zestaw na przod to ta funkcja byla bardzo przydatna bo glosniki graly "glosniej". ale ze wzmacniaczemto juz chyba nie jest najlepsze rozwiazanie.... niby to wszystko gra jakos zywiej... ale czasami za duzo basu daje...
co sadzicie? lepiej jest wysterowac samym equalizerem w radiu + ewentualne podbicie lekkie basow, czy wlaczac loud i wyciszac basy?... ogolnie to ta funkcja jest dla mnie jakos malo zrozumiala... gdzies czytalem ze podbija basy i treble... ale czy kosztem reszty dzwiekow? w sumie to pewnie podbijajac skrajne pasma to chyba znieksztalca dzwiek?

kto sie wypowie?... madrze ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
funkcja LOUD
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2004, 12:24:07 »
GAK,  nie uzywaj tego!!!! to najgorsze co moze byc!! jka napisalems - uzywa sie tego jka grasz z samego radia!!
jest dokladnie tak jak muwisz LOUD uwydatnia wysokie i niskie tony, kosztem srednich - co tylko zniekztalca dzwiek!!
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

pankuba

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2004, 12:31:45 »
Funkcja "loud" ma za zadanie podbicie tonow kiedy słuchasz radia cicho. Tzn nie lubisz głośnej muzyki (zdarzaja sie tacy ludzie: np moja  żona :wink: ) i sluchasz jej cicho.

W tedy może przeszkadzać ci np hałas z ulicy. Jak pogłosnisz, tak  żeby przebic sie przez hałasy, jest już dla ciebie za głośna. W tedy włączasz "loud" i wszystko staje sie wyraźniejsze. 8) A gra cicho :!:

Zrb sobie test: nastaw cos cicho, poschaj chwilę, a potem włącz loud, nastepnie wyłącz i sprobuj dojć potencjometrem do takiego poziomu jaki słyszałeć przy "loud" włączonym - zrozumiesz o co chodzi.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:18:06 wysłana przez Miche »

Jackal

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2004, 13:36:05 »
Tak jak pisze Pankuba - funkcja Loud lub Loudness ma za zadanie umożliwić ciche słuchanie muzyki.

Kiedy poziom sygnału spada poniżej pewnego progu, ucho ludzkie przestaje słyszeć niektore czestotliwości, a dokładnie skrajne - dotyczy to gownie muzyki, głos ludzki ma za wąskie pasmo. Najbardziej obcinane są basy, trochę mniej wysokie tony i zostaje tylko środek. Loud(ness) podbija basy i treble w taki sposob  żebć słuchając cicho nadal słyszał pełne pasmo dzwieku.

Niesłusznie Loud(ness) kojarzony jest z SuperBass'em, czy innymi podbiciami basow.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:19:29 wysłana przez Miche »

GAK

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2004, 13:59:10 »
... no podobnie myslalem...
ale dobrze jest sie upewnic i poszerzyc swoja wiedze na ten temat ;)
wielkie dzieki !

g.

Jackal

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2004, 14:01:05 »
Nie ma sprawy, człowiek zawsze się uczy :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:19:37 wysłana przez Miche »

Offline Artii

• Toyot Leżący
  • *
funkcja LOUD
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2004, 22:31:45 »
I pomyslec  że ja o tym nie wiedzialem.
Zawsze Loudness mialem na maxa.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:19:50 wysłana przez Miche »
Artii
Kupie antenke elektryczna, lub sam bacik do mojej toski.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
funkcja LOUD
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2004, 12:40:10 »
Zgadza sie ze loudness wycina nieco srodkowe czestotliwosci a reszte podbija o pare dB. Dla mnie funkcja raczej bezuzyteczna... Wszyscy mowia ze niby to cichego sluchania ale ja jakos nie zauwazylem (a raczej nie uslyszalem) zeby przy cichym sluchaniu przestaly byc slyszalne np wysokie tony... Predzej juz bas...ale to chyba tylko w przypadku gdy mamy duuze glosniki o duzej wadze i bezwladnosci (ale normalnie nie powinno tak byc i to nie swiadczy dobrze o sprzecie grajacym ze przy cichym sluchaniu zachwiana jest rownowaga tonalna). Tw sorki, ale wg mnie to jakas bzdura z loudnessem do cichego sluchania :) Jakos w dobrym sprzecie hifi takich opcji nie ma - jest tylko pokretlo glosnosci :D
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:20:00 wysłana przez Miche »
Seat Leon Cupra :D

Jackal

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2004, 13:28:48 »
Cytat: Sober
Tw sorki, ale wg mnie to jakas bzdura z loudnessem do cichego sluchania :) Jakos w dobrym sprzecie hifi takich opcji nie ma - jest tylko pokretlo glosnosci :D

Zalezy jakiej muzyki słuchasz. Zapewniam Cię  że w Metalu może to nie skutkować (zresztą Metalu zawsze słucham głośno, bo  ściana dzwiekow dopiero wtedy przeradza się w selektywnie brzmiące poszczegolne instrumenty), natomiast w muzyceklasycznej jak najbardziej.

Co do dobrego sprzetu, ma on czasem nawet klawisz Source ( źrodło) pozwalający na wyłaczenie wszelkiej korekcji i odtwarzanie dzwieku tylko ze  źrodła, czyli tak jak producent nagrania zapisał sygnał na nośniku.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:20:59 wysłana przez Miche »

Jackal

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopada 2004, 14:48:04 »
Daje, bo musi dawać, po to jest. Kwestia tylko czy spełnia oczekiwania i czy się ją stosuje :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:23:17 wysłana przez Miche »

pankuba

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2004, 11:23:01 »
Ale do np słuchania radia taka funkcja sie nadaje, (i po to IMHO Sober została wymyślona, a nie po to co by robić wieksze umcaumca, choc nie ktorzy tak to pewnie stosują  :wink: )nie musisz się wsłuchiwać co spiker powiedział, bo wszystko słychć, a jednocześnie nie jest ono na tyle głośno,  żeby przeszkadzało w rozmowie z inną osobą/innym osobom w aucie.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:23:55 wysłana przez Miche »

pankuba

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2004, 15:18:15 »
Cytuj (zaznaczone)
albo baby gadają, wiec muzykę można już sobie darować.   

nawet nie można, tylko trzeba bo zaraz - co to za hałas, jak ty możesz tego słuchać (jak by można było słuchać pana ktory nie może przepiłować skrzyneczki, czy innego banglania  :lol: )

No i właśnie, wtedy ty zamiast siedzieć za tym kołkiem i sie nudzić to se przynajmniej radia mozesz posłuchaĂ�ć 8)
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:22:55 wysłana przez Miche »

Jackal

• Gość
funkcja LOUD
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopada 2004, 16:20:09 »
Ja się najmniej denerwuję za kierownicą kiedy jadę sam. Metal leci kojąc uszy i zszargane nerwy, gaz w podłodze i krajobraz miga za oknem. Jadąc z kims, idzie mi o wiele gorzej, naprawdę.

Też tak macie???
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:21:56 wysłana przez Miche »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
funkcja LOUD
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2004, 17:23:12 »

Dokładnie - albo sie czlowiek skupia na prowadzeniu i muzyczce albo na inteligenckiej konwersacyi i trzymaniu lapek na kolankach niewiast :P Coz - nie mozna wszystkiego na raz ;-)

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:21:34 wysłana przez Miche »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
funkcja LOUD
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2004, 17:27:11 »

Akurat spiker to jest ta funkcja wycinany ;P Moze nawet jak ktos ma sprzet z "najwyzszej" polki i 15 ustawien filtra loudness to przy najbardziej ekstremalnym ustawieniu mo�¿na organizowac karaoke w samochodzie :D A przy mocniejszym sprzecie moze nawet na chodnikach/przystankach autobusowych? To by chyba bylo nawet sympatyczne :D

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2007, 12:24:05 wysłana przez Miche »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl