Autor Wątek: Skoki temperatury silnika (F)  (Przeczytany 15731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k r z y s i e k

• Gość
Odp: Skoki temperatury silnika (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lipca 2005, 23:46:24 »
Cytat: Bisua
Perzan, nie za bardzo wiem jak to sprawdzić :(
Cytat: k r z y s i e k
Nie moze tamperatura spadać do zera to nie możliwe.
ale ja nie napisałem ze spada do zera tylko ze spada do połowy wskaźnika

sorry moja odpowiedz tyczy siępierwszego postu w tym wątku.
A Biusa to ma jakiś inny problem prawdopodobnie  związany wydolnością układu chłodzenia, Wymiennik klimy emituje sporo ciepła moze chłodnica nie radzi sobie z tym dostatecznie.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Lipca 2005, 00:53:48 »
Cytat: Bisua
Perzan, nie za bardzo wiem jak to sprawdzić

Zimny silnik, włączasz klimę, obserwujesz wiatraki i starasz sięzapamiętać ich prędkość obrotową. Ich praca powinna być niesłyszalna przy pracującym silniku.
Wyłączasz klimę, grzejesz silnik, aż włączy wiatraki. Klima cały czas wyłączona. Obserwujesz wiatraki i starasz sięzapamiętać ich prędkość obrotową.
Następnie na gorącym silniku włączasz klimę, wiatraki ruszają, a Ty czekasz aż zaskoczą na wyższe obroty z powodu zagrzania silnika.
Jeśli nie włączą "drugiego biegu" tylko sięwyłączą - szukasz w podłużnej puszce przykręconej do chłodnicy, który element działa nie halo.
Jeśli zaobserwujesz pracędwubiegową przy włączonej chłodnicy - elektryka gra - szukamy gdzieś w obwodzie wodnym.
A krzysiek też ma rację, skraplacz jest przed chłodnicą i jak klima zaczyna pracować, to na chłodnicęleci wstępnie ogrzane powietrze zamiast temperatury zewn.
Nie grzeje Ci sięprzypadkiem przy dłuższej jeździe z dużą prędkością ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline vvti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwietnia 2009, 15:30:45 »
Chyba mam podobny problem.Odkąd mam swoja Cari wskaźnik temp zawsze stał dokładnie w połowie miedzy Hot a Cool,ale od jakiegos czasu jak jade na trasie szybciej to wskaźnik spada na 1/4 skali(nigdy tak nie było ,silnik sie nagrzewał i temp zawsze była w połowie skali).Ale jak tylko sie zatrzymam na kilka minut na poboczu, po chwili wraca do normalnego stanu.Druga sprawa jaka zauważyłem to zdarzyło mi sie kilka razy,że jadę juz kilka km a wskażnik temp. wogóle sie nie podnosi, z tym,że po puknieciu w szybke zegarów uruchamia się i wskazuje temp. Czy mam sie tym martwić? Temperatury silnika nigdy nie miałem ponad połowe skali.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2009, 15:32:25 wysłana przez vvti »

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwietnia 2009, 16:21:48 »
Martwić się ?
Ciężko wyrokować.
Może to tylko wskaźnik - przeczyścić styki; wymienić (chyba ciężko trafiać w takie same); lub patrz ponizsze.

Spadek wskazań temperatury (u mnie podczas hamowania silnikiem - zjazd z dłuższego wzniesienia) był spowodowany padniętym termostatem (koszt ok 55zł - ale to było parę lat wstecz).

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2009, 00:03:15 »
Vvti, ugotuj sobie zupę z termostatu to dowiesz się prawdy.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

czwora

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Kwietnia 2009, 21:52:06 »
Możecie wierzyć lub nie ale taki przypadek miał mój kolega też w  2.0 gli było tylu fachowców i rad co do wymiany że tylko do dywaników  sie  nie doczepili  a on wymienił wylko korek w chłodnicy   i przestało skakać  :-o

marjos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Listopada 2009, 07:58:15 »
Witam,

Mam taki problem z układem chłodzenia. W czasie jazdy temperatura wody najpierw powoli wzrasta a po chwili spada prawie do zera. Natomiast w czasie gdy auto stoi, temperatura utrzymuje się na stałym odpowiednim poziomie. Nie brakuje wody w chłodnicy/zbiorniczku wyrównawczym. Zarówno chłodnica jak i pompa wody są względnie nowe.

Spotkaliście się może z czymś takim? Przychodzą wam do głowy pomysły co może być tego przyczyną?
Czekam na Wasze sugestie.

Pozdrawiam/
marjos

Marjos przed zakładaniem każdego nowego wątku zajrzyj do faq o carinie i użyj funkcji "szukaj".
Wątek scalam z odpowiednim.

Pozdrawiam Miche

« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2009, 14:12:41 wysłana przez Miche »

kabat

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Listopada 2009, 08:18:21 »
Hmm, możliwe że termostat? Padł zatrzymując się  na otwartym obiegu

marjos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Listopada 2009, 08:33:04 »

Dziwi mnie fakt że w czasie jazdy temperatura spada. Natomiast na wolnych obrotach gdy samochód stoi, temperatura utrzymuje się na odpowiednim poziomie.

marjos

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Listopada 2009, 10:50:24 »
Hmm, możliwe że termostat? Padł zatrzymując się  na otwartym obiegu
Też bym tak obstawiał, miałem podobnie w camry.
Podczas jazdy chłodnica jest owiewana zimnym powietrzem, co z otwartym termostatem skutkuje wychłodzeniem układu.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2009, 10:56:55 wysłana przez tofex »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl