Autor Wątek: Korek chłodnicy/ szczelność  (Przeczytany 5387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sim2003

• Toyot Leżący
  • *
Korek chłodnicy/ szczelność
« dnia: 20 Marca 2006, 08:13:57 »
Jak, w sposób "amatorski" sprawdzić czu korek chłodnicy jest ok? tzn. czy nie jest za szczelny?(lub czy cały układ chłodzenia nie jest za szczelny i rozszczelnia CHŁODNICEw najsłabszych miejscaCH . CO CHWILE POJAWIAJĄ SIĘ NOWE DZIURKI W CHŁODNICY CHOĆ PONOć NIE JEST TAKA ZŁA...zauważyłem że jak nie ma płynu w zbiorniczku wyrównawczym to jest lepiej.
Zawsze zostaje kupno nowej chłodnicy/ lu korka (taniej)... chodzi oCarinkę 2.0 e combi 95'
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 08:15:47 wysłana przez sim2003 »

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Odp: Korek chłodnicy/ szczelność
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2006, 00:15:19 »
Za szczelny ?
Uklad chlodzenia pracuje z pewnym zalozonym nadcisnieniem po to by zwiekszyc temp. wrzenia plynu.
Za utrzymanie tego cisnienia odpowiada zawor upustowy ( czy jest on w korku ,czy w innym miejscu ukladu tego nie jestem pewien ) i jezeli dziala on wadliwie to faktycznie za duze cisnienie (po rozgrzaniu) moze powodowac rozszczelnienia.Przypuszczam ,ze mozna to sprawdzic w serwisie.

Mala uwaga - nie nalezy zakrecac korka jak plyn chlodniczy jest cieply/goracy ,bo powoduje to wyrownanie cisnienia ukladu chlodzenia z cisnieniem  atmosferycznym.Tym samym "likwiduje" nadcisnienie ,co moze spowodowac zagotowanie plynu przy nizszej temp. niz normalnie.

Offline sim2003

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Korek chłodnicy/ szczelność
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2006, 14:35:28 »
zaryzykowałem i kupiłem od razu nową chłodnicę. trzyma już miesiąć ponad, więc to nie wina korka, ale zżartej już chłodnicy. dziękuje za porady

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl