Wrzuć hasło "blos" na Allegro i wszystiego się dowiesz (cena i pewne szczegóły dot.samego urządzenia).Podejżewam, że w żadnym zakładzie nie montują blosa seryjnie, zabrania tego prawo unijne (chodzi o to, że blos jest urządzeniem czysto mechanicznym, bez żadnej elektroniki sterującej jego pracą, a tak być nie może). W praktyce obchodzi się to w banalny sposób.W przewodzie między reduktorem (parownikiem) a samym blosem wstawia się "otwarty" na stałe elektrozawór (ten sam, co w zwykłej instalacji, tylko, że wybebeszony w środku -bez metalowej tulejki i sprężynki).Blosa reguluje się mechanicznie(ręcznie:)) , takimi pokrętełkami w korpusie urządzenia.
Apropos przewodów, to tylko dobre firmowe.Na szajs typu JC szkoda kasy. Ja kupiłem najpierw w JC,okazało się że swiecą w nocy jak niezła choinka (tylko trzask szedł).Zareklamowałem je,odpisali że to "tylko jonizacja", gamonie. Poza tym podróbkom urywaja się nagminnie końcówki.Czyli są to po prostu jednorazówki. Po tych przygodach wydałem pare złotych więcej na oryginały (chyba denso, ale już nie pamiętam).100 kkm i nadal spokój.
Przed wymianą swoich, obejrzyj je najpierw spokojnie. Najlepiej po ciemku.Popatrz i posłuchaj, czy nie trzaskają za bardzo (tzn.czy nie ma za dużo przebić). Jeśli jest spokój, to nie pakuj się w koszta.
Na blosie i tak nie powinien Ci strzelać.Powodzenia!
Ps.Cześć Maniek! Siedzę ostatnio trochę na necie to na pewno się zgadamy..Zdrówka!