Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1605 dnia: 04 Lipca 2010, 20:47:02 »
Widziałem ostatnio Yarisa Ts na allegro. Gość pisał że miał wcześniej 1.0 Yarka a teraz TS i pali mu tyle samo. Coś w tym jest. Jak dla mnie rekord to 4,6l a mieszany tryb ok. 5,1-5,3l na 100km Jakby założyc opony 175 to w lato 4,8l średnie może bym osiągnoł.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1606 dnia: 06 Lipca 2010, 00:04:42 »
Widziałem ostatnio Yarisa Ts na allegro. Gość pisał że miał wcześniej 1.0 Yarka a teraz TS i pali mu tyle samo. Coś w tym jest. Jak dla mnie rekord to 4,6l a mieszany tryb ok. 5,1-5,3l na 100km Jakby założyc opony 175 to w lato 4,8l średnie może bym osiągnoł.

Adii, nie wiem jak Ty to robisz, ale koledze Wonskiemu więcej Y D4D pali....

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1607 dnia: 06 Lipca 2010, 12:21:44 »
5,56  :-P (ostatnie tankowanie)

dobrze piszesz ZIELE  :grin: po moich postach to raczej nikt nie zdecydowałby sie na d4d
a dorzucając do tego spalanie benzyniaków kilku uczestników tego wątku to już w ogóle

przyczyn jest wiele (zakładając ze nikt nie bawi się w bajkopisarza) i było o tym nie raz

- każdy pisze ile MU spala  - czyli jego styl jazdy, jego okolice, warunki i dlatego są TSy co pala 5 i są takie co pala 9, są d4d co pala 3 i są takie co pala 6

- często niektórzy podają swoje rekordy (przeważnie te najniższe) czyli wynik z komputera na danym odcinku

tutaj wspomnę, że ja nie mam takiej możliwości gdyż mam YI d4d, która to wersja mimo że najdroższa swojego czasu to komputera pokładowego od spalania BRAK  <zalamka> <zolta>

Tak więc wszystkie moje podawane wyniki są z całych baków czyli ok 700 km a w Polsce takiego odcinka nie pokonamy w jednakowych warunkach.
Zresztą nawet gdybym mógł (a nie musiał) jechać na trasie ze stała prędkością 90-100 żeby mi spalił 3,5l to nie mam cierpliwości :-) <diabel>

żeby nie było
kiedyś tez osiągnąłem spalanie z całego baku 4 litry - pierwsza wycieczka zaraz po zakupie Y Polska - Węgry. Polska normalnie ;), poza Polską zgodnie z przepisami i na autostradzie 130. To było moje najniższe spalanie.

A tak to na co dzień jeżdżę w korkach a na trasie tak jak lubię ;) i 90% mojego spalania wychodzi z przedziału 5-6 l/100km

<narka>
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1608 dnia: 07 Lipca 2010, 21:59:30 »
Dzisiaj tankowanie jak zawsze do pelna weszlo 33l a przejechane 630km rezerwa jeszcze sie nie swiecila
Za bardzo silnika nie oszczedzam, codzienie krece go pod odcinke jak jest poco, duzo hamuje silnikiem przspieszam mocno wcisnietym gazem i szybko zmieniam biegi, hamulcow prawie nie uzywam Podstawa to zadbanie co jest pod maska i kola szczegolnie cisnienie.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1609 dnia: 07 Lipca 2010, 22:29:12 »
Za bardzo silnika nie oszczedzam, codzienie krece go pod odcinke jak jest poco.

i pali Ci średnio 5,2 l/100km..... Adii, a świstak siedzi i zawija w te sreberka  <brawo>

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1610 dnia: 08 Lipca 2010, 09:55:45 »
a pozniej ktos sie naczyta, kupi TSa i zalozy wątek "moj TS pali 8,5 co mogło sie popsuc???"  :grin:

wiem bo ja tak mialem na poczatku  <diabel>

decydujac sie na yarka d4d poczytalem ze pala od 3,5 do 4,5. Kupilem, pojezdzilem.... - 5,8
pierwsza mysl R......Y silnik  <zalamka> <zalamka> <zalamka>
Statystyki mówią,

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #1611 dnia: 08 Lipca 2010, 10:15:57 »
a pozniej ktos sie naczyta, kupi TSa i zalozy wątek "moj TS pali 8,5 co mogło sie popsuc???"  :grin:

wiem bo ja tak mialem na poczatku  <diabel>

decydujac sie na yarka d4d poczytalem ze pala od 3,5 do 4,5. Kupilem, pojezdzilem.... - 5,8
pierwsza mysl R......Y silnik  <zalamka> <zalamka> <zalamka>
przecież wiesz, że Twój też 3,5 do 4,5 spali ale nie z Wołomina do Warszawy lecz z Pcimia do powiedzmy Pacanowa :grin:

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1612 dnia: 08 Lipca 2010, 11:05:53 »
bylem u rodziny na wsi w ten weekend (ogolnie okolice Garwolina)
brat ma accorda z 2008 roku 2.0 benzyna - krecenie sie po swoich okolicach srednie spalanie 7,5 - no comments
Statystyki mówią,

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1613 dnia: 08 Lipca 2010, 22:12:05 »
ZIELE nie poto kupiłem dolot i tłumik żeby oszczedzać paliwo. Stożek  słychać mocno od 3tys obr dopiero czuć co wtedy siedzi pod maską. Może te spalanie spada ostro bo liczy się długośc jazdy.
O D4d sie nie wypowiadam jedynie co mi przychodzi to długie grzanie silnika. Na amsoil nie umie wiecej spalić niż 5,3l Robie ponad rok te same odcinki. Wczesniej na Elf było 5,5 Polecam ten olej bo czuć różnice. Ziele jeśli Ty wymieniasz ten ELF co 15tyś km to musisz już mieć ładnie syfu w silniku. Ja wymieniłem po 10tys km i zalałem płukanke od razu widac różnice. W czarnym YTS zrobie tak samo

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1614 dnia: 08 Lipca 2010, 22:57:50 »
Może te spalanie spada ostro bo liczy się długośc jazdy.
 Ziele jeśli Ty wymieniasz ten ELF co 15tyś km to musisz już mieć ładnie syfu w silniku. Ja wymieniłem po 10tys km i zalałem płukanke od razu widac różnice. W czarnym YTS zrobie tak samo

Adii, jeśli chodzi o długość jazdy to dziennie robię odcinki 1 X 15 km i 2 x 36 km, więc krótkie nie są, jak jade spokojnie to spalanie jest na poziomie 6,0-6,2 l/100km a jak ostrzej w trasie (120-160 km/h) to około 7,2 l/100km. Poniżej 6 litrów bym zszedł pewnie, ale jeżdżę z CB i goście z TIRów by mnie zajechali. Dlatego zastanawiam się jak Ty do tej średniej dochodzisz, bo że tyle pali Ci przy 120 km/h to Ci Adii nikt nie uwierzy.

Wymieniam co 15 tyś. bo tak producent zaleca. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że jak zrobisz bratu płukane w tym czarnym YTS to mu spalanie o 1,5 litra spadnie ??

Dokładnie, trafiłeś w sedno sprawy  <brawo>
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2010, 23:00:22 wysłana przez ZIELE »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1615 dnia: 08 Lipca 2010, 23:09:21 »
Ziele a czy pisałem że  mi tyle pali przy 120km/h Jeżdze przez miasta szybko jak idzie są korki. Czeste redukcje itp. Bardziej bym to zaliczał do jazdy miejskiej.
Co do Oleju zalej zobaczysz. Pamietaj o tym że ELF 5W30 nie jest syntetykiem.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1616 dnia: 08 Lipca 2010, 23:22:16 »
Ziele a czy pisałem że  mi tyle pali przy 120km/h Jeżdze przez miasta szybko jak idzie są korki. Czeste redukcje itp. Bardziej bym to zaliczał do jazdy miejskiej.
Co do Oleju zalej zobaczysz. Pamietaj o tym że ELF 5W30 nie jest syntetykiem.

a to jak Ci pali 5,2 l/100km w mieście to zupełnie zmienia postać rzeczy  :cool:

Adii, ELF Evolution SXR jest zaliczny do syntetyków, a że jest oparty na jakiejś hydrosyntetyczej bazie, to jest też nazywany hydrosyntetykiem. Poza tym ciężko znaleźć niesyntetyk o parametrach 5W30. Co byś nie napisał to jest to bardzo dobry olej na którym nasze domowe auta przejechały ponad 180 tyś km. Silnikowi na pewno nie zaszkodzi.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1617 dnia: 08 Lipca 2010, 23:37:49 »
Co do oleju nie chce pisać głupich tekstów bo się nie znam wiem że mam olej najwyzszych klas GF4 i 100% syntetyk. Jak to mówia kto smaruje ten jedzie :grin:
Dajmy sobie spokój o tym spalaniu. Ale D4d bym nie kupił bo auta na gnojówke nie kupię :grin:

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #1618 dnia: 09 Lipca 2010, 00:35:56 »
Znalazlem takie info na innym forum.
http://zlosnik.pl/stary_zlosnik/showflat.php?Number=139005

" A oto odpowiedź od firmy Total na temat oleju Elf Evolution 5W/30 SXR

Elf Evoluiton SXR 5W30 jest olejem hydrosyntetyczny. Jest to następna generacja baz. Nie można jej procesu produkcyjnego porównać ani do baz konwencjonalnych ani syntetycznych. Jeżeli chodzi o wł fizyko-chemiczne to odpowiada bazom syntetycznym dając dodatkowo niższy współczynnik tarcia i tu jest ich ogromna zaleta nad bazami syntetycznymi. "

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #1619 dnia: 09 Lipca 2010, 07:23:04 »
panowie koniec OT <zolta>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl