Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #960 dnia: 30 Października 2007, 21:48:18 »
Na dobrą sprawę to żadna różnica niby, bo co to jest litr w jedną czy w drugą. W Clio różnica między dieslem, a benzyną była znaczna, bo te 5,5 w mieście w dieslu i 8,5 - 9,5 w benzynie jest rozbieżnością dużą - czyli oszczędność znaczna. W Yarisie wygląda na to, że faktycznie opłacalność zakupu tego D-4D traci sens. Bo żeby zacząć oszczędzać nadpłatę w kwocie ponad 7000 pln, no to trzeba zjeździć pół świata.

Niestety nie wiemy podstawowego: ile by paliło 1.3 w Twoich rękach na drogach/warunkach w których jeździsz.
Podejrzewam że także odpowiednio więcej niż średnia TKP-owa ;)
Porównywanie swojego zużycia ropy i cudzego zużycia benzyny to nieporozumienie...

Ja szczerze mówiąc wcale nie przejmuję się zużyciem paliwa ("tyle spali ile spali") - nie, nie jestem bogaty :laugh: - po prostu rocznie robię zaledwie czterocyfrową liczbę kilometrów.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #961 dnia: 30 Października 2007, 22:30:02 »
Niestety nie wiemy podstawowego: ile by paliło 1.3 w Twoich rękach na drogach/warunkach w których jeździsz.
Podejrzewam że także odpowiednio więcej niż średnia TKP-owa ;)
Tak, sądzę, że odpowiednio więcej. Może niepotrzebnie o tym zużyciu myślę, bo 1.3 by mi wzięło z 9-10. Ja po prostu za bardzo się sugeruję zużyciem innych osób na forum. Przykładowo, w innym wątku ktoś napisał, że ave 2.0 pali mu 8, czy coś .... no to  heh ... wynik z księżyca dla mnie. Masz rację, spali ile spali.

W czwartek wracam do domciu, zrobię traskę ponownie i zobaczę co wyjdzie, przy spokojnej jeździe, po w miarę pustych drogach (większość pewnie będzie na grobach).

Pozdrawiam,

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #962 dnia: 31 Października 2007, 02:33:34 »
witam. szukałem informacji o tym jakie zużycie maliwa ma Yaris 1.0 na biegu jałowym....

Mozna to sprawdzic praktycznie, jadac na luzie z niewielkiego wzniesienia i odczytujac wskazania komputera przy roznych szybkosciach.
Jak np. przy 50km/h wskaze 1.0L/100km to znaczy, ze przez 100km ( 2 godz.) zuzyje 1 L  - czyli 0.5L/h
Ogolnie:
Z = W * S/100

W - wskazanie komputera  ( L/100km)
S  - szybkosc przy odczycie (km/h)
Z - zuzycie (L/h)
Najprosciej sprawdzac przy 100km/h. wtedy to co na wyswietlaczu (w L/100km) to rowniez zuzycie na luzie w L/h
 S/100 = 1
 Z = W

ps
u mnie (YI 1.3) wychodzi ok. 0.4-05 L/h
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2007, 02:36:44 wysłana przez etom »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #963 dnia: 01 Listopada 2007, 19:33:21 »
Trasa Gdańsk - Szczecin, Święto, pusta prawie droga, bez wyprzedzań, prędkości 90-120, średnie zużycie 5,0 litra/100 km - czyli tyle samo, co 1.3 benzyna.
Pozdrawiam,

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #964 dnia: 02 Listopada 2007, 10:45:40 »
7,1l/100km - jazda po mieście

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #965 dnia: 05 Listopada 2007, 00:12:51 »
...

Tutaj jest porównanie małych Diesli z AutoŚwiata:
http://opel.dixi-car.pl/doc/opel-corsa-d-AS-44-2006.pdf (nazwa pliku jest taka, bo cały test wygrała Corsa)

Tu chodzi mi o to, że w tym teście wg pomiarów (a nie danych fabrycznych) Yaris D4D nie odstaje pod względem zużycia paliwa ani przyspieszenia od innych podobnych obecnie produkowanych aut.

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #966 dnia: 05 Listopada 2007, 08:30:20 »
Pasikonik, test ktory podales, to przedruk z gazety Auto Bild, wiec nie byl robiony po Naszych drogach i w Naszych warunkach. Takze dla mnie nie jest on miarodajny - jezeli chodzi o spalanie.

Trasa Szczecin - Berlin - Szczecin (duzo jezdzenia po Berlinie, na trasie do stolicy wolno nie bylo), spalanie 7,7.
Wrocilem, zatankowalem Yarka i jezdze jak emeryt (czyli ogromna wiekszosc kierowcow w Szczecinie), spalanie 6,4  :grin: Srednia z troszke wiecej jak 100 km.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2007, 08:57:41 wysłana przez maluch »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #967 dnia: 05 Listopada 2007, 19:16:37 »
Tu chodzi mi o to, że w tym teście wg pomiarów (a nie danych fabrycznych) Yaris D4D nie odstaje pod względem zużycia paliwa ani przyspieszenia od innych podobnych obecnie produkowanych aut.
No, w miarę jest podobnie. Trochę na elastyczności dostaje batki, ale ogólnie jest podobnie. Co nie zmienia faktu, że dane fabryczne mają się troszkę nijak i o tym pisałem już wcześniej. A zarzucono mi to, tym czasem miałem nieco racji. Bo ani w 10,7 s do 100 nie wierzyłem, ani w spalanie średnie 5 litrów. Ktoś pisał o średnim 5,5 w mieście. Tymczasem, według moich testów i tego Autobilda to 5,5 to on ma średnio, ale w jeździe mieszanej, a nie w mieście i tu się absolutnie zgadzam. A 5.0 to mi spalił przy naprawdę spokojnej jeździe w trasie, na pustej w miarę drodze (bo święto) do 120 km/h tylko momentami, średnio 100.

Dlatego, ogólnie zasadność zakupu D-4D jest wątpliwa, bo według Waszych testów, podobne wartości osiąga 1.3 benzynka. Tylko chciałbym zobaczyć w takim razie dla porównania test  spalania 1.3 też w jakiejś gazecie. W przypadku Renault i wielu innych aut, różnica między dieslem a benzyną jest znaczna.
Pozdrawiam,

Offline Jax

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #968 dnia: 05 Listopada 2007, 20:23:30 »
7,0l/100km - jazda po mieście

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #969 dnia: 06 Listopada 2007, 15:31:09 »
Tylko chciałbym zobaczyć w takim razie dla porównania test  spalania 1.3 też w jakiejś gazecie.
Wedlug nowego AS - takze przedruk. Spalanie YII 1.3 (niestety podaja tylko srednie), to 6,4 l/100km.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #970 dnia: 06 Listopada 2007, 19:35:51 »
Wedlug nowego AS - takze przedruk. Spalanie YII 1.3 (niestety podaja tylko srednie), to 6,4 l/100km.
Czyli sprawa prosta. 1 litr ŚREDNIO mniej, nie jest absolutnie argumentem do zakupu D-4D. Popełniłem głupotę i wywaliłem kasę w błoto. 7 tysięcy złotych różnicy, nie zwróci się przez 10 lat.
Pozdrawiam,

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #971 dnia: 06 Listopada 2007, 22:59:12 »
7 tysięcy złotych różnicy, nie zwróci się przez 10 lat.
Zauważ że w przyszłości sprzedając D4D także uzyskasz większą cenę niż za 1.3. Dlatego Diesel ma do "odpracowania" mniejszą kwotę niż różnica pomiędzy ceną nowego diesla i nowego benzynowego.

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #972 dnia: 06 Listopada 2007, 23:46:55 »
Mysle, ze wartosci rezydualne (mierzone w procentach wartosci), beda porownywalne. Takze na tym raczej nie nadrobi. Mysle, ze jezeli tak, to minimalnie. By zarobic, uzywany Yarek diesel, musialby byc drozszy od 1.3 o ponad 7.000. Wydaje mi sie to malo prawdopodobne.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #973 dnia: 07 Listopada 2007, 02:08:42 »
roznica w kilkuletnim dieslu i benzynie bedzie minimalna......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Jax

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #974 dnia: 07 Listopada 2007, 14:23:15 »
6,5l/100km - jazda po mieście

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl