Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #360 dnia: 25 Sierpnia 2005, 22:06:48 »
zdanek, mam dokladnie to samo - dlatego szadko go resetuje i ostatnio nie zwracalem juz na niego uwagi.....
w poprzednim aucie ostatni reset byl z 1,5 roku temu!:D
teraz resetuje bo chce zobaczyc ile pali nowe autko i jest nie fajnie!:/
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #361 dnia: 26 Sierpnia 2005, 05:24:27 »
A dlaczego niefajnie ? Pali aż tyle? Komputerek też lubi trochęoszukać.
Motorek 1.3 + klima  + duże koła to może musi łyknąć odrobinkęwięcej cennej zupki  :?:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #362 dnia: 26 Sierpnia 2005, 11:14:31 »
nie nie narzekam na spalanie, bo uwazam ze jest baaardz oniskie - szczegolnie jka czytam ilepala Y innych.....

ale tak jak mowiles, jka sie zatankuje zrestetuje, przejedziesz kawalek, a tam srednie 10 litrow......:/ - ale pozniej jest OK!;)

jak tak czytam te posty o spalaniu i pisalem ze moj poprzedni (1.0) palil swego czasu nawet 4,5 w  miesice!:D to nie widizaialem co sie dzieje......
potem systematycznie przy NORMALNEJ (jka dla mnie jaazdy - z konkretnym audio, ktore napewno podnowsilo spalanie :twisted: ) autko palilo 5!!

ale teraz wiem ze wszystko ok - bo nowem wlasciecielowi pali w miesie 5-5,2 max!:P moze taki egzemplarz..... :twisted:

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #363 dnia: 26 Sierpnia 2005, 20:01:57 »
u mnie
silnik 1.3
miasto - 7,1
trasa - 5,6
trasa (żona) - 4.8 :)

przy okazji mówięwszystkim cześć bo jestem nowy na forum
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: 27 Sierpnia 2005, 08:35:21 »
Przedtem podawałem tylko z kompa, dziś już z kalkulatora:
 przejechane 755,9 km
z tego 550 trasa (styl emerycki) - spalanie z kompa - 5,0

reszta - po Warszawie
Podsumowanie:
zatankowałem na full 40,72 l, co daje:
40,72 / 755,9 * 100=5,387 l/100km a komp wskazał 5,4 więc po raz kolejny sięprzekonałem, że w moim przypadku komp nie zawyża.

Pozdrawiam
K.

Topax

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: 27 Sierpnia 2005, 22:29:51 »
To ja znów muszęzrobić wyliczenia pojemnościowo-spalaniowe.Bo póki co to w cyklu mieszanym kompjuter podaje 6,0-6,1.I już naprawdęnie mam co wyrzucić z samochodu, coby mu lżej było...
Ale gratulujętakiego spalania... i nawet trochęzazdroszczę. A ze kobitka ma lżejszą (no bo i zgrabniejszą) nóżkęto wiem już nie od dziś... wystarczy,ze moja lejdi pojeździ trochęi mam wskazania kompa 5,8.Jak one to robią?
Podrowienia dla wszystkich

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: 28 Sierpnia 2005, 23:43:52 »
Kwestia pewnych samoograniczeń:
- przyśpieszanie kończy sięna 4000 obr i od razu wyższy bieg
- jeździmy max 110 / h
- nie gonimy ślepo naprzód, jak za 200 m następne czerwone światło
- do wszystkich zatrzymań dojeżdżamy "na biegu" - nigdy "na luzie" (do chwili osiągnięcia prędkości
  obrotowej silnika poniżej odpowiedniej dla danej prędkości obrotowej kół - komp nie podaje paliwa)
- zawsze, jak chcemy przyśpieszyć - redukujemy bieg (a nie ciśniemy do dechy na V od 70/h)
- zawsze hamujemy silnikiem (a przy okazji oszczędzamy klocki ;) )

i sięda - a czasy przejazdu na zawsze zakorkowanej trasie dom - praca ( 17 km) wydłużyły mi sie raptem o 5 minut i spalanie trzyma sięna poziomie 6,3

A tak naprawdęwystarczy jeden dziń pojeździć jak "Szalony Bolek" z piskami na każdych światłach i gonieniu do czerwonej kreski i już ci na kompie wyskakuje 7,5 albo więcej - ot, ułańska fantazja ;)

Topax

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: 29 Sierpnia 2005, 07:36:30 »
W sumie racja, lelum polelum  :)   Chociaż ja zwykle dobijam do jakichś 3500 obr/min. i zmieniam bieg, ale czasem zdarza mi sięzagapić i depczęna V biegu przy prędkości ok. 70 km/h. No i jak dojeżdżam do świateł to wrzucam na luz i toczęsię, operując hamulcem.
Spalanie: 6,0-6,1 l/100 km

Więcej grzechów nie pamiętam  :wink:   No i dziękujęza rady.Od dziś wprowadzam w życie i za czas jakiś podzielęsięspostrzeżeniami.
Życzęwszystkim zdrowia i oby zużycie paliwa w waszych autach nieustannie dażyło do zera (albo do minus nieskończonosci)  :D

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #368 dnia: 30 Sierpnia 2005, 14:56:26 »
Wczoraj poddałam sięswego rodzaju torturze, było ciężko, ale jakoś trochęczasu wytrzymałam ;) Otóż jeździłam po mieście przepisowe 50km/h, grzecznie na 4. biegu. Komputer pokazywał chwilowe spalanie 2,5 l/100km.   :D  Bardzo mi sięto podobało.  :-DD  
Niestety, nie po to mam Yarka, żeby jeździć 50 km/h.   :adiabelek

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #369 dnia: 30 Sierpnia 2005, 21:56:10 »
trasa lodz >> konstancin )przez centrum awrszawy:D) 6,7, ale na trasie ganialem sie z nowym  S40 jakims dieslem (samochod zastepczy) wiec caly czas bucik...... - prawie caly czas klima, chyba ze bylo ostre wyprzedzanie!:D

spowrotem spalanko spadlo juz do 6,2 po tym jak mnie dybneli na 50-tce (103 mialem) - wiec pewnie spalanko bylo by ponizej 6ciu! na odcinku konstancin >> lodz....:)

Topax

• Gość
« Odpowiedź #370 dnia: 02 Września 2005, 13:50:33 »
No i są efekty.Jadę, proszęja was, sobie do pracy, godzina 5 rano, na Toruńskiej, V bieg - 100 km/h, bez hamowań, bez gwałtownych przyspieszeń.Delikatnie operujęgazem... i co? Kompjuter mówi,że średnie spalanie wynosi 5,3 l/100 km.To rekord najnizszego spalania w moim przypadku.W korkach wzrasta do 5,8-6,0 a wtrasie? no miodzio po prostu...

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #371 dnia: 13 Września 2005, 22:22:38 »
Moje ostatnie pomiary.
1. Koła 195/55 R15 jazda normalna, czasem troszkępociśnięte, a czasem emeryt-style.
Spalanie 8,3 (komp 8,6)
2. Koła normalne 175/65 R14 bardzo emeryt style.
Spalanie 5,8 (komp 6,4)
3. Normalna jazda - bez wyścigów na fabrycznych kołach.
Spalanie: 7 - 7,5 l

To ostatnie chyba zostanie w moim stylu jazdy.
Nie wyrabiam drugiego, a pierwsze jest za drogie.

Wszystkie pomiary ponad 90% w mieście.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

Bany

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: 15 Września 2005, 23:56:48 »
Witam wszystkich,

ostatnio sięwybrałem w trasęz Rzeszowa do Sopotu Yarisem D4D. Dystans w obie strony + jazda na miejscu: około 1600 km.

Spalanie za całą trasęwyszło 4,07. Ogólnie jestem bardzo zadowolony - z uwagi na fakt, że jazda nie była jakaś za spokojna, przeważnie 110-120 km/h + włączona klima. Spalanie na poziomie 3,5 jest do osiągnięcia bez większych problemów - warunek klima wyłączona. Przyznam, że nie spodziewałem siętakich wyników, zważywszy na fakt, że jest to wersja 5-drzwiowa w wyższej wersji wyposażeniowej.

Silnik rewelacja - polecam!

adi

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: 16 Września 2005, 09:16:38 »
Wczoraj wieczorem mi sie udalo osiagnac spalanie kolo 5,6 wedlug wskazan kompa wiec naprawde bylo z 5.5  :lol:  szkdoa ze tak sie ne ida w dzien zejsc  :cry:  ale naprawde trzeba spokojnie ruchaszc  i hamowac silnikiem :twisted:

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #374 dnia: 18 Września 2005, 22:22:03 »
zatankowałem po raz któryś w moim D4D paliwko BP Ulimate Diesel, potwierdzam, że ciut eliminuje turbo dziurkę(delikatnie) i Vmax mi sięciut zwiększył o te pare km/h, testowane na tej samej trasie w tych samych warunkach pogodowych, o spalaniu nic nie mówię, bo rzadko na nie zwracam uwagę:-DD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl