Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801208 razy)

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #480 dnia: 12 Lipca 2006, 22:08:22 »
Od pewnego czasu mam swoj kajet i w nim notuje kazde tankowanie. Dzisiaj z nudow lezac w cieniu obliczylem wszystko. Wynik przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Na dystansie ~26500 km moj Yaris 1.0 srednio na setke potrzebowal 5,47l !!!!!!!!!!! :o
Acha ~80% to jazda pozamiejska.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2006, 22:11:12 wysłana przez przemkuu »
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

mkr

• Gość
« Odpowiedź #481 dnia: 12 Lipca 2006, 22:10:28 »
a ten mój niedobry aż 6,4 chce... ale to przez drogi, po których jeźdzę... ;)

adogfx

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: 12 Lipca 2006, 22:30:21 »
Mój średnio w mieście pali 6.5 ale mam dosyć ciężką nogę. Model japoński rocznik 2000 poj. 1.0l. Na trasie mój rekord to 5.3l/100km na dystansie 120 km, naprawdę wtedy oszczędzałem.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #483 dnia: 13 Lipca 2006, 08:18:16 »
7L w mieście, 1.3, wciskam mocno  8)
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #484 dnia: 13 Lipca 2006, 08:23:47 »
moje obecne 1.3 ok 6,5....
razcej bardzo spokojna jazda (ale niestety przez centrum w szczycie.....)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

mugger

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: 13 Lipca 2006, 09:21:25 »
u mnie ostatnio podskoczylo ;D yaris pali 7l/100km - jazda mieszana -  noge ostatnio mam ciezka ;D

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #486 dnia: 16 Lipca 2006, 11:15:49 »
Uuu, no to jak na 1.0 to Ci bardzo dużo zasysa! Mnie na ostatnim baku wyszło spalanie 5,8... i to przy 1.3 :D Dynamiczna jazda głównie po mieście (ale raczej bez korków i ścisłego centrum).
Seat Leon Cupra :D

wojti

• Gość
« Odpowiedź #487 dnia: 16 Lipca 2006, 11:40:54 »
Mnie na ostatnim baku wyszło spalanie 5,8... i to przy 1.3 :D Dynamiczna jazda głównie po mieście (ale raczej bez korków i ścisłego centrum).

Dynamiczna? hmm.. u mnie przy maksymalnym mule spala 6.4 w mieście (jak nie ma korków). Normalnie ciężko zejść poniżej 7.5 a przy naprawde dynamicznej jeździe spokojnie ponad 9 spali pzdr

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #488 dnia: 16 Lipca 2006, 11:43:31 »
1.0 swego czasu w miesice (po za szczytem) palilo mo ok 4,5 litra!;)
o tym jzu wiele razy pisalem na forum!;) - normalnie dumny z tego jestem ;D
przy takiej zupelnie normalnej jezdzie ok 5 - 5,5 to chyba nigdy nie przekroczylo....... (no chyba ze na trasie)

------EDIT

wojt to ja proponuje udac sie do ASO jka auto Ci tyle pali.....
moje pali 6,5 z czego jazda praktycznie wylacznie w centrum w godzinach szczytu, a do tego raz w tygodniu streecik wiec.........
a komp i tak pokazuje ok 6,5 l........ (oczywisice 1.3 - najciezsza wersja)
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2006, 11:45:24 wysłana przez Red_Point »
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #489 dnia: 16 Lipca 2006, 13:08:09 »
Ja sie nie opieram na danych z komputera bo ten komputer jest poprostu glupi.
Tylko raz czy dwa spalanie z kompa bylo rowne temu faktycznemu (lanie do pelna) i to o dziwo w miescie. Bo w trasie to juz wogole glupieje!
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

wojti

• Gość
« Odpowiedź #490 dnia: 16 Lipca 2006, 13:43:47 »
wojt to ja proponuje udac sie do ASO jka auto Ci tyle pali.....
moje pali 6,5 z czego jazda praktycznie wylacznie w centrum w godzinach szczytu, a do tego raz w tygodniu streecik wiec.........
a komp i tak pokazuje ok 6,5 l........ (oczywisice 1.3 - najciezsza wersja)
To wszystko zależy od tego jak i gdzie się jeździ. Przez rok jeździłem codziennie do z Włoch do Międzylesia w godzinach szczytu i spalał ok 6.2-6.4 przy "normalnej jeździe". Teraz jezdze po calym miescie, srednio robie ok 80km dziennie i jezdzac naprawde bardzo spokojnie rzadko spada ponizej 6.4-6.5 Nie sądze żeby z samochodem było coś nie tak, bo w trasie nie przekraczajac 100 w 2 osoby często spala 4.2-4.4 Bywało również, że w trasie palił ponad 12 (przy pełnym piecu). Dodam tylko, że mówię o spalaniu rzeczywistym a nie z kompa. (chociaż w moim wypadku rozbieżności między realiam a kompem mieszczą się w 0.2 litra) pzdr

adi

• Gość
« Odpowiedź #491 dnia: 16 Lipca 2006, 14:38:13 »
Dzisiaj niedziela maly ruch i spalanie okolo 6l w miescie... trasa glownie marszalkowska i pulawska;p

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #492 dnia: 16 Lipca 2006, 23:01:51 »
Ja sie nie opieram na danych z komputera bo ten komputer jest poprostu glupi.
Tylko raz czy dwa spalanie z kompa bylo rowne temu faktycznemu (lanie do pelna) i to o dziwo w miescie. Bo w trasie to juz wogole glupieje!
Ja calkowicie zawierzam wskazaniom komputera ,malo kiedy roznica jest wieksza niz 0.1-0.2 (w obie strony) i raczej wynika to ze sposobu nalewania paliwa a nie bledu kompa.Raz sie doleje wiecej ,raz mniej innym razem leje pracownik stacji i stad te roznice.
Tak samo wskazania zasiegu ,praktycznie zawsze jak RANGE wskazuje "0" km zasiegu to rownoczesnie zaczyna migac lampka rezerwy.
Roznica to najwtzej 1-3 km

PS
w stopce jest link - mozna zobaczyc jak mi spala i jakie sa roznice wskazan ,oraz ich srednia z calosci

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #493 dnia: 16 Lipca 2006, 23:41:23 »
Mnie na ostatnim baku wyszło spalanie 5,8... i to przy 1.3 :D Dynamiczna jazda głównie po mieście (ale raczej bez korków i ścisłego centrum).
Dynamiczna? hmm.. u mnie przy maksymalnym mule spala 6.4 w mieście (jak nie ma korków). Normalnie ciężko zejść poniżej 7.5 a przy naprawde dynamicznej jeździe spokojnie ponad 9 spali pzdr

Wow, nie wyobrażam sobie jak można Yarisem spalić 9 litrów ;-) W największe mrozy dobijało mi do 7... średnio 6.5. Dynamiczna to coś pomiędzy emerycką a rajdową (non stop do odcięcia ;P). Ja startuje pierwszy ze świateł, przyspieszam do rozsądnej prędkości (czyt. nieprzepisowej - ostatnio mandat 200 chlip chlip) i wrzucam od razu na wysoki bieg. Jak widze czerwone to noga z gazu.

No chyba że to magnetizer działa ;-))
Seat Leon Cupra :D

wojti

• Gość
« Odpowiedź #494 dnia: 16 Lipca 2006, 23:52:47 »
Zrób przelot autostradą nie schodząc poniżej 180 i zobacz jakie będzie spalanie...  ;D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl