Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #495 dnia: 17 Lipca 2006, 07:57:40 »
przelot autostrada 180 raczej mam malo wspolnego z 'dynamiczna' jazda.... ;)
ja jak sprawdzalem v-maxa w ave to spalanie srednie mialem 22 l....... czy to oznacza ze tyle przy dynamicznej jezdzie pali??
sadze ze Y przy takiej predkoscie spala podobnie ok 20 l...... - wiec moze Y pali 20??

qrcze panowie...... mowimy tu o normalnej eksploatacji.....
jak by mi Y palil 9 przy 'dynamiczniejszej' jezdzie to bym go sprzedal w cholere i zagazowal jakiegos niemca chyba! ;D
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #496 dnia: 17 Lipca 2006, 10:26:59 »
Tak samo wskazania zasiegu ,praktycznie zawsze jak RANGE wskazuje "0" km zasiegu to rownoczesnie zaczyna migac lampka rezerwy.
Roznica to najwtzej 1-3 km
Potwierdzam u mnie dokładnie tak samo: RANGE - 0 km - lampka zaczyna migać, czyli zostaje ok. 8L w baku.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #497 dnia: 17 Lipca 2006, 10:31:20 »
u mnie lampka zapala sie zawsze gdy range wskazuje ok 20 km.......
ale co do tego ze w baku zostaje ok 7-8 l to sie zgadza.....

wojti

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: 17 Lipca 2006, 16:42:39 »
sadze ze Y przy takiej predkoscie spala podobnie ok 20 l...... - wiec moze Y pali 20??
Y (przynajmniej mój) przy v-max'ie pali w granicach 17-19 litrów (spalanie chwilwe wg kompa). Jeśli chodzi o 9 litrów, to chociażby w sytuacji gdy mamy 50% trasy w niemal stojącym korku, a 50% jedziemy naprawde dynamicznie (zmiana biegów pow 5000rpm, prędkości znacznie przekraczające te dopuszczalne) to spalanie 9 litrów jest bardziej niż pewne. Jeśli zaś chodzi o normalną eksploatację, to trzeba jeszcze ustalić czymże ona jest. Moim zdaniem spalanie zależy w w największej mierze od kierowcy, a ilu kierowców, tyle stylów jazdy, więc nawet gdybyśmy przyjeli hipotetycznie, że dajemy 10 osobom ten sam samochód, każemy im przejechać tę samą trasę w tych samych warunkach (temp, ciśnienie, wiatr,itp) jadąc "przepisowo" to niemożliwe jest aby spaliły dokładnie taką samą ilość paliwa...  gdy dodamy do tego wszystkie inne czynniki, których jest ogrom, to te rozbieżności będą naprawdę znaczne... Osobiście nie jestem w stanie wyobrazić sobie dynamicznej jazdy Y 1.3 i spalanie mniejsze niż 7 literków..  ;) pzdr

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #499 dnia: 17 Lipca 2006, 22:29:44 »
Cytuj (zaznaczone)
50% trasy w niemal stojącym korku
rozumiem ze to jest ta 'dynamiczna' jazda??

juz wiecej nie bede sie lapal za slowka, ale naprawde dla mnie jest nei zrozumiale to co piszesz......
najpierw piszesz ze dynamiczna jazda to 180 na autostradzie, potem ze 50% stania w korku i 50% dynamicznej jazdy.....

wychodzac z takich zalozen to jak zapale auto, postoi caly dzien na paringu, potem wsiade i przejade 100 km to wyjdzie mi 12 litrow (teoretyzuje.......) - wiec prawie jak dynamiczna jazda!;)

zeby Y spalil 9 litrow to juz nie jest dynamiczna jazda, tylko...... no nie wiem - ostro przemieszczanie sie 1,2,3 i hamulec.....
jak mialem acorda do testow na weekend na jednym zbiorniku przejezdzalem 280 km!! ale tam czesto dochodzilem tylko do konca 2ujki w miescie......

a co do tego ze 10 kierowcow i 10 roznych spalan w tych samych warunkach to sie zgodze!;)

oczywiscie caly post jest zartobliwy - zeby nie zostal zle zrozumiany....
mi autka zawsze malo palily i moze dlatego tak do tego podchodze!;)
bez urazy dla nikogo.....

pzdr
----EDIT

w ramach ciekawostki spalanko mojego ave przy v-maxie....

srednie spalanie jak widac 7,8!;) a silnik jets troche wikszy niz w Y!;)
spalanie na codzien w miescie ok 7,5l (nie jezdzone w szczycie)
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2006, 22:33:58 wysłana przez Red_Point »

wojti

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: 18 Lipca 2006, 03:30:31 »
Chodziło mi o to, że w moim nieszczęsnym wypadku, to jest właśnie "normalna eksploatacja", nad czym ubolewam... I przy okazji zapytam z ciekawości jaki silnik w tym Ave???

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #501 dnia: 18 Lipca 2006, 08:19:59 »
Chodziło mi o to, że w moim nieszczęsnym wypadku, to jest właśnie "normalna eksploatacja", nad czym ubolewam... I przy okazji zapytam z ciekawości jaki silnik w tym Ave???
1.8 Red_Point pisał już kiedyś o tym, w dziale Avensis.
Mi Ave 2.0 paliła w mieście 10L przy wciskaniu  8) ale to juz temat na inny wątek.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #502 dnia: 18 Lipca 2006, 08:59:35 »
dokladnie jak pisze ravka 1.8 T25.....
i wlasnie ona spali ok 9-10 l przy naprawde dynamicznej jezdzie!;)

ddlatego zdziwiony bylem ze Tobie tyle pali Y przy takim stylu jazdy.....

ale jesli mowa o calosci eksploatacji - czyli korki, autostrady i do tego jeszcze ostra jazda to moze tyle palic, ale to chyba az serce boli ;D ;)

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #503 dnia: 19 Lipca 2006, 17:44:19 »
ale to chyba az serce boli ;D ;)

boli jak cholera. Mi spala różnie, szczerze mówiąc, to najmniej spaliła mi 6,5l, najwięcej 9. Wszystko tylko w Warszawie, tylko w okolicach 8mej i 16tej, dodatkowo te 9 wychlał jak miałem kłopot z hamulcami (mam żal do ASO, że przy 60000 nie wymienili mu klocków... kupilem przy 68tys km i po kilkuset delikatnie przerysowalem tarcze bo nie bylo okładzin...od nowosci klockow nie ruszyli...) które ocierały dość mocno.

Wciąż testuje i wciąż ją poznaje, dopiero 1100km jesteśmy razem ;) może się troszke uspokoi z biegiem czasu ;)

Tak wogóle to witam wszystkich! :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #504 dnia: 31 Lipca 2006, 13:21:22 »
w trasie zbadam za parenaście godzin. Dzisiaj zatankowane na full V-Powerem - zobaczymy jak sie spisze. W mieście spalił mi ostatnio 6,63l/100km.

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #505 dnia: 31 Lipca 2006, 21:38:18 »
Moja żona chyba nie potrafi jeździć swoim Yariskiem 1.0 --> od zkupu przejechała 407km (i to od początku maja - ja w tym czasie walnąłem ponad 10.000km :D) i zatankowaliśmy dziś 34.81l - wynik 8.5l/100km.
W porównaniu do mojej Avensis była to jazda na kropelce (tyle robi w trasie), ale wasze 6l/100 przy "dynamicznej jeździe" trochę załamuje :o Jak wam się to udaje i ile palą wam autka w trase? 3l/100?

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #506 dnia: 31 Lipca 2006, 22:28:11 »
Moja żona chyba nie potrafi jeździć swoim Yariskiem 1.0 --> od zkupu przejechała 407km (i to od początku maja - ja w tym czasie walnąłem ponad 10.000km :D) i zatankowaliśmy dziś 34.81l - wynik 8.5l/100km.
W porównaniu do mojej Avensis była to jazda na kropelce (tyle robi w trasie), ale wasze 6l/100 przy "dynamicznej jeździe" trochę załamuje :o Jak wam się to udaje i ile palą wam autka w trase? 3l/100?

generalnie nie wiem jak mozliwe jest spalanie rzedu <6 w mieście. Poprostu nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. No, ale bardziej męczy mnie jazda jak emeryt, niż dorzucenie paru złotych do 100km ;) A co do trasy, to sie zobaczy :) za dwa tygodnie zdam relacje :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #507 dnia: 31 Lipca 2006, 22:48:26 »
jak mialem 1.0 to na trasie (predkosc 130-160) Y spalal mi zawsze na trasie wiecej niz w miescie!;)
w tamtych czasach nie jezdzilem jednak w 'szczycie'......

obecnie jazda prawie tylko w szczycie i spalanie w miescie i na trasie jest takie samo...... - y 1.3

ja osobiscie nie wyobrazam sobie jak moze y w miescie spalic ponad 8 l! i nie wazne kto tym jezdzi....
chyba ze jezdzi si e5 tys obrotow..... - czyli konczy na 3jce w miescie........

8 l to pali mi w miescie AVE 1.8 przy NORMALNEJ jezdzie.......

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #508 dnia: 31 Lipca 2006, 23:44:22 »
Pisalem wam jak raz scigalem sie z kolego w trasie (200km) predkosci caly czas kolo 140 +/- i spalil mi 6,85!!! Normalnie w trasie przy normalnej jezdzie (dosc duynamicznej 100-110) pali 5,2 dodam ze powtarzam ta sama trase od 3 lat co tydzien. W krakowie w szczycie spalil mi 6,8. Wszytkie dane podaje gdy mialem okazje dotankowywac do pelna, nie ze wskazan kompa.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #509 dnia: 01 Sierpnia 2006, 00:29:50 »
Moja żona chyba nie potrafi jeździć swoim Yariskiem 1.0 --> od zkupu przejechała 407km .... i zatankowaliśmy dziś 34.81l - wynik 8.5l/100km.
........wasze 6l/100 przy "dynamicznej jeździe" trochę załamuje :o Jak wam się to udaje i ile palą wam autka w trase? 3l/100?
Faktycznie duzo,ale jezeli to pierwsze kilometry nowego auta to poczekalbym jeszcze pare tys. na ocene spalania i "dotarcie" sie kierowcy  ;)
Mnie Yaris1.3 (2+dziecko+bagaz) spalil na 600km trasie rowno 5.0 l/100km - jazda w nocy ,spokojna i nie za szybka.

Tu jest dokladniejsza rozpiska na 1600 km trasie.
http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,99.msg90492.html#msg90492

tu wynik "zabawy" w jazde o kropelce  ::)
http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,99.msg83104.html#msg83104

a tu ( i w stopce ) link do tabelki spalania - od nowosci do teraz.
http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,99.msg58944.html#msg58944

« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2006, 00:55:30 wysłana przez etom »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl