Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800783 razy)

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #555 dnia: 21 Października 2006, 15:31:24 »
heh. musze chyba lżejsze buty kupić, bo coś za bardzo naciskają na pedał gazu... a zatem i na portfel...

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Franek

• Gość
« Odpowiedź #556 dnia: 29 Października 2006, 14:19:33 »
Umieściłem już ten temacik apropos resetu komputerka w temaciku "yaris zaczął dużo palić", jednak tu chciałem się skupić na tym spalaniu. Otóż mam Y1.0vvti japończyk bez klimy i elektrycznych dodatków. Ostatnie 3 tygodnie trochę mnie zdenerwowały, otóż w lecie samochodzik palił około 5,6l a teraz od 3 tygodni nie mogę zejść poniżej 7l. Jeżdżę w mieście , zapalone światła, trochę chłodniej i większe korki ale czy około 7-8l to nie za dużo... Ile Wam posiadaczom 1.0VVTi pali o tej porze roku w cyklu miejskim? Będę wdzięczny za info.

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #557 dnia: 29 Października 2006, 14:26:11 »
http://www.spritmonitor.de/en/detail/146998.html

tyle mi pali. Wcale nie oszczędzam za bardzo.

teraz w cyklu mieszanym spalił mi dużo (170km miasta i 200 trasy), bo aż 6,25l/100km, ale w sumie nie dziwie się... leciałem w granicach 140km/h, a pozatym testowałem maksymalną prędkość - 175km/h  :-o myślę, że do 180 by doszedł.

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #558 dnia: 08 Grudnia 2006, 23:35:43 »

tyle wskazał mi komputer po przejechaniu z Ursusa na Wole, z Woli na Annopol, z Annopolu na Wole. Oczywiście poza godzinami szczytu... robi wrażenie... :) Szkoda, że muskanie pedału zamist jego wciskania jest tak męczące... ;)

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #559 dnia: 09 Grudnia 2006, 01:22:59 »
To ja niewiem w zime pali o 0,5 wiecej prawie nie zaquwazam. Tylko ze jezdze na dlugich dystansach. Ppewnie na krutkich trasach niedogrzany spalilby wiecej
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

dar

• Gość
« Odpowiedź #560 dnia: 09 Grudnia 2006, 08:48:13 »
chciałem zwrócic uwage na ciekawy fakt.mój pali latem ok 6(komp pokazuje 5,5),a zimę około 6,5-6,7.ale mówiąc o spalaniu mamy na myśli raczej złotówki wyciekającez kieszeni niż benzynę z baku.i tu nespodzianka,bo w najgorszym wypadku yaris "spala"tyle samo złotówek zimą co latem.dlaczego?bo benzyna zima jest znacznie tańsza niż latem(4,38 do 3,48).co do samego spalania,jadąc samemu,naprawdę drętwo tj 80-90 km/h do żywca z warszawy spalił mi ...4,1.innym razem z warszawy do częstochowy w 4 osoby dość szybko 8 l/100 km
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2006, 13:12:49 wysłana przez dar »

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #561 dnia: 09 Grudnia 2006, 11:34:15 »
Mój palił ostatnio w granicach 7.5-7.7. Jazda tylko na dystansie do 1-1.5 km, albo 30 km w extra korkach do Warszawy. Ale jak zacząłem jeździć do pracy, tylko korki, ale 90 km w obie strony,to zaczęło mnie drażnić spalanie rzędu 7.7. I postanowiłem płyciej wciskać gaz. Jazda ciut mniej dynamiczna, ale zużycie 7.3-7.4. Niby niewiele, ale jakaś satysfakcja jest.
Choć czasem po Wawie, i to z co jakiś czas włączoną klimą, wychodziło mi 4.8. Oczywiście koło południa, jak było pusto i z dynamiką na pograniczu rostroju nerwowego.

dar

• Gość
« Odpowiedź #562 dnia: 30 Grudnia 2006, 11:29:31 »
W drugi dzień świąt pojechałem z Warszawy w Beskidy.Trasa pusta więc trochę przycisnąłem.jechałem tak ok 140.pomijam fakt,że to w Yarisie średnia przyjemnośc,bo auto prowadzi się dość nerwowo,przyspiesza dramatycznie,a głośno jest ja w hucie,to drań spalił mi ....7,1l.tą samą trasę w tym samym czasie jakiś czas temu przejechałem meganką i tam poszło 6,3.golf czwórka palił mi ok 8 litrów,ale co to była za jazda,a do 140 to zwalniałem.tak więc z tą oszczędnością w trasie to bywa różnie.generalnie należy pieścić pedał gazu

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #563 dnia: 30 Grudnia 2006, 17:29:59 »
mi teraz spalił 5,63l/100km - korzystam tylko ze wskazań p"przy dystrybutorze". Ale teraz jeździłem odmiennie niż poprzednio. Teraz dość długie odcinki - 15-25km, względne spokojnie, 70 km/h predkosc podróżna, tylko miasto, płynnie, duże odstępy od samochodów, troszke korków. Wcześniej krótsze odcinki - od 2km, do 10-15, zawsze niedogrzany, jazda głupia - przyśpieszanie/hamowanie, zero płynności - 7,5l prawie...

teraz jestem zadowolony - 20zł kosztuje mnie przejechanie 100km w mieście...

dar

• Gość
« Odpowiedź #564 dnia: 30 Grudnia 2006, 19:05:56 »
kiedys w jedną osobę na tej samej trasie spalił mi 4,2.ale to był bardziej eksperyment niż normalna jazda.oczywiscie mowa o litrowym silniku

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #565 dnia: 30 Grudnia 2006, 19:53:37 »
70km/h w Warszawie to chyba w nocy ?

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #566 dnia: 30 Grudnia 2006, 20:37:39 »
w nocy też ;) zwykle poruszam sie arteriami, a ostatnio jest wzglednie pusto - tylko światła, i jakieś mniejsze koreczki.

codzien rano jezdze z Woli na Mokotów, w okolice wyścigów - tam gdzie sa korki, to faktycznie tylko stac i muzyki sluchac, ale sa miejsca gdzie mozna spokojnie jechac normalnie...

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #567 dnia: 31 Grudnia 2006, 10:56:02 »
Moj tez w ramach ''eksperymentu'' spalił mi kiedys 4,2 l na setke ale to nie była jazda! Najwiecej w trasie spalił mi 6,85l ale jechaliśmy na dwa auta to wiecie ''kto ma szybszą fure'' i predkości b.duze. Na codzien w trasie pali mi 5,3-5,5l.
Wszysko zalezy od ruchu mozna jechac 130 caly czas i jak sie nie zwalnia to spali mało a jak sie caly czas wyprzedza i srednia wychodzi 90 to potrafi łyknąć!
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

dar

• Gość
« Odpowiedź #568 dnia: 31 Grudnia 2006, 12:40:42 »
dla mojego ciągłe 130 to min 6,3 l,ale nie jest to wbrew naturze.małe silniki przy większych prędkościach muszą zdrowo kręcić,a to oznacza dość znaczny wzrost spalania.dlatego auta z dużymi silnikami dla których 150 to 2500 obr są relatywnie oszczędniejsze w trasie niz w mieście

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #569 dnia: 31 Grudnia 2006, 13:07:41 »
mi teraz spalił 5,63l/100km ...

Jedyna rzecz, ktorej zazdroszcze wlascicielom Yarisow...  :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl