Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800804 razy)

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #720 dnia: 08 Lipca 2007, 23:32:58 »
popuściłem wodzę fantazji a i remonty w Wawie się zaczeły - 6,28l/100km (przez 435km, z czego około 110km to trasa... zatłoczona - piątek wyjazd z miasta).

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

marcin_ant

• Gość
« Odpowiedź #721 dnia: 09 Lipca 2007, 16:37:31 »
Cóż... Dałem autko swojej kobiecie - na traskę - 250km. Spaliło... 5,4l/100km. Całkiem całkiem - gdyby tylko jeszcze mi tyle paliło i w mieście :)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #722 dnia: 09 Lipca 2007, 23:10:34 »
popuściłem wodzę fantazji a i remonty w Wawie się zaczeły - 6,28l/100km
Jeśli mi diesel pali w mieście 7,0 - 7,1 i to wcale nie katując, a Tobie benzyna łapie 6,28 i to hm ..  puszczając wodze fantazji ? , to znaczy, że d4d to istna pomyłka, konstrukcyjny niewypał i kupowanie jej to głupota. Trza będzie sprzedać to padło.
Pozdrawiam,

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #723 dnia: 09 Lipca 2007, 23:28:19 »
popuściłem wodzę fantazji a i remonty w Wawie się zaczeły - 6,28l/100km
Jeśli mi diesel pali w mieście 7,0 - 7,1 i to wcale nie katując, a Tobie benzyna łapie 6,28 i to hm ..  puszczając wodze fantazji ? , to znaczy, że d4d to istna pomyłka, konstrukcyjny niewypał i kupowanie jej to głupota. Trza będzie sprzedać to padło.

nie generalizuj, po prostu cos ci z autem szwankuje, posprawdzaj w jakims solidnym warsztacie znajacym sie na tych silnikach...

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #724 dnia: 09 Lipca 2007, 23:31:47 »
Średnie spalanie 6,4

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #725 dnia: 09 Lipca 2007, 23:40:20 »
nie generalizuj, po prostu cos ci z autem szwankuje, posprawdzaj w jakims solidnym warsztacie znajacym sie na tych silnikach...
Tym bardziej sądzę, że niewypał, bo kumpla yaris 6,9 - ten sam silnik :). Ale ok, jemu też przekażę, żeby posprawdzał w solidnym warsztacie. Pojedziemy obaj :D.
Pozdrawiam,

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #726 dnia: 10 Lipca 2007, 06:33:38 »
juz dawno nie przekroczyłem 7l/100km... bardzo dawno.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #727 dnia: 10 Lipca 2007, 08:40:01 »
Krisso, a pamiętasz jak mówiłem przed kupnem że spali Ci niewiele mniej od benzyny? Katalogowe średnie spalanie na poziomie 4,5 litra to bujda.

W tym przypadku nawet pali Ci więcej od benzyny, ale to akurat wynika po części z tego że Y2 jest sporo cięższy od Y1 i być może trochę z większych korków w Twoim mieście.

Tak czy siak dizelek to dobre auto na trasy, a nie do miasta. Dopiero na autostradzie powinien mniej spalić.
Seat Leon Cupra :D

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #728 dnia: 10 Lipca 2007, 11:36:43 »
Krisso, a pamiętasz jak mówiłem przed kupnem że spali Ci niewiele mniej od benzyny?
Ale nie napisałeś wtedy, że będzie to aż ponad 10 % więcej  :furious3: :oops:  :grin: :grin: :grin: :grin: Gdybym wiedział, to bym nie kupił.

No zgoda, poczekam aż więcej wyników spalania napiszą właściciele Y2, szczególnie benzynowych wersji dla porównania.

W każdym razie, w przypadku wielu innych marek, diesle palą ewidentnie mniej, a nie trochę mniej, czy nawet więcej. Clio dCi pali mi w mieście przy normalnej jeździe 5,5 do max 6.0, jak pedał non stop w podłodze. Yaris łyka 7,1. To już różnica spora, a dynamika identyczna. Z kolei np Clio 1.4 16v benzynka łapie przy spokojnej 8,5 do 10,5 jak pedał w podłodze w mieście. Więc w obu Clio wynik spalania w mieście 5,5 dla diesla i 8,5 dla benzyny to kolosalna różnica. Tak samo jest między benzynowcami i dieslami VW.

Tym czasem w przypadku Toyoty jest odwrotnie, lub podobnie. Diesel bierze prawie tyle samo, tyle samo, bądź nawet więcej. TO jest niedopuszczalne w przypadku innych samochodów :).

Ok, czekam na wyniki innych użytkowników Y2.

P.S.
Jeśli te posty stanowią OT, przepraszam i proszę o usunięcie.
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #729 dnia: 10 Lipca 2007, 13:09:24 »
Chyba po prostu silniki benzynowe Toyota robi wybitne, a dizle raczej przeciętne. Tak czy siak raczej sporo Ci pali - podaj jaką masz średnią prędkość na komputerku, da to jakieś pojęcie o korkach :) Jak jeździłem przez chwilę aurisem z tym samym silnikiem to wyszło 6.8, ale raczej bez korków - dużo dwupasmówek i obwodnic.

Ja cały czas twierdzę że to kwestia masy - co z tego że niby to jest auto miejskie, skoro Twoja wersja z automatem waży pewnie z 1150 kg... tyle to ważyła ostatania Corolla 1.6. Po prostu biedny silniczek nie wyrabia z tą masą i trzeba go cisnąć non stop na maksimum osiągów. Stąd spalanie.

PS: Dlaczego OT, przecież o spalaniu piszemy :)
Seat Leon Cupra :D

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #730 dnia: 10 Lipca 2007, 13:35:38 »
Wrocilem z Norwegii i oto wyniki
W norwegii (jezdzi sie spokojnie i powoli max do 100) 4,6 (lane pod korek, 2 pomiary i dwa razy po 4,6 l /100km)
Szwecja (non stop 120 przez 500km i spalanie 5,6 l/100km (tez pod korek)

Za kazdym razem komputer zanizył o 0,5 l/100km

Samochod bez klimy za to podłaczona nan stop lodówka.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #731 dnia: 10 Lipca 2007, 19:18:56 »
Tym bardziej sądzę, że niewypał, bo kumpla yaris 6,9 - ten sam silnik :). Ale ok, jemu też przekażę, żeby posprawdzał w solidnym warsztacie. Pojedziemy obaj :D.

zastanowmy sie na spokojnie...
przede wszystkim, jaki masz przebieg?
ile razy tankowales do pelna i mierzyles spalanie na podstawie tankowan, a nie na podstawie komputera?
i najwazniejsze, jaki tak naprawde masz styl jazdy?

pisales wczesniej ze nie jezdzisz ostro ale troche trudno mi w to uwierzyc. jezeli twoj samochod jest sprawny, przy spokojnej jezdzie nigdy bys nie dobil do 7litrow/100.
ja jezdze spokojnie, tez mam y2 d4d i po 20 tys. km przebiegu mam srednie spalanie (srednia z wszystkich tankowan) na poziomie 4,7l (tryb mieszany). i przy rzeczywiscie spokojnej jezdzie taki rezultat jest do osiagniecia.  raz po ostrej autostradowej jezdzie (predkosci ok. 160km/h) mialem spalanie na calym baku troche powyzej 6 litrow i to byl moj maks.
rozumiem ze nie wszyscy maja cierpliwosc do eco-drivingu, wiec do mojej sredniej doliczmy litr ekstra na troche wiecej dynamiki to i tak daleko jeszcze do 7 litrow.
wiec albo jezdzisz non stop na 4-5 tysiecy rpm (choc nie wiem czy d4d tyle w ogole wyciaga), albo masz cos nie tak z autem, bo inaczej ja sie poddaje.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2007, 19:23:34 wysłana przez tmtk »

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #732 dnia: 10 Lipca 2007, 21:31:47 »
na spalanie z komputera radze nie patrzec... mi pokazuje teraz 5,8 (jazda dzisiaj do pracy i spowrotem). Ostatnio pokazał 5,4l a spalił 6,3... dlatego nie mam zaufania do średniego spalania na komputerze. Za to dzięki chwilowemu nauczyłem się jeździć tak jak jeżdże, a efekty cały czas przedstawiam, bo uważam, że warto.

Jedni lubia sie chwalic, jak duzo im Yaris wciagnal... dla mnie bardziej satysfakcjonujacym wynikiem jest jak najmniejsze spalanie.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #733 dnia: 10 Lipca 2007, 22:46:11 »
zastanowmy sie na spokojnie...
przede wszystkim, jaki masz przebieg?
ile razy tankowales do pelna i mierzyles spalanie na podstawie tankowan, a nie na podstawie komputera?
i najwazniejsze, jaki tak naprawde masz styl jazdy?
Przebieg mam 1150 km.
Tankowałem w sumie 2 razy, ale drugiego baku jeszcze nie zjeździłem.
Spalania nie mierzyłem w ogóle, bo podaję wyniki z komputera pokładowego. W Clio komputer mierzy mi z dokładnością praktycznie co do dziesiętnej litra. Zakładam zatem, że komputer w Yarisie również jest dokładny.
Jaki mam styl ? Jeżdżę dynamicznie wciskam pedał dość mocno, bo haruję na 3 etatach i muszę wszędzie zdążyć. No ale Yarisem starałem się jeździć normalnie, tzn spokojnie, ale nie jak żółw.
Pozdrawiam,

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #734 dnia: 11 Lipca 2007, 01:11:44 »
Przebieg mam 1150 km.
Tankowałem w sumie 2 razy, ale drugiego baku jeszcze nie zjeździłem.

to za wczesnie na wyciaganie wnioskow o spalaniu, poza tym komputery sie czasami myla.
mi ostatnio przeklamal na calym baku o 0,4l w gore.
ale to nie to. czy wczesniej jezdziles samochodami benzynowymi?
przenoszenie nawykow z benzyny na diesla moze spowodowac takie spalanie, byc moze krecisz zbyt wysokie obroty, a diesle sa niskoobrotowe, moga wowczas rozne kosmosy wychodzic.

pamietaj ze optymalny moment obrotowy masz od 2000rpm i krecenie go powyzej 4000 nie ma wiekszego sensu, bo moc maksymalna osiaga on wczesniej a moment obrotowy juz wtedy mocno spada.
sprobuj zmienic moze nawyki, max 3500rpm i zmiana biegu, troche wtedy wiecej sie namachasz drazkiem, ale spalanie spadnie (a im nizej zejdziesz z obrotami tym mniej spalisz).
i naprawde polecam obliczac spalanie przeliczajac wlasnorecznie przebiegi i ilosc tankowanych litrow, to naprawde wiarygodniejsze niz komp.
tyle przychodzi mi do glowy w tym temacie, mam nadzieje ze starczy ci cierpliwosci ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl