Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801073 razy)

Juwisz

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #735 dnia: 11 Lipca 2007, 09:53:57 »
Mam pytanie troche z innej beczki - jaka pojemnosc ma zbiornik na paliwo w yarisie? Nigdy nie udalo mi sie zatankowac powyzej 37L, a powinno chyba wejsc 45L.
Spalanie na trasie ok 5,1L (moj rekord 4,3l tuz po zakupie samochodu, ledwo dotykalem pedalu gazu), w cyklu mieszanym ok 6,3L. Zauwazylem, ze duzo zalezy od paliwa i od stylu jazdy. Ogolnie spalanie waha sie od 4,9-6,7L. Jezeli chodzi o diesla, to wydaje mi sie, ze spalanie 7,0 L jest kwestia stylu jazdy, chyba ze jest to kwestia regulacji wtryskiwaczy (ale w nowym samochodzie jest to chyba niemozliwe).

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #736 dnia: 11 Lipca 2007, 11:42:32 »
Cytat: KriSSo
Przebieg mam 1150 km.
Tankowałem w sumie 2 razy, ale drugiego baku jeszcze nie zjeździłem.

Ee, to o czym my mówimy - myślałęm że już więcej wyjeździłeś :) Poza tym zrob kilka pomiarów na stacji.

Cytat: tmtk
rozumiem ze nie wszyscy maja cierpliwosc do eco-drivingu

Na czym ma polegać taka ekonomiczna jazda? poniżej 2 tys nei pojedziesz bo auto stoi w miejscu, a powyzej 4 nie ma sensu kręcic bo juz moc spada. To nie tak jak w benzynie że możesz jeździć zarówno 1,5-2,5 jak i 5-6 tys obrotów. Dizle są takie cyfrowe - albo jedziesz albo nie :) Poza tym KriSSo ma automat.

PS: Jakoś mi się nei chce wierzyć że przy 160km/h masz chwilowe spalanie 6l??  :oops:
Seat Leon Cupra :D

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #737 dnia: 11 Lipca 2007, 15:13:22 »
Mam pytanie troche z innej beczki - jaka pojemnosc ma zbiornik na paliwo w yarisie? Nigdy nie udalo mi sie zatankowac powyzej 37L, a powinno chyba wejsc 45L.

45l napewno, mnie raz udało się 43l zatankować, a wg moich obliczeń jeszcze troche km mogłem zrobić.

Pzdr

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #738 dnia: 11 Lipca 2007, 16:59:26 »
45l napewno

Ale w Y2 - już tylko 42l.

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #739 dnia: 11 Lipca 2007, 19:35:17 »
Na czym ma polegać taka ekonomiczna jazda? poniżej 2 tys nei pojedziesz bo auto stoi w miejscu, a powyzej 4 nie ma sensu kręcic bo juz moc spada. To nie tak jak w benzynie że możesz jeździć zarówno 1,5-2,5 jak i 5-6 tys obrotów. Dizle są takie cyfrowe - albo jedziesz albo nie :) Poza tym KriSSo ma automat.

tu nie tylko chodzi zmiane biegow, ale np. o przewidywanie sytuacji na drodze, nie przyspieszanie bez sensu jezeli wiadomo ze za kilkaset metrow i tak bede stal na swiatlach, hamowanie silnikiem (bo wtedy zuzycie spada prawie do zera), w miare dynamiczne rozpedzanie sie do zalozonej predkosci podroznej (w zaleznosci od warunkow na drodze) i utrzymywanie jej delikatnym operowaniem pedalu gazu itd. itp.
co do zmiany biegow to jezeli nie jade autostrada to nigdy nie przekraczam 3000 rpm, bo to sensu nie ma.
i uwierz mi ze da sie bezproblemowo jechac z predkoscia obrotowa 2000rpm, wtedy jest juz dostepny maksymalny moment obrotowy. no chyba ze chcesz sie scigac, ale wtedy po co diesel?

Cytuj (zaznaczone)
PS: Jakoś mi się nei chce wierzyć że przy 160km/h masz chwilowe spalanie 6l??  :oops:

a gdzie ja napisalem ze mam takie chwilowe spalanie?
to jest srednie spalanie z trasy ponad 550km z czego ponad 400km to byla szybka jazda autostradowa.
dla ciekawosci: chwilowe spalanie przy licznikowej predkosci 180kmh wychodzi 12l/100km

p.s. a co do automatu KriSSo, moze wlasnie ta skrzynia jakos felernie dziala, ze mu takie spalanie wychodzi? tak czy siak trzeba przejechac co najmniej kilka pelnych bakow i pomierzyc to spalanie, wtedy beda jakies miarodajne wyniki.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2007, 19:41:08 wysłana przez tmtk »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #740 dnia: 12 Lipca 2007, 11:51:14 »
p.s. a co do automatu KriSSo, moze wlasnie ta skrzynia jakos felernie dziala, ze mu takie spalanie wychodzi?
Tak, coś czuję, że o to właśnie chodzi. Bo jak wyjadę w traskę, to przy stałej prędkości powiedzmy 120 km/h, bez zmian biegów pali bardzo mało, poniżej  5 litrów. Odnośnie jazdy miejskiej, to spróbuję jeszcze potestować zmianę biegów w trybie sekwencyjnym, może wtedy spalanie spadnie, gdy sam będę decydował kiedy bieg ma być zmieniony. Mimo wszystko czuć, że ten system automatyczny nie zawsze zmienia wtedy, gdy tego chcę.

Odnośnie jeszcze zmiany biegów. Często piszecie, że w D-4D, czy w jakimkolwiek dieslu, nie ma sensu pałowanie po obrotach powyżej 3500 rpm. W zasadzie można się z tym zgodzić, jednakże mój automat w przypadku dynamicznego przyspieszania z pedałem w podłodze sam sobie zmienia bieg przy blisko 5000 rpm  :icon_pray: :grin: :grin: :grin:. Dziwne, nie ? I wcale nie czuć jakoś spadku przyspieszenia powyżej 3500 rpm :D. Normalnie, prawie jak VTEC  hehe :D. I fajny ma przy tym warkot, rozwścieczonego dzika :D. Także w trybie automat, jak daję ognia, to mogę zapomnieć o zmianie przy 3500 rpm :D.

P.S.
Automat kupiłem celowo, dla wygody i zdaję sobie sprawę, że na pewno zwiększa on spalanie. No coś, za coś, ni ma rady. Tak trochę żaliłem się wcześniej na zasadzie przekory, spoko :). Ale fakt jest taki, że Clio dCi z manualem pali mi mniej z niż Yaris z automatem - co w zasadzie też jest dość oczywiste. Sądzę, że gdybym wziął Yariska manuala, to też paliłby mi mniej. AMEN.

Dzięki za opinie. Sporo bardzo konkretnych osób można spotkać na tym forum, super.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2007, 11:59:24 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #741 dnia: 12 Lipca 2007, 15:40:20 »
Średnie spalanie 6,6

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #742 dnia: 12 Lipca 2007, 17:24:38 »
Automat kupiłem celowo, dla wygody i zdaję sobie sprawę, że na pewno zwiększa on spalanie.
MM to jest skrzynia automatyzowana, a producenci prawie zawsze dla aut z takimi skrzyniami podają niższe spalanie niż dla takich samych aut ze skrzyniami manualnymi (tak samo jest w przypadku Y2-1.3).
Y2-1.4D jest tu nielicznym wyjątkiem - producent podaje takie samo spalanie w obu wersjach.

Niższe spalanie ma się brać stąd, że w przeciwieństwie do zwykłych automatów nie ma tu strat mocy na sprzęgle hydrokinetycznym, a tryb automatyczny jest nastawiany na jak najwcześniejszą zmianę biegów na wyższe.

Ale praktyce jak zwykle może być różnie ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2007, 17:45:32 wysłana przez Pasikonik »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #743 dnia: 12 Lipca 2007, 20:48:39 »
Niższe spalanie ma się brać stąd, że w przeciwieństwie do zwykłych automatów nie ma tu strat mocy na sprzęgle hydrokinetycznym, a tryb automatyczny jest nastawiany na jak najwcześniejszą zmianę biegów na wyższe.
No tak, to prawda. Biegi zmienia wcześnie itd, ale pod warunkiem, że jedzie się naprawdę spokojnie, spacerowo. Jak tylko trza depnąć, by coś wyprzedzić względnie spokojnie, to ok - też zredukuje i wcześniej zmieni na kolejny. Ale jak damy pedał w podłogę i chcemy porajdować, to wtedy obroty idą pod 5 krpm "a 'la" vtec :D.

Cytuj (zaznaczone)
Ale praktyce jak zwykle może być różnie ;)
Wydaje mi się, że jedynym możliwym porównaniem w moim przypadku jest zjeździć bak w trybie zmiany sekwencyjnej. Sprawdzę wtedy, czy mój sposób zmiany biegu jest bardziej, czy mniej optymalny od wersji "auto" w przypadku zużycia paliwa.

P.S.
Czyli w zasadzie jeżdżąc w trybie zmiany biegów ręcznej, powinienem mieć takie samo spalanie, jak w przypadku jazdy Yarisem z pełnym manualem ? To zautomatyzowanie samej zmiany biegu w trybie sekwencyjnym na zużycie nie wpływa, tak ?
Pozdrawiam,

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #744 dnia: 12 Lipca 2007, 22:09:42 »
Czyli w zasadzie jeżdżąc w trybie zmiany biegów ręcznej, powinienem mieć takie samo spalanie, jak w przypadku jazdy Yarisem z pełnym manualem ?
Teoretycznie tak, bo obie wersje najprawdopodobniej mają całkowicie identyczny pod względem mechanicznym układ przeniesienia napędu (skrzynia, sprzęgło, przełożenie główne).

Chociaż nie zawsze tak bywa, w Corsie w wersji EasyTronic (odpowiednik MM) przełożenie główne jest odrobinę inne (około 5% krótsze czy dłuższe - już nie pamiętam) niż w wersji "normalnej" (ale oczywiście same skrzynie są mechanicznie identyczne).

To zautomatyzowanie samej zmiany biegu w trybie sekwencyjnym na zużycie nie wpływa, tak ?
Nie powinno wpływać, nie licząc odrobiny prądu na wykonanie zmiany biegu przez siłownik.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #745 dnia: 12 Lipca 2007, 22:48:17 »
Mam pytanie troche z innej beczki - jaka pojemnosc ma zbiornik na paliwo w yarisie? Nigdy nie udalo mi sie zatankowac powyzej 37L, a powinno chyba wejsc 45L.....

Ok. 37L jest do rezerwy,ok. 8L rezerwa.Moze myli Cie to ze tankujesz gdy RANGE wskazuje ok. 0 km zasiegu a RANGE wskazuje zasieg tylko do osiagniecia rezerwy a nie do dna baku ?

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #746 dnia: 13 Lipca 2007, 09:03:35 »
Sprawdze to jeszcze raz, wyjezdze paliwo do ostatniej kreski i wleje ile wejdzie do zbiornika. Staram sie tankowac najpozniej jak sa 2 kreski - wtedy wchodzi ok 30L. Przy mrugajacej 1 kresce wchodzi 37-38L.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #747 dnia: 13 Lipca 2007, 13:39:50 »
Sprawdze to jeszcze raz, wyjezdze paliwo do ostatniej kreski i wleje ile wejdzie do zbiornika. ...................Przy mrugajacej 1 kresce wchodzi 37-38L.
Ostatnia kreska zaczyna migac gdy osiagnie sie rezerwe (37-38L),ubywanie paliwa z pozostalych 7-8L rezerwy jest juz tylko sygnalizowane coraz wieksza czestotliwoscia migania lampki.Trzeba po prostu wyjechac cale paliwo by stwierdzic ile wchodzi max. do baku.
Jednak takie wyjezdzanie paliwa do dna moze zaszkodzic pompie paliwa (brak smarowania,zaciaganie "syfu" ...).
W instrukcji jest napisaneby by utrzymywac stan powyzej 1/4 baku a w razie oproznienia calkowitego zbiornika zapala sie lampka sygnalizacyjna usterki ,ktora powinna zgasnac po kilku jazdach.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2007, 13:46:22 wysłana przez etom »

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #748 dnia: 15 Lipca 2007, 20:26:26 »
Średnie spalanie 5,7

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #749 dnia: 15 Lipca 2007, 22:11:19 »
ostatnie tankowanie: 5,6l (208km tylko w miescie, z czego około 70 w weekend, weekend z klima)

dla mnie bomba :)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl