Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801196 razy)

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #855 dnia: 04 Października 2007, 17:30:33 »
YII jest wiekszy ciezszy wiec musi wiecej spalic nie ma siły.
Co nie zmienia faktu ze 9l w 1.3 to duzo
Ja swoim nie przekroczylem nigdy 7l
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #856 dnia: 04 Października 2007, 18:38:13 »
dawno tu nie zagladalem....
ale powiem wam ze spalania niektorych sa dla mnie mocno zagadkowe...

10L w Y1.3? normalnie nie wierze...
tez czesto mialem nocne eskapady, czesto z FOKA, wieczor na kresce, ale zeby srednie wychodzilo 10L.... nie bylo szans i przypomne ze auto palilo 195/45/16 wiec mialo co ciagnac....

10L to wychodzilo wtedy srednie z 2h jazdy, ale nie z calego baku......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #857 dnia: 04 Października 2007, 18:59:56 »
10L to wychodzilo wtedy srednie z 2h jazdy, ale nie z calego baku......

Dokładnie tak, średnie wg kompa.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #858 dnia: 04 Października 2007, 19:15:40 »
no czyli tak naprawde ciezko mowic tu o srednim spalaniu....
jest to srednie z SR wiec faktycznie tyle moze wyjsc, jak jedzie sie na 1 opor, 2 opor, 3 opor i powrot na kreske - tez raczej nie wolny!;)

w normalnej jezdzie nie ma mozliwosci aby Y spali tyle.... uwazam ze przy 'noramlnej' jednak naprawde bardzo ostrej jezdzie 8 L to totalny MAX....

LP

• Gość
« Odpowiedź #859 dnia: 04 Października 2007, 21:43:25 »
...
w normalnej jezdzie nie ma mozliwosci aby Y spali tyle.... uwazam ze przy 'noramlnej' jednak naprawde bardzo ostrej jezdzie 8 L to totalny MAX....

Dokładnie tak, mi Y II 1.3 na 16" przy szerokości opony 195 i naprawde ostrej jeździe więcej niż 7,8 l/100km nie spalił.

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #860 dnia: 04 Października 2007, 21:47:09 »
Dokładnie tak, mi Y II 1.3 na 16" przy szerokości opony 195 i naprawde ostrej jeździe więcej niż 7,8 l/100km nie spalił.
Piszesz o sredniej z calego zbiornika - czy jakiej :>
Te 8.9, ktore ja podalem jest z dystansu ok. 500 km.

LP

• Gość
« Odpowiedź #861 dnia: 04 Października 2007, 21:51:03 »
Piszesz o sredniej z calego zbiornika - czy jakiej :>
Średnia z całego zbiornika, czyli około 450 km, 100% miasto.
P.S.
Pamiętajmy, że Y po przebiegu całkowitym powyżej 3000 km bo oczywiście na samym początku bywało różnie kwadratowo i podłużnie.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #862 dnia: 04 Października 2007, 22:36:46 »
maluch tobie 8,9 spalil Y na caly baku?

gdyby to byl Y1 to powiedizalbym zebys udal sie do serwisu bo cos nie tak, ale moze Y2 tak pala.... - ale jesli tyle pala to straszne G ten yaris...:/

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #863 dnia: 04 Października 2007, 22:41:08 »
maluch tobie 8,9 spalil Y na caly baku?

gdyby to byl Y1 to powiedizalbym zebys udal sie do serwisu bo cos nie tak, ale moze Y2 tak pala.... - ale jesli tyle pala to straszne G ten yaris...:/
Troszke wiecej niz na jednym baku (okolo 500 km). Jednak tak to jest jak jezdzi sie na krotkich odcinkach z wlaczona klima. Do tego czesto jazda na niskim biegu. Tak to sie jakos poskladalo :)
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2007, 22:55:07 wysłana przez maluch »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #864 dnia: 04 Października 2007, 23:27:46 »
ale moze Y2 tak pala.... - ale jesli tyle pala to straszne G ten yaris...:/
Tak, Yaris 2 tak palą i nie ma sensu porównywać do yarisa 1. I nie uważam Yarisa za gówno, bo dokładnie tyle samo spali w benzynie Clio, Corsa, polo czy cokolwiek innego. Aut na drogach jest ostatnio od ch ....., remontów dróg od ch .... korków i innych badziewi nie brakuje. W Wawie przeloty są większe. W Szczecinie robisz 100 metrów i stoisz, kolejne 100 m i kolejne i stoisz i nie ma bata. W przypadku nowych aut, które są większe, cięższe i bardziej naszpikowane gadżetami, niż poprzednie modele tak to wygląda. Dlatego jeśli ktoś ma inne upodobania, niż pakowanie kasy w benzynę, warto w przypadku nowych aut zakupić diesla, bo nawet w dieslu trza te 6 do 7 litrów liczyć, a już tym bardziej, gdy ktoś se lubi podeptać. Amen.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2007, 23:30:16 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #865 dnia: 05 Października 2007, 00:30:06 »
Co do remontów to racja! u nas w Kraku to samo - wszystko rozkopane i się stoi! Ostatnim bakiem pobiłem rekord. Wziął 7,4 :| Nigdy mi tyle wcześniej nie spalił... Ale biorę poprawkę bo po wymianie oleju zawsze mi brał więcej niż zwykle. Zobaczymy jak kolejny bak :)

Acha - jazda dynamiczna o ile tylko miejsce mam przed sobą ;)
Seat Leon Cupra :D

crab_79

• Gość
« Odpowiedź #866 dnia: 05 Października 2007, 08:42:48 »
Cytuj (zaznaczone)

Tyle to mi pali w wawce avensis 2.0 benzyna z wlaczona klima przy dosyc dynamicznej i szybkiej jezdzie  :azn:

W cyklu mieszanym miasto/trasa schodzi do 7.5-7.8 a sama trasa to jakies 6.9-7.1

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #867 dnia: 05 Października 2007, 10:41:25 »
KriSSO sorrki za okreslenie, ale to naprawde jest G....
toyotami smigam od zawsze, mialem 2Y od nowosci i porownywanie spalania w silnikach benzynowych do peugeotow, renault'ow, opli itp jest mocno bez sensu, bo te auta ZAWSZE palily wiecej od Y1.... - jelsi chodzi o benzyne to tylko japoniec....

skoro teraz piszesz ze Y2 pali tyle samo co corsa itp to to wlasnie swiadczy o tym ze jest cos nie tak z Y2....

dodam tylko ze mieszkam w lodzi, do pracy mam 12 km przez SAM SRODEK centrum gdzie buduja tramwaj regionalny (trabia o tym na cala polske - o tym ze nic nie robia, a glowna ulica w lodzi ktora smigam ma zwezenie z 4rech pasow na jeden - wiec kazdy kierowca potrafi sobie wyobrazic co sie tam dzieje w godzinach przed 8 rano i chwile po 16.....)

jak widac do pracy mozna powiedizec ze nie jade tylko tocze sie malymi kroczkami, a spalnie srednie z calego baku jeszcze mi nie przekroczylo 8,2 L - tylko ze w AVE T25 1.8 na 225/40/18!! oczwisice nie jezdze autem wylacznie do pracy, ale srednie jest srednie....
dlatego stwierdzam ze Y jest mocno nie 'halo'...
do tej pory mialem dwa Y wlasnie ze wzgledu na ekonomie, ale jesli ma mi Y2 palic tyle co auto o 2ie klasy wyzej to...... :/

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #868 dnia: 05 Października 2007, 11:11:40 »
porownywanie spalania w silnikach benzynowych do peugeotow, renault'ow, opli itp jest mocno bez sensu, bo te auta ZAWSZE palily wiecej od Y1....
Możliwe. Ale Y1 i Y2 to nie są te same samochody.

Cytuj (zaznaczone)
skoro teraz piszesz ze Y2 pali tyle samo co corsa itp to to wlasnie swiadczy o tym ze jest cos nie tak z Y2....
No pali podobnie, różnice są znikome. Natomiast mogę podjechać do ASO i dać auto do sprawdzenia i Maluch swoje również, skoro podejrzewasz, że coś z nimi jest nie tak.

Cytuj (zaznaczone)
dodam tylko ze mieszkam w lodzi,
Łódź, to Łódź, a Szczecin to Szczecin.

Cytuj (zaznaczone)
jak widac do pracy mozna powiedizec ze nie jade tylko tocze sie malymi kroczkami, a spalnie srednie z calego baku jeszcze mi nie przekroczylo 8,2 L - tylko ze w AVE T25 1.8 na 225/40/18!! oczwisice nie jezdze autem wylacznie do pracy, ale srednie jest srednie....
225/40/18 i średnie spalanie w mieście, w aucie tej klasy, z mocą ponad 110 PS rzędu 8,2 litra ?

Wiesz co ? Wniosek z tego jest taki, że oszczędne są TYLKO yaris 1 i Avensis. Bo np CZTERECH kumpli, którzy śmigają Toyotami Corollami roczniki 2001 w górę twierdzą  jednoznacznie : "Stary, tylko nie 1.6 VVTi, bo poniżej 11 litrów w mieście nie zejdziesz. Bardzo paliwożerne"

Czyli rozumiem, że należy kupować tylko Avensis i Yaris 1, bo te ... schodzą GRUBO poniżej przeciętnej dla tego typu aut, a Corolla i Yaris 2 to istne niewypały dla odmiany.

Cytuj (zaznaczone)
dlatego stwierdzam ze Y jest mocno nie 'halo'...
jesli ma mi Y2 palic tyle co auto o 2ie klasy wyzej to...... :/
To .... to co ? Jeśli Twoje spalanie uznać za optimum, to można przyjąć, że KAŻDE auto klasy Yarisa spali tyle samo, lub więcej niż Twoja Avensis. A skoro każde tyle spali, bo takie są aktualnie standardy i dla Yarisa i dla Clio i dla Corsy, to nie ma znaczenia co kupię, bo będzie to samo. Różnice będą jedynie w serwisie, jakości  i cenie.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2007, 11:15:57 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #869 dnia: 05 Października 2007, 11:31:06 »
:) Takie tematy zawsze wywolywaly dyspute - na kazdym znanym mi forum :)
Ja do spalanie padchodze z lekkim przumruzeniem oka. Kazdy ma inny styl jazdy, kazdy jezdzi po innych drogach w innym miescie. Piszecie tu takze o spalaniu Ave - co tu porownywac  :oops: . Zupelnie inny samochod, do tego by jezdzic nim dynamicznie nie trzeba tak go krecic jak malego silnika w YII.
Jedynia osoba, z ktora moglbym porownywac spalanie to KriSSo, tylko ze on posiada diesla. Chociaz i tak pewnie jezdzimy w innych rejonach miasta i kazdy z nas jezdzi inaczej.
To ja juz moze nie bede pisac ile palila mi litrowa Corsa C :) Bo pewne osoby moga tego nie wytrzymac   :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl