Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801076 razy)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #900 dnia: 12 Października 2007, 23:48:00 »
Testuja YII 1.3 i spalanie w miescie jakie oni osiagneli to 11 litrow na 100 km (jazda z wlaczona klimatyzacja).
Bardzo ładny wynik i bez ściemniania. Pewnikiem nikt się nie szczypał i śmigali dynamicznie. Sądzę, że osiągnąłbym podobny wynik, co najwyżej z litr mniej.

Nie wiem jak im się to udało,

Bardzo prosto, żaden problem.

Cytuj (zaznaczone)
ja jeżdżę naprawdę dynamicznie, nie liczę paliwa i nie wychodzę ponad 8l/100km - nigdy!
Zatem albo nie jeździsz rzeczywiście dynamicznie, albo drogi po których się poruszasz są wyjątkowo proste i bez ruchu :).
7,9 mogę zrobić bez problemu D4D, a co dopiero benzyną.

Cytuj (zaznaczone)
Fakt, że nie jest to jazda podłoga hamulec, podłoga hamulec,
No to nie pisz, że śmigasz dynamicznie. Jak chcesz w korku śmigać dynamicznie ? No tylko pedał - podłoga, pedał - hamulec. Gdy się wlecze auto za autem, światła za światłami, korek za korkiem, to nie ma innej możliwości. Chyba, że się wleczesz w sznureczku od czasu do czasu zmieniając pas. Ale wtedy jazdą dynamiczną tego nazywać nie ma sensu.

Cytuj (zaznaczone)
bo uważam, że tak się nie jeździ, ale jest to jazda bardzo dynamiczna.
Najwidoczniej definicję jazdy dynamicznej można różnie interpretować.
Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #901 dnia: 13 Października 2007, 00:18:58 »
generalnie wszystko mozna definiowac jak sie chce itd, bo 11 litrow to przegiecie....

KriSSo zauwaz ze ty wlasciwie jako jedyny uwazasz ze to 'normalne' spalanie....
cala reszta uwaza ze to zdecydowanie za duzo, wiec rozumiem ze wszyscy sie myla?

i nie odbieraj tego jako atak (bo widze po postach ze takie masz tendencje) tylko rozwazania...

faktem jest, iz sokoro tobie d4d pali 8 litrow to benzyna w DOKLADNIE tych samych warunkach spalila by ok 10 L...

i to jedynby fakt, a cala reszta zalezna jest od niewiadomo czego!!

spalanie w Y wielkosci 10 L to jakas apstrakcja przy KAZDYM 'normalnym' stylu jazdy.... (TO MOJE ZDANIE)....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #902 dnia: 13 Października 2007, 01:05:54 »
Racja i można to wałkować 1000 razy. Ja już sobie daję spokój z tematem spalania.
Pozdrawiam,

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #903 dnia: 13 Października 2007, 01:21:04 »
W ubiegłym tygodniu  4 X trasa Stalowa Wola - Lublin ok. 230 km w obie strony, prędkość  80 - 170 km spalanie 5,3 ( jedna osoba w samochodzie).

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #904 dnia: 13 Października 2007, 03:00:42 »
Cytuj (zaznaczone)
spalanie w Y wielkosci 10 L to jakas apstrakcja przy KAZDYM 'normalnym' stylu jazdy.... (TO MOJE ZDANIE)....

To nie jest abstrakcja, to jest chore i to obojetnie z jakiego powodu.  :huh:  :huh:  :huh:
Gdyby mi Y tyle palil chocby w najwiekszych korkach, to zostalby bez .......... wlasciciela na najblizszym skrzyzowaniu  :shock:

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #905 dnia: 13 Października 2007, 11:35:46 »
No wlasnie co to jest jazda dynamiczna?
Ostatnio wracalem z wawy do krakowa jechal koles audi a 6 wyprzedzil mnie 2 razy jechal jak burza jechal jak szalony znikl. Wynik byl taki ze spotkalismy sie w kr w korku  :grin:
I teraz biorac czas przejazdu nas obu to dojechalismy w tym samym czasie!
Kazdy powie ze to jego jazda byla dynamiczna bo darł jak szalony wyprzedzanie non stop itd
Ale dojechalismy w tym samym czasie!
I mysle ze gdybysmy jezdzili zawsze razem z KriSSem to mielibysmy takie same czasy.
Wybacz KriSSo ale po tym wszystkim co piszesz to Ty jadąc autem wyżywasz sie nad nim wydaje Ci sie ze śmigasz wyprzedzasz wszystkich a tak naprawde gdyby to porównać z ''nasza'' jazdą mialbys niewiele lepszy czas. O ile wogóle lepszy.
Dlatego mysle ze Ty poprostu jezdzisz bezmyslnie szybko.
Podejzewam ze wielu forumowiczów jezdzi racjonalnie moze 3 min wolniej od Ciebie.
Mysle ze nie ma co poruwnywac naszych spalan bo jak widze niewielu forumowiczów tak sie wyzywa nad autem jak Ty.

Od rozu rozwiewam Twoje watpliwosci i mowie ze to nie atak na Ciebie!

Myśle ze MY preferujemy rozsadną jazde.
Ty poprostu lubisz szybka efektowną jazde która daje duzo przyjemnosci.
Ja czasami pozwalam sabie na taką jazde ale wiem ze: taka jazda to tylko dla przyjemnosci i jestem w pelni swiadomy ze na dluzsza mete taka jazda jest bez sensu (np pod wzgledem ekonomicznym ale czasu tez nie wykreci sie zadnego konkretnego) ale przyjemnosc jest!
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2007, 11:43:14 wysłana przez przemkuu »
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #906 dnia: 13 Października 2007, 11:54:39 »
KriSSo dobrze zauwazyl, ze w tym tamcie juz chyba nic wiecej nie da sienapisac....

jedynym slysznym rozwiazaniem w tej sytuacji bylo by np. spotkanie sie w jednym miescie i przejechanie po centrum dwoma autkami (w miare mozliwosci jedno za drugim) w takim samym stylu powiedzmy 100-150 km...

wtedy obiektywnie byloby widac roznice w spalaniu....

ja smigajac juz od jakiegos czasu ave (90% w miescie) nie przekroczylem jeszcze sredniego spalania na calym baku powyzej 8,5 L

o teraz proponuje pisac slucha fakty a nie rozwazania....

piszcie ile autko wam spalio, a nie dyskutujmy juz o tym jak kto jezdzi, bo tak jak ustalilismy dla kazdego 'dynamiczny' lub 'spokojny' styl jazdy znaczy co innego....

pozdrawiam

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #907 dnia: 13 Października 2007, 12:50:04 »
Tylko ze spalanie KriSSa odbiega bardzo od ''normy''

Dla rownowagi moj kiedys spalil w trasie 4,2 (oczywiscie sprawdzone pod dystrybutorem)
Jazda 80km'h zadnego wyprzedzania i w plaskim terenie.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #908 dnia: 13 Października 2007, 12:59:18 »
6,9l/100km - jazda po mieście.

LP

• Gość
« Odpowiedź #909 dnia: 13 Października 2007, 18:20:30 »
A mi się wydaje że kolega KriSSo ma pewnego rodzaju kompleks. Czuję, że czycha tylko na wiadomość typu YII 1,3  spalił tylko 11l/100km a 1,4 D aż 4,5l/100km. Przykro mi KriSSo, że nie jesteś usatysfakcjonowany swoim D4D ale wyniki podane przez chłopaków dotyczące 1,3 są jak najbardziej wiarygodne.
A co do stylu jazdy zapewniam Cię, że jazda gaz hamulec nie konieczne oznacza dynamiczną jazdę.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #910 dnia: 13 Października 2007, 18:54:36 »
Panowie, jak juz napisalem skoncetrujmy sie na podawaniu naszych srednich zluzyc paliwa, a nie nad rozwazaniem co komu itd...

ktos kto bedzie zainteresowany spalaniem Y przeczyta sobie wszystko i bedzie wiedzial co i jak... sam wyciagnie wnioski...

jesli macie ochote na dyskusje pod tytulem 'styl jazdy' to zlozcie taki topic....

od tej pory kazdy OT bedzie kasowany.....

LP

• Gość
« Odpowiedź #911 dnia: 15 Października 2007, 19:48:19 »
Warszawa-Pułtusk, Pułtusk-Warszawa 110 km - średnia 6,2l/100km (odczyt z kompa). Jazda dość szybka, momentami do 160-170, dwie osoby.

dar

• Gość
« Odpowiedź #912 dnia: 16 Października 2007, 16:51:31 »
a mogli byście pisać ile zużył paliwa samochód ,a nie ile pokazuje komputer.to żadna informacja.dwa auta mogą palić tyle samo.w jednym komp zawyża 0,5,a drugim zaniża 0,3.spalanie to samo,ale wartośc porównawcza na forum żadna.znam ta drogę i rzeczywiście 160 to absolutne minimum do jazdy.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #913 dnia: 16 Października 2007, 18:38:29 »
Cytuj (zaznaczone)
a mogli byście pisać ile zużył paliwa samochód ,a nie ile pokazuje komputer
wiele razy sprawdzałem to co  wskazywał komputer, i raczej sie zgadza z faktycznym spalaniem
a w niedziele trasa Radom-Piaseczno (przez Warkę, około 95km) w 4 osoby plus studenckie bagaże:D
9,5 l/100km :shock: :shock: :shock:
Ale yarisek mocno dostał po du... więc wcale mu sie nie dziwię:D
pozdro

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #914 dnia: 18 Października 2007, 20:13:45 »
Wyjazd w dwie furki i 6 osób. Trzy osoby w Yarisie + bagaż, trzy w Clio + bagaż. Trasa Szczecin - Gdańsk - Szczecin.
Zakres prędkości 100-130. Wyprzedzania dosyć sporo, ale bez katowania. Średnie zużycie paliwa w trasie : Yaris : 6,1 l/100, Clio dCi 4,8 l/100.
Jazda miejska w Gdańsku, korki, tłok : Yaris 7,3 l/100, Clio dCi 5,6 l/100.

Dodatkowy teścik na obwodnicy trójmiejskiej od początku w Gdyni, do samego końca obwodnicy i z powrotem. Jazda bardzo spokojna 90 km/h prawym pasem, bez jakiegokolwiek wyprzedzania, W NOCY, pusta droga. Yaris 4,4 l/100, Clio 3,6 l/100.

W obu autach porównano wskazania komputera pokładowego ze spalaniem rzeczywistym. Oba komputery uzyskały wskazania prawidłowe, granica błędu 0,1 litra.

Na koniec porównano przyspieszenia obu samochodów. Pomiar niestety stoperem. Yaris 0-100 km/h w 11,6 s, Clio 0-100 km/h w 10,4 s.
Yaris D-4D 90 PS i 190 Nm, Clio 1.5 dCi 82 PS i 180 Nm - dane producentów. Fabrycznie 0-100 dla Yarisa to 11,7, dla Clio 12.2
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2007, 20:22:05 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl