kolego.spalanie paliwa to nie cyferki z wyświetlacza tylko ilość paliwa mierzona w litrach potrzebna na przejechanie 100 km
Dokladnie to samo robi komputer - mierzy ilosc zuzytego paliwa w litrach i odnosi to do dystansu 100km.
Niby dlaczego cyferki z wyswietlacza komputera maja byc gorsze od tych z wyswietlacza kalkulatora ?

Tu i tu mierzy sie ilosc zuzytego paliwa, tyle ze innymi miernikami.
Co innego metoda pomiaru a co innego jej dokladnosc. Tak samo niedokladny komputer moze zle wskazywac zuzycie jak i reczne zliczanie moze byc obarczone duzym bledem.Szczegolnie przy pomiarze tylko na 1 baku metoda "reczna" moze wykazac duzy blad - a dlaczego to chyba wszystkim wiadomo.
jeżeli twój samochód pali naprawdę 5,8,a komp pokazuje 5,6 to odpowiedz sobie na pytanie która z tych wartości to SPALANIE,a która to jakieś tam wskazanie ocierające się o prawdę
Jestem ciekaw dlaczego uwazasz ze "pali naprawdę" 5,8 ?
ps
Przy poszczegolnych tankowaniach tez wychodza mi roznice wskazan ( na + i - ) pomiedzy komputerem a obilczeniami.Moze roznice nie sa duze, poza paroma "wyskokami", bo prawie zawsze tankuje na jednej stacji i z tego samego dystrybutora ?
A juz z calosci - 26tys. km - sr. blad komputera to tylko
+ 0.06l/100km ! , czyli w stosunku do zuzycia wyliczonego ( 6.37l/100km) blad wynosi ponizej 1 %
Tu jest tabelka ---->
http://tiny.pl/llk7 Mogłem jeszcze dłużej jechac ale komputer wskazywal mi ze przejade tylko 20 kilometrow. Troche to dziwne bo w baku YII wchodzi 42 litry czyli zostaje 7 litrow na 20 kilometrow?Huh?? Jak to jest?
Wszysko OK.
Kompurer wskazuje zasieg do osiagniecia rezerwy a nie do ostatniej kropli w zbiorniku